Kansallinen e-kirjasto avautui, mutta sen kehittäminen jatkuu

KIRJASTON aktiivikäyttäjien odottama uusi E-kirjasto on saatavilla sovelluskaupoissa.
KIRJASTON aktiivikäyttäjien odottama uusi E-kirjasto on saatavilla sovelluskaupoissa. Kuva: Kansalliskirjasto.fi.
KIRJASTON aktiivikäyttäjien odottama uusi E-kirjasto on saatavilla sovelluskaupoissa.
KIRJASTON aktiivikäyttäjien odottama uusi E-kirjasto on saatavilla sovelluskaupoissa. Kuva: Kansalliskirjasto.fi.

KIRJASTON aktiivikäyttäjien odottama uusi E-kirjasto on saatavilla sovelluskaupoissa. Uuden palvelun tarkoituksena on tarjota kaikille suomalaisille tasa-arvoinen mahdollisuus käyttää kirjastojen digitaalisia sisältöjä. Uusi e-kirjasto myös helpottaa asiakkaiden käyttökokemusta ja kirjastojen työtä. Aiemmin kirjastojen e-aineistokokoelmat ovat jakautuneet usealle eri alustalle, joita on hankalaa käyttää ja joihin pääsy riippuu asuinkunnasta. Liittyminen kansalliseen e-kirjastoon on kunnille vapaaehtoista.

Ensimmäisessä vaiheessa aineistoon otetaan mukaan e-kirjoja, sähköisiä äänikirjoja ja e-lehtien näköisversioita.

Ensimmäisellä kirjautumiskerralla E-kirjasto-sovellukseen tarvitaan vahva tunnistautuminen. Tarjolla on e-kirjoja, äänikirjoja ja yli 80 erilaista lehteä.

SOVELLUKSEN julkaisu on herättänyt laajalti keskustelua. Käytettävyyden lisäksi keskiöön on noussut tarjolla olevan aineiston rajallinen määrä.

–Palveluhan on vielä kehittymässä eli kovin hätäisiä johtopäätöksiä ei pidä tehdä. Esimerkiksi kirjallisuutta sinne lisätään koko ajan lisää sitä mukaa, kun saadaan uusia lisenssejä hankittua, uusia kirjoja ilmestyy ja myös saadaan käyttökokemusta siitä, mitkä kirjat liikkuvat, toteaa Alajärven kirjastotoimenjohtaja Maria Kanervikkoaho.

–Nythän iso osa kirjoista on lainassa, kun ne on lainattu heti e-kirjaston avauduttua, eikä mitään ole vielä ehditty lukea tai kuunnella ja palauttaa. Eli tilanne kirjojen suhteen elää koko ajan. Lehtienkin suhteen tilanne elää, koska ilmeisesti uusia lehtiä tulee sitä mukaa, kun lisenssejä saadaan hankittua. 

E-kirjastohankkeen tavoitteena on saada mobiilissa toimivaan digitaaliseen kirjastoon 10 000 eri nimekettä äänikirjoja, e-kirjoja ja e-lehtiä. Kuitenkin neuvottelut oikeudenomistajien kanssa ovat vielä kesken, joten tällä hetkellä e-kirjaston valikoima on varsin rajallinen. E-kirjojen hankkiminen kirjastojen kokoelmiin on ollut haastavaa aiemminkin, sillä kustantamot eivät ole halunneet myydä lisenssejä. YLE:llä julkaistun jutun mukaan asiaan on kaksi erilaista näkökulmaa: e-kirjastot epäilevät, että varattu summa, 2–3 miljoonaa euroa jää käyttämättä, kun taas kustantajat näkevät, että käytettävissä olevan budjetin tulisi olla moninkertainen.

MONISSA Järviseudun kunnissa kirjastojen e-aineistojen käyttö on kasvanut huomattavasti viime vuosina.

Lue myös nämä jutut

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.