Pohjalaisjokien tulvahuiput saavutettu

Ilmakuvaa Savonjoelta Vimpelin ja Alajärven kuntien rajalta. Kuva: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.
Ilmakuvaa Savonjoelta Vimpelin ja Alajärven kuntien rajalta. Kuva: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.
Ilmakuvaa Savonjoelta Vimpelin ja Alajärven kuntien rajalta. Kuva: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.
Ilmakuvaa Savonjoelta Vimpelin ja Alajärven kuntien rajalta. Kuva: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

Kyrönjoen ja sen eteläpuolisten pohjalaisjokien tulvahuippu saavutettiin perjantain aikana ja jokien virtaamat ovat kääntyneet laskuun, mutta pysyvät vielä suurina lähipäivät. Kyrönjoen pengerrysalueille johdetaan edelleen tulvavesiä tulvaluukkujen kautta ainakin lauantain ajan.

Lapuanjoella käytiin lähimmillään noin 10 sentin päässä rajasta, jolla pengerrysalueiden tulvaluukut tulee aukaista. Kuortaneenjärven pinnan ennustetaan olevan ylimmillään ensi viikon puolivälin paikkeilla. Tämän hetken ennusteiden mukaan Kuortaneenjärven pinta on nousemassa lähelle kevään 1984 tulvan tasoa.

Ähtävänjoen vesistöalueella Kuninkaanjoki ja Savonjoki tulvivat laajasti. Alajärven pinta on nousemassa korkealle. Lappajärven ennustetaan nousevan ylimmilleen toukokuun alkupuolella. 

Perhonjoella virtaaman nousu on hidastunut ja virtaamahuippu saavutetaan viikonlopun aikana. Virtaama Perhonjoen alaosalla Kaitforsissa on ollut perjantaista lähtien noin 210 m3/s. Perhonjoen virtaamia pyritään hillitsemään täyttämällä Patanan, Venetjoen ja Vissaveden tekojärviin. Halsuanjärven pinta on nousemassa korkealle. Perhonjoen alaosalla Vitsarissa ollut jääpato on yön aikana lähtenyt alavirtaan ja alueella vesi on laskenut noin 30-40 cm. Jäät ovat jo suistossa eikä niiden enää odoteta aiheuttavan merkittävää haittaa. 

Lestijoella jäät ovat alkaneet liikehtiä koskipaikoilla. Jäät saattavat alkaa kasaantua ja nostaa paikallisesti nopeastikin vedenpintaa.  Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tulvaorganisaatio seuraa tilannetta myös viikonlopun ajan ympäri pohjalaismaakuntia. Tulvivilla alueilla liikkumista kannattaa nyt välttää. Tulvaherkkien alueiden asukkaiden on syytä varautua ja varustautua tulvaan suojaamalla omaisuuttaan. Varautuminen ehkäisee ja pienentää tulvavahinkoja. Ohjeita omatoimiseen varautumiseen löytyy esimerkiksi vesi.fi-palvelusta: https://www.vesi.fi/teemasivu/teemana-tulviin-varautuminen/

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.