Kirjaston uusi hanke auttaa digitalisaation kelkkaan

Maria Kanervikkoaho toivoo Alajärven kirjaston Digitaitoja oppimaan -hankkeen tilaisuuksien löytävän yleisönsä Alajärvellä ja Vimpelissä.
Maria Kanervikkoaho toivoo Alajärven kirjaston Digitaitoja oppimaan -hankkeen tilaisuuksien löytävän yleisönsä Alajärvellä ja Vimpelissä.
Maria Kanervikkoaho toivoo Alajärven kirjaston Digitaitoja oppimaan -hankkeen tilaisuuksien löytävän yleisönsä Alajärvellä ja Vimpelissä.
Maria Kanervikkoaho toivoo Alajärven kirjaston Digitaitoja oppimaan -hankkeen tilaisuuksien löytävän yleisönsä Alajärvellä ja Vimpelissä.
On arvioitu, että noin miljoona suomalaista ei käytä digilaitteita tai tarvitsee apua niiden käytössä. Syitä ovat esimerkiksi näkö- ja liikuntarajoitteet, motoriset ongelmat, köyhyys, taitojen puute tai oma valinta. Digitaalisen syrjäytymisen riski koskee erityisesti yli 75-vuotiaita, mutta riskiryhmiä ovat myös työelämän ulkopuolella olevat, maahanmuuttajat sekä henkilöt, joilla on fyysisiä rajoitteita. Digitaalinen syrjäytyminen on kyvyttömyyttä hyödyntää digitaalisia palveluita ja kyvyttömyyttä osallistua tai hakeutua vertaisten seuraan netissä.

DIGITAIDOISTA on tullut kansalaistaitoja. Ne kuitenkin puuttuvat yhä monilta ja vaikeuttavat siten yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä toimimista.

–Kaikki on nykyisin verkossa. Mitä tahansa asiaa yrität hoitaa viranomaisten tai julkisten tahojen kanssa, kaikki tehdään ensisijaisesti internetin välityksellä, toteaa Alajärven ja Vimpelin kirjastonjohtaja Maria Kanervikkoaho.

 –Usein on jopa niin, että paperilasku, soittaminen tai asiakaspalvelun saaminen kasvokkain tulee asiakkaalle kalliimmaksi. Esimerkiksi ilman verkkopankkitunnuksia asioiden hoitaminen on todella haastavaa.

Opiskellessa ja työelämässä ollessa useimmat joutuvat tekemisiin laitteiden ja tekniikan kanssa, jolloin oppiminen on väistämätöntä.

–Työelämän ulkopuolella olevat ovat vaarassa pudota digitalisaation kelkasta. Sama koskee ikäihmisiä, mutta osittain myös nuoria: jotkut osa-alueet voivat olla hyvin hoidossa ja hallussa, toiset taas eivät.

Kirjastoon tulee viikoittain kysymyksiä siitä, miten kirjaston yleisöpäätteellä saa skannattua, miten netistä löytää jonkun sivun tai oman sähköpostin tai kuinka Kelan hakemukseen saa laitettua liitetiedoston.

–Monesta paikasta neuvotaan, että mene kirjastoon. Voimme auttaa löytämään oikean sivun, mutta haaste on siinä, että emme voi täyttää hakemuksia ihmisen puolesta henkilötietosuojalain vuoksi. Kirjasto on kuitenkin viimeisiä paikkoja, jonne voi mennä ilman ajanvarausta ja jossa saa henkilökohtaista palvelua.

Matalan kynnyksen tilaisuuksista harjoitusta digitaitoihin

ALAJÄRVEN kirjasto on saanut aluehallintovirastolta rahoituksen Digitaitoja oppimaan -hankkeeseen, jonka tuotoksena kirjastossa järjestetään kevään aikana seitsemän eri sisältöistä koulutustilaisuutta. Hankevetäjä on laatinut luentoja ja työpajoja, jotka kirjaston henkilökunta vetää suunnitelman mukaan kahtena eri päivänä kunkin.

Mainos

–Kohdennamme tiistain tilaisuudet työikäisille ja keskiviikon tilaisuudet eläköityneille, mutta nämä eivät ole kiveen hakattuja, eli voi osallistua sinä päivänä, kumpi sopii omaan aikatauluun paremmin. Pyrimme tekemään osallistumisesta ja digitaitojen harjoittelusta mahdollisimman helppoa. Mukaan voi tulla vaikka vain yhteen tilaisuuteen tai osallistua kaikkiin. Osallistuminen on maksutonta ja edellyttää ainoastaan ilmoittautumisen kirjastolle puhelimitse tai sähköpostitse viimeistään edellisenä päivänä.

Koulutukset käynnistyvät 5. maaliskuuta teemalla tietokoneen peruskäyttö. Muut aiheet ovat mobiililaitteen peruskäyttö viikolla 11, yleiset kansalaisen digipalvelut viikolla 12, asiakkaana verkkopankissa viikolla 13, medialukutaito viikolla 14, tietoturva viikolla 15 sekä kirjaston digipalvelut viikolla 16. Tilaisuudet käynnistyvät kello 13 ja kestävät noin puolitoista tuntia.

–Asioita voi harjoitella kaikessa rauhassa ja kotiin saa mukaan materiaalit jatkoharjoittelun tueksi.

Kirjastojen tehtävää toteuttamassa

Laki yleisten kirjastojen tehtävästä määrittää muun muassa, että kirjaston tehtävä on edistää väestön aktiivista kansalaisuutta ja elinikäistä oppimista, yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen ja kulttuuriin,  tarjota tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja käyttöön sekä monipuoliseen lukutaitoon, tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan.

–Aika vahvasti tässä liikutaan myös kirjastolain yleisille kirjastoille määrittelemien tehtävien täyttämisessä.

Kanervikkoaho toivoo, että tieto saavuttaisi kohderyhmän ja että sukulaisille, ystäville ja tutuille vinkattaisiin mahdollisuudesta päästä kehittämään digitaitojaan.

–Muutama eläkeläinen onkin jo ilmoittautunut mukaan.

Koulutus on kokeilu, jonka paranneltu versio on mahdollista viedä Vimpeliin syksyn aikana.

Digikoulutuksia on ollut tarjolla, mutta osallistujista on ollut pulaa

Vimpelissä digitaitoja voi harjoittaa vertaistuella

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.