Takana 50 voitollista vuotta – suomalaisen perheyrityksen VM Carpetin menestystarina alkoi naapurin navetasta vuonna 1973

VM Carpetin toimitusjohtaja Harri Viita-aho. Kuva arkistosta.
VM Carpetin toimitusjohtaja Harri Viita-aho. Kuva arkistosta.
VM Carpetin toimitusjohtaja Harri Viita-aho. Kuva arkistosta.
VM Carpetin toimitusjohtaja Harri Viita-aho. Kuva arkistosta.

Puolen vuosisadan menestyksen takana on vahva liiketoimintaosaaminen, tuotekehitys ja osaava henkilöstö. Yritys kertoo, että menestys on vaatinut jatkuvaa työtä, rohkeutta ja sinnikkyyttä.

VM Carpet Nykyinen toimitusjohtaja Harri Viita-aho, 55, on luotsannut yritystä vuodesta 2016 saakka. Kutomolaitteiden keskellä lapsuutensa viettänyt Viita-aho kertoo toimineensa yrityksessä monessa eri roolissa ennen siirtymistään toimitusjohtajaksi.

–Liiketoimintaosaamiseni on syntynyt erityisesti käytännön oppimisen ja työn tekemisen kautta.

VM Carpetin kutomotoiminta sai alkunsa naapurin tyhjäksi jääneessä navetassa kahden kutomokoneen voimin. Nykyään paikka on sama, mutta navetan viereen on noussut vuosien aikana neljä uutta tehdaskiinteistöä, joissa yritys toimii kahdessa vuorossa. Tänä päivänä kutomo työllistää noin 35 henkilöä.

–Olen ylpeä kaikesta mitä olemme perheyrityksenä ja työyhteisönä saaneet aikaan. Kunnianhimoinen tavoitteemme on luoda VM Carpetista ylpeyden aihe kaikille suomalaisille, Viita-aho visioi.

Talousosaaminen on menestyksen perusta

Harri Viita-ahon aikana VM Carpet on kasvanut kansainväliseksi design-alan yritykseksi, joka panostaa voimakkaasti tuotekehitykseen ja kansainvälisten design-brändien sopimussuunnitteluun ja -valmistukseen. Viime vuosina kasvu on syntynyt erityisesti projektiliiketoiminnasta, joka muodostaa tällä hetkellä lähes kolmasosan VM Carpetin kokonaisliikevaihdosta.

Mainos

Vaikka tuotanto keskittyy Lappajärven Karvalan kylään Etelä-Pohjanmaalle, on Viita-Aho kokenut tärkeäksi valjastaa yrityksen käyttöön osaamista myös muualta Suomesta.

– Tämä näkyy esimerkiksi toimintojen hajauttamisena. Tavoitteena on ollut luoda kattava palveluverkosto kaikkialle Suomeen, ja tässä olemme onnistuneet. Työllistämme myös Oulussa ja Uudellamaalla, Viita-aho kertoo.

Yrityksen arvoissa inhimillisyys

VM Carpetin arvoissa tulee esiin ihmisyys ja inhimillisyys, joka on Viita-Aholle myös tärkeä henkilökohtainen arvo. Tämä näkyy VM Carpetin toiminnassa esimerkiksi johtamistavassa.

–Vaikka taloudellinen menestys on tärkeää, ei se olisi mahdollista ilman työntekijöiden osaamista. Minun ei itse tarvitse osata kaikkea itse, mutta minun täytyy osata luoda oppimiseen ja kehittämiseen kannustava työilmapiiri.

–Menestys vaatii kekseliäisyyttä, rohkeutta ja välillä myös virheiden tekemistä. Virheet ovat osa kehitystyötä, sillä niiden kautta oppii aina jotakin tärkeää, Viita-Aho toteaa.

VM-Carpet Oy on Lappajärvellä toimiva mattotehdas, joka työllistää 35 henkilöä. Yritys on perustettu vuonna 1973 ja sen liikevaihto on 6,2 miljoonaa (2023). VM Carpetin omistaa Viita-ahon perhe, ja sen toimitusjohtaja on Harri Viita-aho.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.