Pikku Anjan katoaminen kasvatti auttajien verkoston

Kuva Vapepa -tilaisuudesta Lakiksella.
Kuva Vapepa -tilaisuudesta Lakiksella. Kuva: Päivi Kultalahti.
Kuva Vapepa -tilaisuudesta Lakiksella.
Kuva Vapepa -tilaisuudesta Lakiksella. Kuva: Päivi Kultalahti.

KUUSIKYMMENTÄ vuotta sitten katosi viisivuotias Anja kotipihastaan Muonion Kerässiepissä. Pikkutytön katoaminen ja suuretsintä koskettivat kansaa ympäri Suomen, ja vapaaehtoisia etsijöitä saapui Ruotsia myöten. Uusia voimia vaihdettiin väsyneiden tilalle.

Etsintöjä jatkettiin kymmenen päivän ajan ja enimmillään etsijöitä oli maastossa yli tuhat, mutta tulosta ei tullut. Anja löytyi lopulta menehtyneenä. Pahoin nälkiintynyt tyttö oli luultavasti menettänyt tasapainonsa yrittäessään kurkottautua juomaan. Viimeisillä voimillaan hän oli takertunut joenrannan pajuun, mutta vaipunut lopulta veteen.

Tästä surullisesta tapahtumasta sai alkunsa Vapaaehtoinen pelastuspalvelu. Anjan tarinan voit lukea kokonaisuudessaan osoitteessa vapepa.fi/tytto-joka-eksyi/

Nykyisin Vapepa on yli viidenkymmenen järjestön verkosto, jota koordinoi Suomen Punainen Risti. Verkostoon kuuluu metsästäjiä, kyliä, marttoja, maa- ja kotitalousnaisia, partiolaisia, reserviläisiä, liikuntajärjestöjä, lento- ja meripelastajia ja valmiusjärjestöjä – lähes jokainen meistä on osallisena jossakin Vapepan taustajärjestössä.

Koulutetut vapaaehtoiset toimivat viranomaisten apuna sadoissa tehtävissä vuosittain. Hälytysryhmissä palvelee yli 11000 vapaaehtoista. Toiminta on organisoitua ja kaikille avointa: jokaiselle löytyy tehtäviä etsinnöistä ensihuoltoon, muonitukseen ja henkiseen tukeen.

Mainos

Toiminnantäyteinen kevät

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun valtakunnallinen pääjuhla pidetään huhtikuun toisena viikonloppuna Seinäjoella. Juhlaseminaarin ja iltagaalan lisäksi Framin lähistölle pystytetään kaikille avoin tapahtumatori.

Härmänmaan paikallistoimikunta on tehnyt juhlavuoden merkeissä jo pitäjäkierroksen sekä järjestänyt viestinnän ja ensihuollon kurssit. Monipuolista koulutusta on vielä myös tulossa. Toimikunnan alueeseen kuuluvat Vimpeli, Lappajärvi, Evijärvi, Kauhava ja Lapua. Alueella toimii parikymmentä hälytysryhmää ja niissä noin 300 vapaaehtoista. Paikallistoimikunnan puheenjohtajana on Suvi Linjamäki Kauhavalta, varapuheenjohtajana Jukka Tauriainen Lapualta ja sihteerinä Päivi Kultalahti Evijärveltä.

Antti Asuinmaa kouluttaa GPS:n käyttöön Kauhavan Mäenpäässä 19.–20. huhtikuuta ja suunnistuskoulutus pidetään 7. toukokuuta. Toukokuussa pidettävä etsintäkurssi on jo täynnä, mutta lisää on luvassa elokuussa, kun Vimpelin Lakeaharjulla pidetään mittava koulutus- ja harjoitusviikonloppu 3.–4. elokuuta.  Kursseille voi ilmoittautua kuka tahansa vapaaehtoisesta auttamista kiinnostunut, aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Koulutukset löytyvät verkosta Pohjanmaan Vapepan tapahtumakalenterista tai Vapepa Härmänmaan paikallisosaston facebook-sivulta.

Perheiden tapaaminen

Toukokuussa kutsutaan lisäksi kaikki vapepalaiset ja vapepa-toiminnasta kiinnostuneet Lapualle Wanhan Karhunmäen kodalle torstaina 23. toukokuuta iltakuudesta alkaen. Koko perheen illassa on lättyjen ja makkaran paistoa, pihapelejä, polkutauluja ja leppoisaa jutustelua. Tule tutustumaan toimintaan ja toimijoihin!

Päivi Kultalahti

Vapepa Evijärvellä. Kuva Kultalahdelta.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.