”Osa pesäpallokuuluttajista liikkuu harmaalla alueella” 

Pesäpallokuuluttajan tehtävä ei ole varsinaisesti selostaa peliä, vaan todeta pelin kulkua. Näkymää Saarikentän kuuluttamosta kentälle päin.
Pesäpallokuuluttajan tehtävä ei ole varsinaisesti selostaa peliä, vaan todeta pelin kulkua. Näkymää Saarikentän kuuluttamosta kentälle päin.
Pesäpallokuuluttajan tehtävä ei ole varsinaisesti selostaa peliä, vaan todeta pelin kulkua. Näkymää Saarikentän kuuluttamosta kentälle päin.
Pesäpallokuuluttajan tehtävä ei ole varsinaisesti selostaa peliä, vaan todeta pelin kulkua. Näkymää Saarikentän kuuluttamosta kentälle päin.

PESÄPALLO-OTTELUIDEN kuuluttajalta vaaditaan asiallista käytöstä, linjaa Pesäpalloliitto. Mutta mitä se on ja kuka siihen puuttuu? 

YLE Uutiset uutisoi taannoin, että Haminassa on varsin fanaattinen yleisö. Siellä on yleistä, että yleisöstä huudellaan ottelun tuomarille jotain törkyä. Yleisöstä saatetaan myös huudella vastustajan pelaajille, ja joskus pelaajat saattavat hieman naljailla keskenään. On kuitenkin äärimmäisen harvinaista, että ottelun kuuluttaja solvaisi pelaajia. Haminan Palloilijoiden ja Imatran Pallo-Veikkojen välisessä miesten ykköspesiksen eli toiseksi korkeimman sarjatason ottelussa näin kuitenkin kävi. 

Ottelun ensimmäisen jakson päätyttyä Haminan joukkueen huoltaja provosoi käytöksellään Imatran pelaajaa. Provosointiin lähti mukaan myös ottelun kuuluttaja. Imatran pelinjohtajan mukaan kuuluttajan käytös oli todella törkeää. Lisäksi hän ihmetteli sitä, että vaikka vastustajan pelaaja ja kuuluttava provosoivat, Imatran joukkueen pelaaja oli ainoa, jota rangaistiin. 

JOS tuomareilta, toimitsijoilta ja järjestysmiehiltä vaaditaan korrektiutta, niin miksi sitä ei voi vaatia myös kuuluttajalta.  

Pesäpallo on viihteellistynyt ja kaikissa pallopelitapahtumissa on äänen voimakkuus niin kova, että pikkulapset joutuvat jopa käyttää korvasuojia.  

–Kuuluttaja ei ole selostaja, vaan tehtävänä on kertoa, mitä peleissä tapahtuu ja PPL:n eettisten periaatteiden perusteella on tulkittavissa, että myös vastustajan suorituksia arvostetaan, eikä mitätöidä. Valitettavasti kuuluttajan puolueellisuus tulee varsin selkeästi esille ja se on ongelma, todetaan Pesäpalloliiton kuuluttajan ohjeistuksessa. 

Kuuluttajan tärkeät ominaisuudet ovat antaa tietoa pelaajista, tuntea pelaajat, pelin ymmärtäminen, tuomariston auttaminen, sääntöjen selvittäminen hankalassa tilanteessa ja niin edelleen. Kuuluttajan tehtävä on palvella yleisöä.  

–Mutta on tapauksia, jossa on otettu jopa kantaa tuomareiden tuomioihin. On jopa mainittu tuomarin paikkakunta, mistä tuomari on kotoisin. Tästä yleisesti, niin kuin Haminan tapauksessa, on tullut sanktioita ja ihan lievänä seuraamuksena huomautuksia. Tuomarin tuomioihin ei ole sopivaa ottaa kuuluttajan eikä kenttäkommentaattorin ottaa kantaa, niin kuin eräässä pohjoispohjalaisessa pesispitäjässä. 

Asia on ilmeisesti vaikea linjata ja on ollut vaikea saada mitään linjaa ja lopullista kantaa asiaan. Jos tuomari ei saa provosoitua, niin looginen johtopäätös on sama myös kuuluttajankin kannalta.   

–Kuuluttajan tehtävä ei ole niin kuin tuomareidenkaan ottaa pääroolia, vaan pelaajat ovat pääroolissa. 

KOMMENTTI 

Ei musiikkia pelisuoritusten aikana 

ON toki ymmärrettävää, että ”Kättä yhteen!” on yleistynyt pallopeleissä, mutta häiritsevä musiikki ei kuulu pesäpallotapahtumaan. Ainoa kommentti, jonka olen saanut eräältä PPL:n työntekijältä on se, että musiikkia voi soittaa vaikkapa vuorovaihtojen tai pelin pysähtyessä, mutta ei pelisuoritusten aikana. On myös tarpeetonta kuuluttajan sanoa, kuinka mones lyönti on ja varsinkaan, onko väärää alla.  

Tässä on keskustelun paikka, ja viittaan Matti Lehdon kirjoittamaan mielipidekirjoitukseen. Joku linja on saatava, mutta jostain syystä sitä on PPL:lta hankala saada. Onko asia jotenkin arkaluontoinen ja tiettyihin seuroihin kohdistuva ja henkilöityvä? Tietynlainen avoimuus kuuluu pesäpallo-organisaatiolle ja asioiden perustelu. Ei riitä kommentti: ”Kun ei sille voida mitään, kuuluttaja tekee mitä tekee!” Asia ei ole todellakaan näin. Musiikki on joillekin ihmisille varsin tärkeä asia, joten siihen on vaikea ottaa lopullista kansaa. Rajansa myös siinäkin. Eri sukupolvia edustavia katsojia on paljon. 

Internetissä pesäpallofoorumien sivuilla on joskus ollut kovaakin keskustelua asiasta. Siellä on jopa selkeästi mainittu pesispaikkakunnat. Vimpelin puolueetonta kuuluttamista ja asiallisuutta on arvostettu. Mutta eräisiin superpesispaikkoihin on tullut jopa kovaakin kritiikkiä. 

Vaikka PPL:lla ei ole selkeää linjaa niin PPL:sta sanottiin, että joihinkin seuroihin ollaan oltu yhteydessä. Olisiko pesäpallokuuluttajillekin syytä järjestää jonkinlaista täydennyskoulutusta? Koulutusta vaaditaan järjestyshenkilöiltä ja tuomareiltakin.  Tietoa olisi syytä päivittää.  

Lasse Pippola

Lue myös nämä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.