Uusimmat kesäblogit:

Vimpeliläinen Olivia Havinen valitsi kansainvälisen polun lukioonsa – ”Olen kiitollinen itselleni, että uskalsin tarttua tilaisuuteen” 

Olivia Havinen on jälleen uuden äärellä, mutta luottavaisin mielin. Kuva: Foto Meri photography.
Olivia Havinen on jälleen uuden äärellä, mutta luottavaisin mielin. Kuva: Foto Meri photography.

KUN nuori lähtee tavoittelemaan omia unelmia, tarvitaan matkaan mukaan ripakopallinen rohkeutta ja määrätietoisuutta. Molempia löytyy Vimpelistä juuri Helsinkiin muuttaneelta Olivia Haviselta, 19. Muutto pääkaupunkiin tuntui aavistuksen helpommalta, kuin muutaman vuoden takainen muutto Vimpelistä Jyväskylään, jonne Havinen muutti 16-vuotiaana suorittamaan kansainvälistä ylioppilastutkintoa. 

–Ensimmäinen vuosi pois kotoa ei ollut helppo. Minulla ei ollut aiempia tuttavia koulussa ja sopeutuminen ja yksin asuminen tuntui ajoittain vaikealta. IB-linjalta löysin kuitenkin oman yhteisöni. Jyväskylän lyseo on valtava, noin 1 000 oppilaan koulu, mutta IB-linjalla oli useita omia opettajia ja siellä oli mahdollista luoda samanlainen suhde opettajiin, kuin mihin olin yläasteella Vimpelissä tottunut, kertoo Havinen.  

–Vaikka Vimpelissä olisi ollut hyvä lukio, tiesin jo lukioaikaa suunnitellessani, että minua kiinnostavat erityisesti tiettyjen aineiden syvällisempi opiskelu sekä kansainvälinen ympäristö. IB-linja Jyväskylässä tuli jossakin vastaan netissä ja koulu kuulosti juuri minulle sopivalta. Tiesin tarkkaan mitä haluan lukiolta, sekä sen jälkeen ja IB-linja tarjosi minulle haluamani mahdollisuudet. 

IB-LINJA eli International Baccalaureate -linja on tunnettu kansainvälisestä suuntautumisestaan ja korkeasta opetustasostaan. Se tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden opiskella myös hieman erilaisiakin kursseja, kuten maailmanpolitiikka ja taloustieto. Opetuskieli, englanti, tarjosi Haviselle mahdollisuuden syventyä kieleen entistä enemmän ja valmistautua tuleviin akateemisiin haasteisiin. 

–IB-linjalla on mahdollista valita kuusi oppiainetta, joihin keskittyä. Kolme pitkää ainetta ja kolme lyhyttä, kaikki kuusi ainetta myös kirjoitetaan. Minä valitsin pitkiin aineisiin matematiikan, historian ja suomen kirjallisuuden. Lyhyitä aineita minulla oli englannin kieli ja kirjallisuus, fysiikka ja maailman politiikka. Kaikki opetus tapahtui englanniksi, paitsi tietysti Suomen kirjallisuuden opetus oli suomeksi. 

Havinen kertoo, että hyvistä puolista huolimattaan IB ei välttämättä sovi kaikille. 

–Siihen kuuluu paljon itsenäistä opiskelua ja ajanhallintaa, ne täytyy hallita. Arviointiin sisältyy myös laajojen tutkielmien tekoa isoilla lähdeaineistoilla, jotka sitten muodostivat osan arvosanasta. Minua kiinnosti nimenomaan tutkinnon mahdollistamat valmiudet jatko-opintoihin ja niihin IB antoi kyllä hyvän pohjan.  

OPINNOT Helsingin Valtiotieteellisessä yliopistossa ovat juuri alkaneet, mutta Havinen kertoo olevansa uuden äärellä luottavaisin mielin. 

–Yhtään ei jännitä. Puolet materiaalista on englanniksi, mutta siihen on jo tottunut. Ehkä jännittäisi ja kuormittaisi enemmän, jos ei olisi IB:n antamaa varmuutta. Oletuksena on, että yliopistossa opiskelu on vieläkin itsenäisempää ja luentoja ehkä vähemmän. Oikeastaan en tiedä vielä tarkalleen mitä tuleman pitää, naurahtaa Havinen. 

–Sitäkään en vielä en tiedä, mihin työhön päädyn tulevaisuudessa, mutta yhteiskunnalliset asiat ja niiden tutkiminen kiinnostavat. Yhteiskunta on niin laaja alue, jossa moni asia liittyy toisiinsa, kuten se, miten päätöksiä tehdään ja miten demokraattinen systeemi toimii. Niiden tutkiminen on mielenkiintoista, mutta en minä ehkä kuitenkaan poliitikoksi rupea. 

Pienen kunnan kasvattina Havinen haluaa rohkaista niitä nuoria, jotka puntaroivat vaihtoehtoja omien unelmiensa äärellä. 

–Seuratkaa omia kiinnostuksen kohteita ja rohkeasti valitkaa sellainen opintopolku, joka tuntuu itselle oikealta. Vaikka se voisi tarkoittaa toiselle paikkakunnalle muuttoa, uusissa ympäristöissä ja haasteissa kasvaminen on palkitsevaa. 

–Tämä oli hyvä päätös minulle, vaikkei se helppo päätös ollutkaan. Isot päätökset eivät ole koskaan helppoja. Silloin kannattaa miettiä, mikä on pahinta ja parasta mikä voi tapahtua? Olen kiitollinen itselleni, että uskalsin tarttua tilaisuuteen ja tehdä hypyn kohti tuntematonta. 

Juhlapuheessa Havinen kiitti IB-yhteisöä, joka kannatteli koko lukion läpi. –Avoimuus ja ennakkoluulottomuus olivat isoja arvoja. Niiden vaaliminen tuntui tärkeältä erityisesti tässä hetkessä ja tässä maailman tilanteessa. IB-linja tarjosi kaikille turvallisen tilan olla erilainen, sanoo Havinen. Kuva Haviselta.
Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.