Kaustisen musiikkijuhlilla järviseutulaisia esiintyjiä: Väkitukko, Poplarit sekä mestaripelimannit Toivo Rajala ja Aimo Mässbacka

Vimpeliläinen Poplarit on Kaustisen vakioesiintyjiä.
Vimpeliläinen Poplarit on Kaustisen vakioesiintyjiä.
Vimpeliläinen Poplarit on Kaustisen vakioesiintyjiä.
Vimpeliläinen Poplarit on Kaustisen vakioesiintyjiä.

KAUSTISEN kansanmusiikkijuhliin on tulossa ennätysmäärä pelimanneja: yli 700 ryhmää soittajia ja tanssijoita kaikkialta Suomesta. Järviseudulla on vahvat perinteet kansanmusiikissa ja alueelta peräisin olevia kappaleita soitetaan laajasti ympäri maan. Taas on hyvä mahdollisuus mennä kuulemaan ja kokemaan, miten perinne elää, kun Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 8.–14.heinäkuuta.

Järviseudun mestaripelimannit, vimpeliläinen Aimo Mässbacka ja lappajärveläinen Toivo Rajala, ovat korkealle arvostettuja esiintyjien joukossa. Rajala soittaa sekä yksinään että duona Junnu Kärkkäisen kanssa eteläpohjalaisia lystilauluja. Evijärven mieslaulajien ohjelmistossa on kansanlauluja Etelä-Pohjanmaalta ja vähän muualtakin. Järviseudun pelimannit tarjoaa kattauksen perinteistä järviseutulaista kansanmusiikkia ja -laulua monessa polvessa.   

Vimpeliläinen Poplarit on esiintynyt Kaustisella jo kolmenatoista vuotena. Sympaattista folkpoppunkkia soittava bändi on perustettu 32 vuotta sitten. Kokoonpanoon kuuluvat laulaja Mika Vanhamäki, rumpali Tomi Havinen, tuubansoittaja Teemu Lehto ja kitaristit Petri Mäenpää, Juha-Matti Rautiainen ja Mikko Sunnari.

–Kaustisella on hauska soittaa, siellä on välitön tunnelma ja joka kulmalla soi, kuvaa lappajärveläislähtöinen Lauri Lantela.

Jossain kulmalla hänkin siellä ”rimputtelee” yhdessä toisen Lappajärven kasvatin Gary Keskisen kanssa. Molemmat ovat ammattimaisia esiintyjiä, joilta ei katu-uskottavuutta puutu. Viime vuonna Lantelan julkaisema kappale ”Surulla on siivet” sai lämpimän vastaanoton ja uusi iloinen kesäbiisi on “Postikortissa vain suudelma”.

–Laulussa ollaan musiikillisesti perinteisen suomirokin maailmassa ja kesän huolettomissa tunnelmissa, missä maailmaa katsotaan rakastumisen huumassa, Lantela sanoo.

VIMPELIPELIN iloiset sävelet voivat taas soida Kaustisella, kun järviseutulainen kansantanssiryhmä Väkitukko tanssii. Vaikka monella tanssijalla on ikää jo yli seitsemänkymmenen, niin pyörähdykset sujuvat yhtä nuorekkaasti kuin lukiolaisilla vanhojen tansseissa. Juhlaviikko on paritanssijoiden paratiisi, kun tanssin pyörteistä voi nauttia useilla lavoilla tai oppia uutta matalan kynnyksen työpajoissa huippuopettajien avulla. Lindy hop on kaikkien swing-tanssien äiti, jonka improvisaatioon perustuvaa menoa saapuu opettamaan Arto Petjala tiistaina iltapäivällä.

Lasten Kaustinen saa taas ohjelmateltan ja puuhateltan keskelle festivaalialuetta pääareenan kainaloon. Erikoisuutena on Sunuy Xale -yhtyeen keikka perjantaina, jolloin leikitään, lauletaan, tanssitaan ja opitaan wolofin kieltä, jota puhutaan Länsi-Afrikassa.

–Lastenohjelma on ollut jo kauan Kaustisen vahvuus. Monet festivaalivieraat tulevat mielellään koko perheen kanssa, koska täällä on helppoa ja turvallista viettää aikaa, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo lehdistötiedotteessa.

Maakuntateema Etelä-Pohjanmaa huipentuu 400 esiintyjän yhteiskonserttiin Areenalla. Tulossa ovat myös Club for Five, Viitasen Piia, ENKEL ja Miljoonasade. Piirpauke viettää 50-vuotisjuhliaan ja saamelainen joikaaja Ánnámáret saapuu työryhmänsä kanssa Nuorgamista.

Tapani Tyynelä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.