Hengenpelastusmitali Topi Lahdelle: Kysymys pelastettavan kohdalla oli sekunneista 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen jakoi Tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit Topi Lahdelle (oikealla) ja Ove Damenille maanantaina 11.9. 2023 Vaasassa. Mitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu vaara- tai hätätilanteessa.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen jakoi Tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit Topi Lahdelle (oikealla) ja Ove Damenille maanantaina 11.9. 2023 Vaasassa. Mitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu vaara- tai hätätilanteessa.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen jakoi Tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit Topi Lahdelle (oikealla) ja Ove Damenille maanantaina 11.9. 2023 Vaasassa. Mitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu vaara- tai hätätilanteessa.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen jakoi Tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit Topi Lahdelle (oikealla) ja Ove Damenille maanantaina 11.9. 2023 Vaasassa. Mitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu vaara- tai hätätilanteessa.

TASAVALLAN PRESIDENTTI on myöntänyt kortesjärveläiselle Topi Lahdelle hengenpelastusmitalin sankarillisesta toiminnasta, jolla hän pelasti naapurinsa hengen kerrostaloasunnossa syttyneessä tulipalossa Kauhavalla. 

Marraskuussa 2017 oli Kauhavan keskustassa kerrostaloasunnon alakerrassa syttynyt tulipalo, joka oli nopeasti leviämässä koko asuntoon. Asunnossa asui yksinäinen naishenkilö, joka oli palon syttyessä sisällä asunnossa, mutta ei kyennyt sitä sammuttamaan, eikä päässyt omin avuin ulos palavasta asunnosta. Topi Lahti, joka asui saman talon toisessa kerroksessa, oli juuri lähdössä kauppaan, kun hän kuuli palohälyttimen äänen. Parvekkeelta katsoessaan hän näki tulen olevan irti alakerran asunnossa. Hän soitti välittömästi hätäkeskukseen ja kiirehti palavan asunnon ikkunan luokse todeten palon olevan nopeasti yltymässä. Nopeasti hän kiersi asunnon ovelle, mutta se oli lukossa. Hän hakkasi ovea ja kyseli, onko sisällä ketään. Vastaukseksi hän sai vaimeaa muminaa, jolloin oli selvää, että sisällä oli talon asukas. Hän ei kuitenkaan kyennyt tulemaan avaamaan ovea. Tällöin Lahti rikkoi ovessa olleen pienen ikkunan ja pääsi sitä kautta avaamaan oven lukon. Vastaan vyöryi sankka musta savu, joka pakotti Lahden kyyristymään alas ihan lattian rajaan. Katsoessaan sisälle hän erotti talon asukkaan makaamassa muutamien metrien päässä ovesta. Asukas ei kuitenkaan päässyt itse ulos, jolloin Lahti työntyi kyyryssä savun sekaan ja sai vedetyksi asukkaan ulos palavasta talosta. Paikalle tullut pelastusmiehistö toimitti asukkaan sairaalahoitoon ja sai palon sammutetuksi ennen kuin se ehti levitä muualle. 

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtajan Harri Setälän mukaan naapurin teko oli sankarillinen, koska palo yltyi hetkessä niin voimakkaaksi, että se rikkoi asunnon ikkunat ja savua täynnä olevaan huoneeseen meneminen on aina vaarallista. Kysymys pelastettavan kohdalla oli sekunneista. Ilman Lahden nopeaa toimintaa olisi asukas menehtynyt varmasti. 

Pelastaja itse suhtautui asiaan vaatimattomasti, todeten vain, että onneksi kauppaan lähtöni viipyi sen verran, että olin vielä paikalla, kun palo syttyi.   

Mauri Jokela 

Hengenpelastusmitaleista lyhyesti 

Vuosittain hengenpelastusmitali myönnetään noin 10–15 kansalaiselle koko maassa. Mitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen. Aluehallintoviraston tehtäviin kuuluu mitaliehdotusten käsittely ja tapahtumien selvittely sekä mitalien luovuttaminen viraston toimialueella asuville henkilöille. 

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.