Teuvo Mäkelä palasi koulumaailmaan koulupappana 

Teuvo Mäkelä toimii koulupappana Aapiskujan koululla yleensä perjantaisin.
IMG_1238

AAPISKUJAN KOULU Vimpelissä on saanut tänä syksynä joukkoonsa uuden kasvon, kun Teuvo Mäkelä aloitti siellä koulupapan vapaaehtoispestissä. Toistaiseksi hän on toiminut ekaluokkalaisten parissa, mutta jatkossa tarkoitus olisi olla mukana muissakin luokissa.  

−Koulupapan tehtäviä voisi verrata ehkä vähän koulunkäyntiavustajan tehtäviin. Olen mukana luokkatilanteissa ja kaikessa mitä eteen tulee. Koulupappa lisää myös miessukupuolen läsnäoloa koulumaailmassa.  

Mäkelää pyydettiin koulupapaksi jo keväällä ja hän jäi harkitsemaan asiaa. Pesti on tuntunut hänestä tähän mennessä erittäin hyvältä. Koulupappana hän toimii pääasiassa perjantaisin neljä tuntia.  

−Päivä viikossa tuntuu sopivalta määrältä, eikä käy raskaaksi. Päivään pitää kuitenkin vähän aina etukäteen valmistautua. 

Erityisopettajana 38 vuotta työskennellyt Mäkelä on ollut poissa koulumaailmasta neljätoista vuotta. 

−Olosuhteet ovat sinä aikana muuttuneet, kuten opetusvälineetkin, joita nykyopettajat osaavat hyvin käyttää. Älytauluista ei ollut aikanaan mitään tietoakaan, kaikki tehtiin liidulla. Se on iso muutos. Entisten erityisluokkien tilalle ovat tulleet tsemppiluokat, joihin voi vähäksi aikaa mennä vahvistamaan oppimista, mikä on hyvä asia. 

Alakoulun oppilaissa hän taas ei näe niin isoa muutosta tapahtuneen. Lapset ovat hänen mukaansa kuitenkin välittömämpiä ja hakeutuvat kontaktiin helpommin. Lapset ja koulun henkilökunta ovat ottaneet koulupapan hyvin vastaan.  

−Vähän aikaa se toki vaatii, että lasten kanssa alkaa tulla tutuiksi. 

KOULUPAPPANA Mäkelä osallistuu Aapiskujan koulun yhteisiin juhliin, tapahtumiin ja retkiin.  Oppituntien lisäksi hän on mukana myös välitunneilla välituntivalvojan apuna. Hän on huomannut, että jos jotain sattuu lasten välillä, he tulevat sanomaan siitä aikuisille ja asiaa selvitetään siinä paikassa. 

−Tässä koulussa on myös monia kansalaisuuksia. Lapset eivät tee siinä mitään eroa, vaan ottavat kontaktia toisiinsa, vaikka yhteistä kieltä ei vielä paljon olisikaan. Lapset myös oppivat uskomattoman nopeasti suomen kielen. 

Mäkelä tietää joitakin paikkakuntia, joissa koulupappa toimii myös yläkoulun puolella. Sitä kuinka laajasti koulupappoja on koulumaailmassa käytössä, hän ei osaa sanoa. Hän arvelee, että koulupapan rooliin astumisessa saattaa olla joillekin kynnys turhan korkealla.  

−Ei olisi pahitteeksi, jos tässä koulussa olisi joku toinenkin koulupappa. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.