Lappajärvi sai Joona Hakalahdesta osaavan kirjastonjohtajan – Ritva Vistinmäki tanssii ja hiihtää eläkkeellä

Kirjastonjohtaja Joona Hakalahti ja eläkkeelle jäävä Ritva Vistinmäki. Taustalla Kuvakerho Roikan näyttelyä.
Kirjastonjohtaja Joona Hakalahti ja eläkkeelle jäävä Ritva Vistinmäki. Taustalla Kuvakerho Roikan näyttelyä.

LAPPAJÄRVEN kirjaston Lainan päivää vietettiin lämpimissä tunnelmissa. Juhlan aiheena oli uuden kirjastonjohtajan Joona Hakalahden toivottaminen tervetulleeksi ja kirjastonhoitaja Ritva Vistinmäen saatteleminen eläkkeelle. Lähes 60 hengen yleisö nautti kakkukahveista ja ohjelmasta.

Lappajärveläiset voivat onnitella itseään siitä, että onnistuivat saamaan nuoren pätevän kirjastonjohtajan. Purmojärvellä asuva Joona Hakalahti on sekä opiskellut alaa että hankkinut käytännön kokemusta kirjastotyöstä. Hän pääsi Kauhavan lukiosta ylioppilaaksi vuonna 2014 ja valmistui viime vuonna maisteriksi Tampereen yliopistosta Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Elokuvat ovat uuden kirjastonjohtajan intohimo

Yliopiston kandidaatintutkielmassaan Hakalahti perehtyi yleisten kirjastojen merkitykseen elokuvafanien tiedonhankinnassa. Maisterintyössään hän tutki elokuvafanien tiedontuotantoa onnistuen yhdistämään kvantitatiivisen ja kvalitatiivisen lähestymistavan harvinaisen kypsällä tavalla perustutkinto-opiskelijaksi. Facebook-ryhmä Hikiset Leffanörtit oli tutkielman kohderyhmänä. Kuuluuko Hakalahti itsekin ”leffanörtteihin”?

–Kyllä elokuvat ovat olleet aina intohimoni, myöhemmin myös video- ja lautapelit, Hakalahti tunnustaa.

Elokuvafanit, kuten monet muutkin kirjaston asiakkaat, arvostavat kirjaston palvelujen maksuttomuutta ja valikoimien koostumusta. Lappajärven kirjastossa lehtien määrät hyllyssä ovat vuosien varrella vähentyneet riittämättömien määrärahojen takia. Tilataanko jatkossa lukusalin hyllyyn elokuvafanien suosimia lehtiä kuten Filmihullua tai Episodia?

–En ole vielä perehtynyt tilaamisiin, mutta mielelläni kyllä näkisin ne lehdet siellä, Hakalahti naurahtaa.

Hän lupaa perehtyä aiheeseen ja tiedottaa siitä, kun Eepos-kirjastoissa käytössä oleva suoratoistopalvelu vaihtuu Kirjastokinosta Cineast-palveluun lähiaikoina. Kyseessä on elokuvien, sarjojen ja dokumenttien suoratoistopalvelu, jota voi käyttää kotona tietokoneella ja mobiililaitteilla. Lisäksi Hakalahti toivoo, että kirjastossa voitaisiin jatkossa järjestää elokuvailtoja.

Vistinmäki viihtyy kirjastossa jatkossakin, mutta vain kerran viikossa

Lainan päivänä Hakalahden elokuvavinkeistä oli esillä muun muassa Tuulen laakson Nausicaä, joka on Miyazakin ohjaama japanilainen animaatioelokuva. Eläkkeelle jäävä Ritva Vistinmäki esitteli omia kirjavinkkejään suosikkinaan Bregmanin Hyvän historia. Pari vuotta sitten Länsirannan koululta kirjastonhoitajaksi siirtynyt Vistinmäki tuli Lappajärven kunnan palvelukseen 1999. Kirjastossa hänet voi tavata jatkossakin, mutta vain asiakkaana.

–Kyllä kerran viikossa tulee varmasti käytyä, kun täytyy palauttaa lyhyen laina-ajan aikakauslehtiä, Vistinmäki sanoo.

Juhlatilaisuudessa kuultiin Järvilakeuden kansalaisopiston puolesta videotervehdys ja Jarmo Kumpula toi Vistinmäelle eläkkeellä olon välttämättömiä esineitä. Yllätysnumerona piristi Jutta Stålin vetämä jumppahetki. Monet vakioasiakkaat olivat suorastaan liikuttuneita jättäessään jäähyväisiä ja jo aiemmin iltapäivällä Susanna oli tuonut Ritvalle kiitoskortin.

Eläkkeelläkään Vistimäelle ei riitä pelkkä kotona puuhastelu.

–Jatkan tanssimista kansantanssiryhmä Väkitukossa, missä meillä on tavoitteena jälleen esiintyminen Kaustisen musiikkijuhlilla. Lisäksi aion hiihtää järvellä, kun vihdoin pääsen päivänvalossa ja hankikannolla jäälle hiihtämään, Vistinmäki suunnittelee.

Tapani Tyynelä

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.