Poliisin nimissä soitellaan huijauspuheluita

On hyvä muistaa, että poliisi tai pankki ei koskaan pyydä antamaan puhelimitse tunnistautumistietoja tai pankkitunnuksia.
On hyvä muistaa, että poliisi tai pankki ei koskaan pyydä antamaan puhelimitse tunnistautumistietoja tai pankkitunnuksia. Kuva: Freepik.

LIIKENNE- JA VIESTINTÄVIRASTO Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on saanut kuluneen viikon aikana ilmoituksia poliisin nimissä tehdyistä huijaussoitoista, joissa väitetään, että vastaajan nimissä on haettu lainaa pankista.

Puhelut ovat tulleet yksityisistä numeroista. Poliisina esiintynyt soittaja on väittänyt selvittävänsä lainanhakuun liittyviä epäselvyyksiä, ja puheluita saaneita henkilöitä on painostettu luovuttamaan tietojaan. Soittajat ovat puhuneet joko suomea tai venäjää.

–Soittaen tehdyt huijaukset ja tietojenkalastelut ovat kybertoimintaympäristössä yksi vanhimmista kalastelun keinoista. Nyt meille ilmoitetuissa tietojenkalastelupuheluissa rikolliset ovat toimineet eri kielillä ja ovat todennäköisesti osanneet arvioida kohteen käyttämän kielen ennakkoon, kertoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Harri Holmström.

Pelkästään puheluun vastaamisesta ei ole haittaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että poliisi tai pankki ei koskaan pyydä antamaan puhelimitse tunnistautumistietoja tai pankkitunnuksia. Mikäli olet luovuttanut tietojasi tai huomaat menettäneesi rahaa, ole välittömästi yhteydessä pankkiisi ja tee asiasta rikosilmoitus.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.