Putinin alttaripoika ja Halsuan toivot

Jorma Melleri.
Jorma Melleri.
Jorma Melleri.
Jorma Melleri.

RAAMATUN tuntijat tietävät, miten Natanael kysyi Johanneksen evankeliumin mukaan, voiko Nasaretista tulla mitään hyvää. Samaa kysymystä mukaillen eräs tuttavani tiedusteli minulta taannoin, voiko pienestä Halsuan pitäjästä tulla mitään hyvää.

Vastasin, että kyllä voi. Halsualta on tullut hyviä pesäpalloilijoita, mutta myös muita merkkihenkilöitä.

Mainittakoon tässä kaksi Halsuan Toivoa: Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoski ja teologian tohtori Juha Meriläinen, joka sai hiljattain Lauri Jäntin ison tietokirjapalkinnon.

Tämän kirjoituksen pohjana on Meriläisen kirja (Putinin alttaripoika – Patriarkka Kirill ja Venäjän pyhä hyökkäyssota). Se on erityisen ajankohtainen juuri nyt pääsiäisen aikaan. Pääsiäinen on ortodoksisen kirkon suurin juhla.

Putinin alttaripoika on kuvaus Venäjän hyökkäyssodan uskonnollisesta ja nationalistisesta taustasta. Se on kylmäävää luettavaa arkisesta luterilaisesta näkövinkkelistä.

Patriarkka Kirill tukee täysillä Putinin aloittamaa ”pyhää” hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan ja julistaa, että käynnissä on metafyysinen sota syntiä ja läntisiä arvoja vastaan.

Juuri pääsiäisen alla Venäjän ortodoksinen kirkko antoi julkilausuman, evästyksen, joka vahvistaa Meriläisen kirjan tietoja ja tuo kirkon entistä julkeammin poliittiselle areenalle.

Evästyksen ensimmäisessä pykälässä vaaditaan, että sotilaallinen erikoisoperaatio on vietävä loppuun asti ja Ukrainan tulee olla Venäjän täydessä kontrollissa. Lännen ”satanismi” on lyötävä ja ihmiskunta pelastettava siltä.

Meneillään oleva sota on pyhä ennen kaikkea siksi, että sitä käydään “globalismia” ja “satanismin” valtaan joutunutta Länttä vastaan.

Kuten professori Timo Vihavainen kirjoitti blogissaan, on irvokasta, että Venäjän ortodoksinen kirkko siunasi kaikella arvovallallaan tällaisen ohjelman juuri pääsiäisen aattona. Se, jos mikä on uskonnon pyhien arvojen häpäisyä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan paljasti karulla tavalla Kremlin ja ortodoksisen kirkon kiinteän liiton. Juha Meriläinen selvittää perusteellisesti, miten ortodoksit nousivat ateistisen Neuvostoliiton raunioista nykyiseen mahtiasemaansa.

Kirjassa on myös selvitys siitä, miten kirkko ja siinä ohessa Kirill rikastuivat takuuvarmoilla tuotteilla – tupakalla, viinalla ja öljyllä. Kirillin henkilökohtaisen omaisuuden arvoksi on arvioitu jopa neljä miljardia dollaria.

Valtiovalta antoi kirkon vaurastua, mutta kirkon ja valtion läheisellä suhteella on hintansa. Kirill on yhä tiukemmin Putinin talutusnuorassa.

Entinen KGB-mies Vladimir Gundjajev (Kirill) tietää itsekin, ettei hänellä ole vaihtoehtoja. Putinin valtakunnassa keisarilla on vain alttaripoikia.

Jorma Melleri

jorma.melleri@gmail.com

Aiheeseen liittyviä juttuja arkistostamme

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.