Hirvi tuijotti metsämiestä silmiin: ”En enää juttele hirville” 

Vesa Liikala toimittaa polttopuita Vimpeliin ja lähikuntiin.
Vesa Liikala toimittaa polttopuita Vimpeliin ja lähikuntiin.
Vesa Liikala toimittaa polttopuita Vimpeliin ja lähikuntiin.
Vesa Liikala toimittaa polttopuita Vimpeliin ja lähikuntiin.

KULUVAN talven paukkupakkaset ovat vaatineet tiivistä takkojen lämmitystä. Puuhalkojen kysyntä on ollut vilkasta vimpeliläisen Vesa Liikalan yrityksessä.  

–Menekkiä on riittänyt, puu on tehnyt kauppansa, pakkanen lisää aina puun kysyntää. Sanoisin silti, että ihmiset ovat varanneet puuta talven varalle varsin hyvin. 

–Suurin osa asiakkaista ostaa puun halkoina. Jonkin verran on myös niitä, jotka haluavat kolmen metrin pöllin, josta he tekevät itse halkoja. 

Liikalan myymä puu on omasta metsästä tulevaa koivua. 

–En ole koskaan tehnyt halkoja muusta kuin koivusta, vaikka sekapuukin toki toimisi. Koivun lämpöarvo on kuitenkin erinomainen, minkä vuoksi suurin osa asiakkaista haluaa nimenomaan koivua. 

Koska puuta tarvitaan paljon myytäväksi, on metsää hoidettava asianmukaisesti. Vuodesta 2013 omaa yritystä pyörittänyt Liikala hoitaa asian itse. 

–Aloin hankkia metsää itselleni jo ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Teen itse kaikki metsänhoitoon liittyvät työt, ja teen niitä jonkin verran myös asiakkaille. 

–Viihdyn metsätöissä, siellä näkee kätensä jäljen. Metsätyöt antavat myös liikuntaa sekä henkistä hyvinvointia, metsässä saa olla rauhassa omien ajatusten kanssa. 

Hän toivoo metsänomistajien ylipäätään hoitavan omaisuuttaan huolella. 

–Tuntuu ikävältä huomata metsä, mitä ei ole hoidettu esimerkiksi harvennusten osalta. Mikäli metsää ei hoideta asianmukaisesti, ei se voi myöskään tuottaa kunnolla.  

Metsässä on myös sattunut erikoisia tilanteita, eräs sellainen oli Liikalan ja hirven kohtaaminen. 

–Hirvillä oli menossa kiima-aika, ja metsästä kuului uroshirven ääntelyä. Sain sen jälkeen jostain syystä idean vastata sille. 

Hirvi ja Liikala kohtasivat pian metsämiehen hypättyä metsästä pellolle. 

–Siellä odotti parinkymmenen metrin päässä valtava sarvipää, joka tuijotti minua. Päätin kääntyä ja lähteä eri suuntaan, hetken kuluttua sama hirvi katsoi kuitenkin jälleen minua edestäpäin. Onneksi pääsin lopulta luikkimaan autoon, eikä pahempaa sattunut. Sen jälkeen en ole jutellut hirville. 

Liikala tekee myös pihapuiden kaatoa sekä kantojyrsintää.  

–Pihapuiden kaato työllistää vuositasolla eniten. Vaaralliset puut onkin hyvä poistaa ennen kuin ne aiheuttavat vahinkoa omaisuudelle tai pahimmassa tapauksessa ihmisille. 

Liikala on tuttu nimi myös pesäpallokentiltä. Miehen meriittilistalla on muun muassa valinta vuoden pesäpalloilijaksi sekä kaksi etenijäkuninkuutta. Vesan mieleen on jäänyt pelireissulta ikimuistoinen metsään liittyvä tapahtuma. 

–Olimme Vimpelin porukan kanssa Siilijärvellä, missä hävisimme. Pelin jälkeen huomasin Lehdon Rikun kanssa ison puupöllikasan. 

–Tappio otti niin lujille, että päätimme kantaa yhden tukin sisään linja-autoon. Se päätyi lopulta Vimpeliin, mutta en tiedä miten se lähti autosta ulos. Epäilen asiaan vaaditun moottorisahaa, sillä pöllillä oli painoa kolminumeroinen määrä. 

Tomi Olli 

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.