Taimikonhoitorästit ovat vähentyneet merkittävästi

Viime aikoina myös hyvä kuitu- ja energiapuun kysyntä ovat vauhdittaneet erityisesti riukuvaiheen metsien hoitoa
Viime aikoina hyvä kuitu- ja energiapuun kysyntä ovat vauhdittaneet erityisesti riukuvaiheen metsien hoitoa
Viime aikoina myös hyvä kuitu- ja energiapuun kysyntä ovat vauhdittaneet erityisesti riukuvaiheen metsien hoitoa
Viime aikoina hyvä kuitu- ja energiapuun kysyntä ovat vauhdittaneet erityisesti riukuvaiheen metsien hoitoa
Taimikonhoitorästit ovat vähentyneet Suomessa lähes neljänneksellä. Syynä on muun muassa hoitamattomien taimikoiden varttuminen järeämpiin kehitysluokkiin sekä hyvä kuitu- ja energiapuun kysyntä. Metsänomistajan kannattaa tehdä taimikonhoitotyöt ajallaan, sillä viivästyminen aiheuttaa kasvutappioita ja pienentää korjuutuloja.

Taimikonhoitorästit ovat vähentyneet lähes neljänneksellä muutamassa vuodessa. Liian tiheitä, hoitotöitä vaativia taimikoita on metsissämme noin 620 000 hehtaaria. Taimikonhoidon rästejä oli vielä Luonnonvarakeskuksen edellisen inventoinnin (VMI 12) mukaan noin 800 000 hehtaaria. 
-Taimikonhoidon rästit ovat purkaantuneet osittain luonnollisista syistä: hoitamattomat taimikot ja nuoret ylitiheydestä kärsineet riukuvaiheen metsät ovat varttuneet järeämpiin kehitysluokkiin. Viime aikoina myös hyvä kuitu- ja energiapuun kysyntä ovat vauhdittaneet erityisesti riukuvaiheen metsien hoitoa, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta. 


Taimikonhoitoon on saatavilla tukea 
Metsänomistaja voi hakea taimikonhoitoon nykyistä kemera-tukea vielä syyskuun loppuun saakka. Taimikon varhaishoitoon tukea voi saada 160 euroa hehtaarilta ja nuoren metsän hoitoon 230 euroa hehtaarilta. Uusi metsätalouden kannustejärjestelmä, metka, tulee korvaamaan kemera-tukijärjestelmän vuonna 2024. Myönnettävien tukien suuruus ja tarkemmat tukiehdot vahvistetaan myöhemmin.   
– Tukimäärä voi olla muutamia kymmeniä euroja nykyistä suurempi. Taimikonhoitoa ei kuitenkaan pidä viivästyttää uuden rahoitustuen aikaan, jotta tukea saisi enemmän. Sen minkä uudessa tukimäärässä voittaa, sen euromäärän myöhemmin ainakin triplasti häviää puun kasvun menetyksenä ja työläämpänä hoitotyönä, kommentoi projektipäällikkö Mari Lilja Suomen metsäkeskuksesta.   


Taimikonhoidon viivästymisestä tappiota 
Taimikonhoidon viivästyminen aiheuttaa puuston kasvutappiota. Puuston kasvukausi kestää Suomessa vain muutaman kuukauden, jolloin kilpailu kasvutilasta, valosta ja ravinteista on kovaa.   
-Hoitamattomassa taimikossa vallitsee niukkuuden markkinat – kaikki janoavat vettä ja ravinteita, mutta kukaan ei niitä saa riittävästi. Sitten keskitytään vain pysyttelemään hengissä, eikä pituus- tai paksuuskasvuun ole riittävästi voimaa, Lilja huomauttaa.   


Kasvutappio konkretisoituu metsänomistajalle pienempinä tuloina ensimmäisessä puunkorjuussa. Tulon suuruuteen vaikuttaa puuston järeys.  


-Hoidetussa metsässä ensiharvennuksesta voi saada tuloja 1000 euroa hehtaarilta. Kun taimikonhoito on viivästynyt, puut ovat ensiharvennusvaiheessa ohuempia, jolloin tulot voivat tippua useamman sata euroa. Lisäksi taimivaiheen kasvutappio kertautuu tulotappiona myöhemmissäkin kasvatushakkuissa, Lilja sanoo.  

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä artikkelit


https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/06/01/pakurikaavan-kasvatus-tuo-lisatuloja-metsanomistajalle-ja-lisaa-metsan-monimuotoisuutta/

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.