Yleisurheilijat Janna-Juulia Mäenpää, Aleksi Yli-Mannila ja Jaakko Tenhunen onnistuivat Kalevan kisoissa Vaasassa

Jaakko Tenhunen ja valmentaja Matti Takala neuvonpidossa.
Jaakko Tenhunen ja valmentaja Matti Takala neuvonpidossa.
Jaakko Tenhunen ja valmentaja Matti Takala neuvonpidossa.
Jaakko Tenhunen ja valmentaja Matti Takala neuvonpidossa.

VAASASSA viikonloppuna järjestetyt yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut Kalevan kisat olivat menestykselliset järviseutulaisille. Lappajärven Veikkojen Janna-Juulia Mäenpää oli seipään kuudes ja Ankkurien Aleksi Yli-Mannila kovatasoisen keihäskilpailun yhdeksäs.

18-vuotias Mäenpää iloitsi onnistumisestaan aikuisten kisoissa, olihan sijoitus hänelle paras ikinä. Lauantain seiväsfinaali hypättiin Kaarlen kentän täyden pääkatsomon edessä, mikä oli urheilijalle hieno kokemus. Harmillisesti tuulenpuuskat sekoittivat kuitenkin ajoittain askelmerkkiä. Katsojat jaksoivat kannustaa, mikä toi uudenlaista tsemppausta vaikeissakin olosuhteissa hyppäämiseen.

–Tälle kaudelle en ole asettanut itselleni mitään tuloksellisia tavoitteita, sillä ensi syksynä olen abiturientti, joten kesä menee pitkälti ylioppilaskokeisiin valmistautumisessa, Mäenpää sanoo.

Kesällä järjestetään alle 20-vuotiaiden pohjoismaiset mestaruuskilpailut Tanskassa, mutta jos valinta ei osu kohdalle, niin sekään ei olisi maailmanloppu. Vimpeliläinen hyppäsi Vaasassa lyhyemmällä vauhdilla, mutta jos loppukesästä hän saisi täyden vauhdin käyttöön omiin SM-kisoihin ja isompia seipäitä käyttöön, niin se olisi hienoa.

Moukarikarsinnassa vaikeuksia

Perjantain helteisessä moukarikarsinnassa olivat mukana Ankkurien Juhana Karjanlahti ja Veikkojen Jaakko Tenhunen. Avausheitollaan Karjanlahti ei saanut tulosta, mutta yliastutuksi horjahtanut toinen heitto olisi saattanut riittää finaalipaikkaan. Näin kolmanteen jäi liikaa suorituspainetta ja se näytti yliyrittämiseltä kantaen 61.02, mikä tällä kaudella 68.43 heittäneelle 24-vuotiaalle alajärveläiselle oli alakanttiin.

Jaakko Tenhunen oli kiinni loppukilpailupaikassa karsinnan puoliväliin saakka. Rentoihin laajakaarisiin pyörähdyksiin pystynyt Tenhunen paransi heitto heitolta pystyen viimeisellään tulokseen 62.24. Savonlinnassa liikunnanohjaajaksi opiskeleva nuorukainen on 21-vuotiaiden sarjan tilastokolmonen Suomessa. Valmentaja Matti Takalan mukaan oikeanlaisella harjoittelulla kahdessa-kolmessa vuodessa 70 metrin ylittäminen on realistista.

–Voimiltaan Jaakko on jo nyt seitsemänkympin miehiä, Takala sanoo.

Hän luettelee valmennettavansa ennätyksiä: raaka rinnalleveto 150, etukyykky 180  ja raaka tempaus 105 kiloa.

–Siinä tietoa muiden urheilulajien harrastajille, millä voimilla ringissä pyörähdellään, valmentaja toteaa.

Ihamäki ja Kuusela jäivät kisoista

Alajärven Ankkurien lahjakas kestävyysjuoksija Antti Ihamäki joutui jättämään kisat väliin, samoin kuin jalkavaivoista kärsinyt Vimpelin Vedon keihäänheittäjä Toni Kuusela.

Ankkurien 23-vuotias Aleksi Yli-Mannila onnistui hienosti keihäskarsinnassa heittäen kauden parhaansa 75.33. Finaalissa sijoitus oli yhdeksäs tuloksella 71.63. Nähtäväksi jää, kisaavatko Yli-Mannila ja Kuusela ”Järviseudun herruudesta” Erkki Ahvenniemen muistokilpailussa Lappajärvellä 10. elokuuta.

Tapani Tyynelä

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.