Uudet seurakuntapastorit aloittivat työnsä Alajärven seurakunnassa

Mari Heijari odottaa tapaamisia seurakuntalaisten kanssa.
Mari Heijari odottaa tapaamisia seurakuntalaisten kanssa.

ALAJÄRVEN seurakunta sai kaksi uutta pappia 19. marraskuuta Lapuan tuomiokirkossa pidetyssä pappisvihkimyksessä. Mari Heijari nimettiin seurakuntapastoriksi Lappajärven ja Vimpelin alueille ensi vuoden huhtikuun loppuun asti ja Mari Pulkkinen seurakuntapastoriksi Alajärven ja Lehtimäen alueille ensi vuoden heinäkuun loppuun asti.

”Kiitollinen, mutta hieman epätodellinen olo.”

Mari Heijari on toiminut seurakuntapastorina vasta vähän aikaa, mutta kertoo, että hänet on otettu lämpimästi vastaan sekä Lappajärvellä että Vimpelissä. Hän on syntynyt Vimpelissä ja asunut sekä työskennellyt pitkään Lappajärvellä, joten molemmat paikkakunnat ovat hänelle tuttuja.

−Mietin jo lukioaikana teologisia opintoja, mutta en tuntenut itseäni silloin sopivaksi alalle. Viime vuosina ajatus kuitenkin voimistui ja pohdin sitä, että kadunko ellen lähde opiskelemaan teologiaa. Ensisijainen ajatukseni oli pelkästään opiskelu teologisessa. Annoin itselleni mahdollisuuden pyrkiä kaksi kertaa ja ensimmäisellä pääsin sisään.

Lappajärvellä asuva Heijari on tällä hetkellä virkavapaalla Lapuan hiippakunnan aluekeskusrekisterin toimistonhoitajan työstä. Opiskeluaikana hän kävi töissä Seinäjoella ja lomapäivinään suuntasi Helsinkiin luennoille. Opintoja pystyi suorittamaan paljon verkkokursseina ja korona-aikana kaikki opinnot muuttuivat verkko-opinnoiksi. Opiskelu tuntui hänestä ihanalta ja professorit yliopistolla olivat alansa huippuja.

−Suoritin seurakuntaharjoittelun Vimpelissä ja se vahvisti ajatuksen siitä, että seurakuntapastorin työ olisi juuri se oikea paikka minulle.  

Papin viranomaistehtäviin kuuluviin töihin Heijari tutustui työssään jo Lapuan hiippakunnan aluekeskusrekisterissä, jossa hän teki muun muassa kasteilmoitusten ja vihkimisilmoitusten rekisteröintejä. Ennen pappisvihkimystä Heijari toimi jo teologina seurakunnassa, mutta vihkimys toi hänen mukaansa varmuutta omaan tekemiseen.

−Kohtaan mielelläni kaikkia eri ihmisiä monenlaisissa seurakunnallisissa tehtävissä. Pienissä maalaispitäjissä saa ihmisiin helposti kontaktin ja yhteisiä tuttuja löytyy. Olen ilahtunut siitä, että kasteitakin on ollut ja niitä on myös tulossa. Messuihin haluaisin tuoda lämmintä tunnelmaa ja antaa seurakuntalaisille mahdollisuuden osallistua messujen toteuttamiseen.

Heijarin toiveissa on myös toteuttaa molempien paikkakuntien kirkoissa arki-iltana hiljaisuuden messu.

Musiikki on Mari Pulkkiselle luontainen tapa viedä sanomaa eteenpäin.

”Odotan innolla kaikkea mitä työ tuo tullessaan.”

−Tämä on tuntunut tosi hyvältä ja oikealta. Näin tämän varmasti piti mennäkin, sanoo Mari Pulkkinen päätymisestään Alajärvelle seurakuntapastoriksi.

Hän on muuttanut perheineen Helsingistä, mutta on itse kotoisin Lehtimäeltä, joten Alajärven seutu on hänelle tuttua.

−Vastaanotto on ollut tosi lämmin. Lehtimäen puolella on tuttuja vuosikymmenienkin takaa ja on ollut hienoa vaihtaa kuulumisia.

−Teologian opiskelu on aina kiinnostanut minua ja siihen tuli tilaisuus, kun muutin Helsinkiin. Aloitin opiskelun avoimen yliopiston kautta ja sitten teologian opiskelu alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Varsinainen sytyke siihen tuli Alfa-kurssin kautta, jossa perehdytään kristinuskon perusasioihin. Olin aluksi Alfan musiikkitiimissä soittamassa, kävin kurssin itse ja minusta tuli sitten kurssien organisoija. Se oli käytännönläheistä työtä ja huomasin, että ihmiset oikeasti löytävät uskonasioita ja heidän Jumalasuhteensa syventyy. Sitä oli huikea seurata ja siitä tuli sellainen kipinä, että haluaisin itsekin tehdä jotain tämän tyyppistä.

Pääaineena Pulkkisella oli teologisessa tiedekunnassa ekumeniikka. Hän on kiinnostunut kansainvälisyydestä, maailmanlaajuisista asioista sekä kristittyjen ykseydestä ja yhteenkuuluvuudesta. Aiemmalta ammatiltaan hän on varhaiskasvatuksen opettaja ja toiminut enimmäkseen esikouluopettajana. Hän on opiskellut myös maantieteilijäksi.

 −Odotan innolla ihan kaikkea mitä seurakuntatyö tuo tullessaan. Messua on ollut hieno tehdä, kuten osasin odottaakin. Sitä on hyvä opetella ja tehdä yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Perusajatukseni on, että liikkeelle lähdetään levollisuudesta ja luottamuksesta käsin. Läsnä oleminen ja ihmisten kohtaaminen, asioista innostuminen niin, että se saa näkyä, muotoilee Pulkkinen ominta tapaansa toimia.

Myös musiikki sekä kehollinen rukous ja ylistys on hänelle luontainen tapa viedä sanomaa eteenpäin.

−Voisin tuoda seurakuntaan kehollista rukousta. Rukousta saa hengittää ja toteuttaa liikkuen, ei pelkästään paikallaan istuen.  

−Olo on tosi kiitollinen ja ihmettelevä. Toivomukseni on olla Jumalan käytössä parhaalla mahdollisella tavalla kussakin tilanteessa. Rakentaa siltoja, joilla voidaan kohdata.

Lue lisää

Kaksi hakee Alajärven kirkkoherraksi – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.