Uusimmat kesäblogit:

Nuuska ja nikotiinipussit hammaslääkärin näkökulmasta  

Tupakoinnin ja nuuskankäytön terveyshaittojen lista on pitkä. Kuva: Pixabay.
Tupakoinnin ja nuuskankäytön terveyshaittojen lista on pitkä. Kuva: Pixabay.

VIIME aikoina on ollut paljon uutisia nuuskaamisesta, nuuskan salakuljetuksesta ja nikotiinipusseista. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtava ylihammaslääkäri Marko Korhonen laittaa lusikkansa soppaan ja hämmentää aihetta suun ammattilaisten vastaanottojen suunnalta.  

–Nuuska ja nikotiinipussit sisältävät nikotiinia enemmän kuin tupakka, ja ne aiheuttavat voimakkaan ja nopeasti kehittyvän riippuvuuden. Lisäksi nuuskan sisältämät useat kemikaalit ovat haitallisia suun limakalvoille, varoittaa Korhonen.  

–Suun tarkastuksessa tsekataan myös limakalvot, ja kyllä me näemme huulipoimusta helposti sen kohdan, jossa nuuskaa pidetään. Limakalvo muuttuu nopeasti paksummaksi, pinnaltaan epätasaiseksi ja limakalvossa on nähtävissä värimuutoksia. Pitkä altistus näille kemiallisille yhdisteille lisää riskiä suusyövälle ja sen esiasteille.  

MUIKSI nuuskan haitoiksi Korhonen listaa muun muassa seuraavia: pahanhajuinen hengitys, ientulehdus ja siten kiinnityskudosongelmia (hampaiden liikkuvuutta), ikenien vetäytyminen, hampaiden värjäytyminen sekä lisääntyvä reikiintymisalttius. 

–Olen aina ihmetellyt urheilijoiden nuuskaamista, koska nuuska tai nikotiinipussit eivät ole urheilusuorituksen kannalta yhtään sen terveellisempää kuin tupakointi. Nuuska kohottaa tilapäisesti verenpainetta ja sydämen sykenopeutta, jolloin sydän rasittuu enemmän. Lisäksi nuuska supistaa verisuonia vähentäen esimerkiksi lihasten verenkiertoa. Tupakoinnin suurimmat haitat kohdistuvat tunnetusti keuhkoihin, mutta tupakointi ja tupakansavu ovat riskitekijä myös suun ja huulten limakalvoille, muistuttaa Korhonen.  

–Suun terveyden näkökulmasta nuuskan käyttö ja tupakointi ovat yhtä haitallisia. Siksi me otamme vastaanotoillamme hanakasti puheeksi tupakoinnin ja nuuskaamisen, ja nyt siis myös nikotiinipussit. 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

-Meistä useimmilla on omakohtaisia kokemuksia ongelmallisesta alkoholinkäytöstä ja siitä, mitä se ympäristölle aiheuttaa. Asiaa on hartaasti hävetty ja piiloteltu, sanoo Aino Alppinen kolumnissaan.

Mitä ihimisetki sanoo? 

SUN isäs oli alkoholisti. Ja niin oon minäkin, sanoi mies ovesta sisään työntyessään.  Vähän erikoinen

-Meistä useimmilla on omakohtaisia kokemuksia ongelmallisesta alkoholinkäytöstä ja siitä, mitä se ympäristölle aiheuttaa. Asiaa on hartaasti hävetty ja piiloteltu, sanoo Aino Alppinen kolumnissaan.

Mitä ihimisetki sanoo? 

SUN isäs oli alkoholisti. Ja niin oon minäkin, sanoi mies ovesta sisään työntyessään.  Vähän erikoinen

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.