Laulumaiden muisto – Karjalaisia lakeuksilla 

Terttu Keski-Hirvelä Kurikasta on yksi haastatelluista evakoista.
Terttu Keski-Hirvelä Kurikasta on yksi haastatelluista evakoista.

SODAN päättymisen jälkeen Suomen piti löytää uusi koti yhteensä noin 430 000 evakolle, joista noin 407 000 oli karjalaisia. Laulumaiden muisto – karjalaisia lakeuksilla on tunteikas dokumenttielokuva, joka kertoo Etelä-Pohjanmaan alueelle sijoitetuista Karjalan evakoista ja heidän jälkeläisistään. Se valottaa sitä, kuinka kotinsa menettänyt siirtoväki pystyi säilyttämään oman identiteettinsä ja miksi karjalaisuus edelleen kiehtoo ja kiinnostaa myös jälkipolvia. Kesken elokuvan kuvausten syttynyt Ukrainan sota teki dokumentista yllättävän ajankohtaisen. 

–Dokumentista olisi saanut vaikka kuinka laajan, mutta omat resurssit rajasivat aiheen Kurikan alueen ja Kurikan lähialueen karjalaisten ja heidän jälkeläisten haastatteluun, kertoo elokuvan ohjaajana toiminut Tomi Saarijärvi. 

Saarijärvi työskentelee audiovisuaalisen alan opettajana Kauhajoella Suupohjan Koulutuskuntayhtymä Vuoksissa ja on kotoisin Kortesjärveltä. Elokuvalle hän järjesti kaksi ennakkonäytöstä Kortesjärven Suvipäivien aikana viime kesänä Tuomaalassa sijaitsevassa “latoteatterissaan”. 

–Latoteatterin olen rakentanut edesmenneen tätini Saima Laukkosen pihapiirissä sijaitsevaan latoon. Toinen näytös oli niin täynnä, että kaikki eivät meinanneet mahtua mukaan. Dokumentti sai yleisöltä todella hyvän vastaanoton. 

Dokumenttielokuvan ensi-ilta on 6. lokakuuta. Kauhavan Y-Kinossa ensimmäinen näytös on 8. lokakuuta ja Saarijärvi itse on paikalla alustamassa näytöstä kello 11.50, sekä keskustelemassa elokuvasta näytöksen jälkeen Y-Kinon aulassa. 

Teatterinäytösten jälkeen Laulumaiden muisto on VOD- ja dvd-levityksessä. 

Elokuvan ennakkonäytös Kortesjärven Suvipäivien aikana viime kesänä Tuomaalassa sijaitsevassa latoteatterissa.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.