Kauhavan valokuiduttaminen jatkuu – kaupunginhallitus myönsi kuntarahoituksen kahdelle Japon hankkeelle

Kauhavan kaupunginhallitus myönsi kuntarahoitusosuuden kahteen valokuiturakennushankkeeseen alueellaan. Arkistokuva.
Kauhavan kaupunginhallitus myönsi kuntarahoitusosuuden kahteen valokuiturakennushankkeeseen alueellaan. Arkistokuva.

KAUHAVAN kaupunginhallitus päätti 29. tammikuuta myöntää kuntarahoituksen kahteen alueellaan toteutettavaan Alajärven Puhelinosuuskunnan valokuituverkkorakennushankkeeseen, mikäli myös ELY-keskus myöntää niille rahoitusta. Valokuituverkkoa rakennettaisiin syksyn 2024 ja kevään 2026 välisenä aikana.

Voltti-Piri-Sorvisto-alueen kokonaiskustannusarvio on 495 000 euroa ja kuntarahoitusosuus enintään 47 000 euroa. Salo-Ylikoski-Saarijärvi-Porkholma-alueen hankkeen kustannusarvio on 405 000 euroa ja kuntarahaosuus 38 400 euroa.

Ennen koronavuosina alkanutta vilkasta valokuiturakentamisen buumia, Kauhavalla valokuituyhteyden piirissä oli ainoastaan 17 prosenttia talouksista. Viimeisimmän tilaston mukaisesti saatavuus on parantunut merkittävästi. 1 000 megabitin per sekunti -yhteyden piirissä oli syyskuussa 2023 yhteensä 49 prosenttia kodeista. Alueella on ollut käynnissä aktivointihankkeita ja myös kaupunki on jakanut erillistä esiselvitysrahoitusta. Selvitysten pohjalta hankkeille on haettu rahoitusta maaseuturahoituksesta ja Traficomin laajakaistatuesta. Hankkeita on toteutettu myös markkinaehtoisesti.

Voltti-Piri-Sorvisto-alueella liittyjien määrä tällä hetkellä on 56 kiinteistöä ja Salo-Ylikoski-Saarijärvi-Porkholman alueella 37 kiinteistöä.

ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO on pyytänyt Kauhavan kaupungilta lausuntoa koskien maakuntakaava 2050 -esitystä. Lausuessaan kaavaluonnoksesta alkuvuodesta 2023 kaupunki kiinnitti huomioita muun muassa liikenneyhteyksiin ja niiden kehittämiskohteisiin, kehittämisaluemerkintöihin ruuantuotannon, maaseudun ja kyläasumisen sekä matkailun osalta sekä maakuntakaavaa varten laadittuihin rakennusinventointiin. Myös kaikkien Kauhavan taajamien teollisuuden kehittämisen edellytyksiä haluttiin nostaa esille kehittämisaluemerkinnöin. Nyt kaupungilla ei ollut maakuntakaavaesityksestä lausuttavaa.

Luitko jo nämä uutiset?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.