Jumala on armollinen

Jaakko Keto.
Jaakko Keto.
Jaakko Keto.
Jaakko Keto.

VIETÄMME juhannuksena Johannes Kastajan päivää. Johannes Kastaja oli erityislaatuinen mies. Hän eli yksinkertaista ja ehkä askeettistakin elämää. Raamattu sanoo, että hänen yllään oli kamelinkarvasta tehty vaate ja nahkavyö. Ruokanaan hän söi heinäsirkkoja ja hunajaa. Tällaisella elämäntavalla hän ei varmaankaan pyrkinyt olemaan erilainen, vaan hän halusi olla kuuliainen tehtävälleen. Hän oli saanut Jumalalta erityisen tehtävän olla tienraivaajana itse elämän Herralle Jeesukselle Kristukselle. Johanneksen puheet osoittivat Jeesukseen ja sen tähden hänen elämäntapansa viestitti osaltaan sitä, että hänen jäljessään oli tulossa suurempi, jonka kengännauhaakaan hän ei ollut arvollinen avaamaan.

Tänä päivänä on joillakin ihmisten nimillä merkitys, mutta varsinkin tuon aikaisessa kulttuurissa ihmisten nimillä oli suurempi merkitys. Johannes Kastajan nimi merkitsee ”Jumala on armollinen”. Raamattuun on kirjoitettu kuinka Johannes saarnasi parannusta syntien anteeksisaamiseksi ja radikaalia kääntymistä, joka oli myös ehtona Johanneksen kasteelle. Siinä mielessä asia voi näyttää siltäkin, että Johannes ei ollut nimensä veroinen, eikä siis puhunut armollisesta Jumalasta. Kuitenkin armollisen Jumalan kohtaamisen edellytyksenä Johannes piti radikaalia käännöstä armahtavan Jumalan puoleen, siksi sanoma tuntui kuulostavan osittain kovalta ja ehkä uskonnolliseltakin.

Johannes Kastajan sanoman tarkoitus olikin erottaa niin sanotusti ”jyvät akanoista”. Se tarkoitti sitä, että Jumalakin odottaa kokosydämisyyttä seuraajiltaan, eikä sitä, että jotenkin muodon vuoksi toimitaan, tai harrastellaan asioita vain tavan vuoksi. Sen vuoksi Johannes muun muassa sanoi kasteelle tuleville: ”tehkää hedelmää, jossa kääntymyksenne näkyy”. Jyvät selvästikin eroteltiin akanoista, sen me voimme Raamatusta lukea. Sen voimme nähdä myös Johannes Kastajan kohtalosta. Hän näytti Herodeksen syntisyyden, jonka seurauksena välillisesti hän menetti päänsä. Tehtävänsä hän kuitenkin suoritti loppuun ja hänen sanomansa oli oikea, koska Jeesuskin jatkoi sitä. Jeesus sanoi: ”kääntykää ja uskokaa evankeliumi”.

Johannes itse sanoi kyselijöille tehtävästään: ”minä olen huutavan ääni erämaassa, tasoittakaa Herralle tie”. Evankeliumiin uskominen tasoittaa edelleenkin Herralle tien.

Silloin Herra itse tulee sydämeen asumaan. Pelastus Jeesuksessa on lahja ja Jumalan teko. Siksi sekin on armoa, että ihminen voi kääntyä Jumalan puoleen. Kaikki tämä tapahtuu, koska Jumala on armollinen!

Jaakko Keto

Lue myös nämä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA