Järviseudun murre esillä MTV:n viihdeohjelmassa. 

Onko teillä syöty perunapepua?
Onko teillä syöty perunapepua?
Onko teillä syöty perunapepua?
Onko teillä syöty perunapepua?

JÄRVISEUTU kuuluu alueellisesti Etelä-Pohjanmaahan, mutta meillä on oma murteemme, joka eroaa täysin niin sanotusta maakunnan murteesta. Kielemme on saanut vaikutteita taannoisen muuttoliikkeen ansiosta Savosta, niin ikään muuttoliikkeen ansiosta ruotsinkieliseltä rannikolta ja tietysti myös ympäröivistä naapurikunnista. Amerikankävijät toivat myös oman mausteensa murteeseemme ja meillä onkin joitakin murresanoja, joita ei esiinny missään muualla. 

Väkitukko on varmaan tunnetuin Järviseudun murteen sana ja oikein hätkähdin, kun sana tuli esille MTV:n uudessa harmittomassa viihdeohjelmassa nimeltään ”Sanansaattajat”. Siinä juontaja antaa hulvattomalle raadille sanoja ja raadin jäsenet pohtivat vuoron perään, mistä annetun sanan juuret juontavat. Tuomarina toimii kielitieteilijä Janne Saarinen, joka kertoo sanan alkuperän ja antaa raatilaisille pisteet. Eihän väkitukosta kukaan tiennyt yhtään mitään ja sen kerrottiin olevan pohjalainen itsepäisyyttä kuvaava sana. Niin kuin onkin. 

Eikä tässä kaikki. Seuraavassa ohjelmassa tuli toinen Järviseudulle ominainen sana eli kikkivieru. Raatilaiset eivät tietenkään tienneet mikä on kikki eikä sitäkään vähää mikä on kikkivieru. Nuoremmat lukijat eivät välttämättä ole kuulleet kikkivierusta. Se on sitä, kun lasta vierotetaan rintaruokinnasta. Lapsi saatettiin viedä sukulaisille joksikin aikaa, kun alkoi olla aika luopua rintamaidosta. 

Ja tulihan vielä kolmaskin murresanamme eli pepu eikä siitäkään ollut raatilaisilla mitään hajua. Kerroin saman tarinan Facebookin Järviseuvun murre -ryhmässä ja siellä virisi vilkas keskustelu erityisesti pepu-sanasta. Itsekin muistelin, että aikoinaan tehtiin lehmille pepua ohrajauhoista ja vedestä. Perunapepu oli perunamuusin nimitys ja moni muisteli syöneensä puolukkapepua eli puolukkasurvosta, johon oli sekoitettu ruisjauhoja. Tosin ennen ei ollut puolukoita, vaan hillomarjoja. Ruuat, juomat, kirjat, elokuvat ja MTV:n viihdeohjelmatkin ovat makuasioita, mutta ”Sanansaattajat” ei ole ollenkaan hassumpi eläkeukon makuun. Suosittelen. 

Heikki Salmela 

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.