Kesätaiteilijat ahkeroivat tapahtumissa ja leireillä 

Anna Asplundin mielestä kesällä on erityisen mukava kohdata tapahtumiin osallistuvia. Kuva: Riikka Kontio.
Anna Asplundin mielestä kesällä on erityisen mukava kohdata tapahtumiin osallistuvia. Kuva: Riikka Kontio.
Anna Asplundin mielestä kesällä on erityisen mukava kohdata tapahtumiin osallistuvia. Kuva: Riikka Kontio.
Anna Asplundin mielestä kesällä on erityisen mukava kohdata tapahtumiin osallistuvia. Kuva: Riikka Kontio.

EVIJÄRVEN kunta on yhdessä Lapuan, Kauhavan ja Alajärven kanssa palkannut Anna Asplundin ja Matti Lankisen kesätaiteilijoiksi. Kuntalaisille halutaan luoda palveluja sekä mahdollistaa taiteen tekemiseen osallistuminen ja taiteesta nauttiminen. 

Kunnat ovat nelisen vuotta tehneet yhteistyötä kesätaiteilijoiden kanssa.  

Taiteilijat osallistuvat kesän mittaan erilaisiin tapahtumiin ja leireille. Matti Lankinen on tunnettu graffiti- ja katutaiteestaan, Anna Asplund puolestaan tekee kuvataidetta akryylilla ja temperalla ja järjestää kursseja.  

–Ihmisiä on ihana päästä kohtaamaan kesällä. Ihmiset puhkeavat kukkaan ja kesällä on matalampi kynnys lähteä tekemään ja kokemaan tutussakin ympäristössä uusia näkökulmia, sanoo Anna Asplund. 

Kesätaiteilijoiden toiminnan lähtökohtana on tuoda taide lähelle ihmisiä kokemisen ja osallistumisen kautta. Kyseeseen tulevat erilaiset kuvataideprojektit. Työtä tehdään esimerkiksi lasten ja nuorten leireillä. Taiteilijat osallistuvat kuntien tapahtumiin ja osallistumiset räätälöidään tapahtumakohtaisesti. 

Matti Lankinen kohtaa innokkaita nuoria graffiti-taiteen tekijöitä monessa tapahtumassa.
Matti Lankinen kohtaa innokkaita nuoria graffiti-taiteen tekijöitä monessa tapahtumassa.

Matti Lankinen kertoo, että häneltä on toivottu katutaiteen tekemistä ja graffitien maalaamista. Tämä kiinnostaa erityisesti nuoria. Lankinen luettelee kalenteristaan Alajärven Rokulipäivät, Kortesjärvellä tapahtuvan sähkökaapin maalaamisen sekä Rantamajan graffiti -tapahtuman. Alajärvellä toteutetaan mahdollisesti Nelimarkka-museon yhteydessä graffitikurssi. 

Anna Asplund mainitsee Evijärven lasten kesäleirin ja markkinat, Ruhan Avoimet kylät -tapahtumaan osallistumisen, Maalla-taidefestivaalin Lapualla, Alajärven Rokulipäivät, Kortesjärven Rantamajan lastentapahtuman ja Suvipäivät. 

Monipuolista taideosaamista

VIELÄ tapahtumien ohjelmasisältöjä ei ole lyöty lukkoon, mutta tarjontaa on runsaasti.  

Matti Lankinen pitää tärkeänä, että kunnat ja valtio tukevat taiteilijoiden toimintaa. Ne ovat tärkeitä kulttuurin tekijöiden työllistäjiä. Hän mainitsee myös kirjastot tärkeinä yhteistyökumppaneina taiteilijoille.  

Lankinen kertoo piirtäneensä ja maalanneensa lapsesta saakka. Vuonna 2023 hän valmistui Turun taidekoulusta taiteen kandidaatiksi. Täyspäiväisenä taiteen ammattilaisena hän on työskennellyt vuodesta 2015. 

Asplund on opiskellut Lapin yliopistossa taiteen maisteriksi ja asuu Oulussa. Hän on työskennellyt muun muassa Oulu-opiston tuntiopettajan Vedic Art -kuvataidemenetelmän parissa sekä järjestänyt kursseja ja opiskellut ekspressiivistä taideterapiaa Muurlan opistolla. Kurssitoiminnassaan hän tarjoaa kuvataiteen lisäksi monitaiteellista tekemistä yhdistämällä musiikin, kuvan tekemisen ja kirjoittamiseen kokonaisvaltaiseksi elämykseksi, jonka avulla avataan osallistujien luovuutta.  

Kesän mittaan on hyvä seurata tapahtumailmoittelua, jotta pääset osallistumaan kesätaiteilijoiden toimintaan! 

Lisää Järviseudun taidekesän helmistä täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.