Huolehdi toisista

Meidän tulee käytännön teoilla osoittaa rakastavamme lähimmäisiämme.
Meidän tulee käytännön teoilla osoittaa rakastavamme lähimmäisiämme, sanoo Jaakko Keto hartauskirjoituksessaan.

PAAVALI sanoo (Gal.6:2) että ”Kantakaa toistenne kuormia, niin täytätte Kristuksen lain.” Jokaisella meillä on erilaisia kuormia ja taakkoja kannettavanamme. Minun kuormassa ei ole kaikki taakat samanlaisia kun jollakin toisella, mutta omien taakkojemme lisäksi meidän tulisi olla valmiita huomaamaan lähimmäisen tarvitsema apu taakkojen kantamisessa ja tästä Paavali kirjeessään mainitsee.

Paavali sanoi toisten kuormien kantamisen täyttävän Kristuksen lain. Se tarkoittaa tärkeimmän käskyn noudattamista: ”rakasta Herraa sinun Jumalaasi ja lähimmäistä niinkuin itseäsi.” Meillä siis on vastuu lähimmäisen auttamisesta ja hänen taakkojen kantamisesta. Me jokainen tiedämme, että elämässämme on vaiheita, jolloin taakkamme käy liian raskaaksi, emmekä selviä ilman konkreettista apua. Silloin tarvitsemme toisiamme, tarvitsemme olkapäätä, johon nojata vaikeina aikoina.

Apostoli Johannes tarjoaa lähimmäisen rakastamiseen mielenkiintoisen näkökulman. Hän sanoo kirjeessään näin: ”Jos joku sanoo rakastavansa Jumalaa mutta vihaa veljeään, hän on valehtelija. Sillä se, joka ei rakasta veljeään, jonka on nähnyt, ei voi rakastaa Jumalaa, jota hän ei ole nähnyt.” (1.Joh. 4:20) Johanneksen ajatus tässä on, että jos meillä on mahdollista tarjota apuamme lähimmäiselle, niin meillä ei voi olla mitään periaatteellista syytä ohittaa ketään avun tarpeessa olevaa ja samalla kehua kuinka me rakastamme Jumalaa. Eli meidän tulee käytännön teoilla osoittaa rakastavamme lähimmäisiämme. Sen Johannes sanoo suoraan kirjeessään näin: ”Lapseni, älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa.” (1.Joh.3:18)

SUURIN syy tai velvoite toisesta huolehtimiseen on Jumalan rakkaus meitä kohtaan. Hän antoi meille poikansa Jeesuksen, joka antoi henkensä pelkästä rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan. Hän ei erotellut ketään vaan rakasti kaikkia yhtä paljon ja kuoli kaikkien puolesta. Siksi me emme voi valikoida, että kenestä me huolehdimme, voimme vaan ottaa mallia rakkaudesta, joka Jumalalla on meitä kohtaan, se ei valikoi kohdetta vaan antaa kaikkensa ihmisen hyväksi.

Jaakko Keto

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.