Itsensä haastaminen on aina seikkailu, toteaa Himalajalla vuoren valloittanut Antti Savola

Antti Savola kokee, että itsensä haastamisen tulee olla mielekästä – onnistuminen on lisäpalkinto. Tämä pätee niin yrityselämään kuin harrastuksiin ja itsensä kehittämiseenkin. Kuvat: Savolalta.
Antti Savola kokee, että itsensä haastamisen tulee olla mielekästä – onnistuminen on lisäpalkinto. Tämä pätee niin yrityselämään kuin harrastuksiin ja itsensä kehittämiseenkin. Kuvat: Savolalta.
Antti Savola kokee, että itsensä haastamisen tulee olla mielekästä – onnistuminen on lisäpalkinto. Tämä pätee niin yrityselämään kuin harrastuksiin ja itsensä kehittämiseenkin. Kuvat: Savolalta.
Antti Savola kokee, että itsensä haastamisen tulee olla mielekästä – onnistuminen on lisäpalkinto. Tämä pätee niin yrityselämään kuin harrastuksiin ja itsensä kehittämiseenkin. Kuvat: Savolalta.
Lappajärveläissyntyinen yrittäjä Antti Savola asustelee tällä hetkellä Rukatunturin kupeessa, mutta on Alajärvellä 2. ja Vimpelissä 8. kesäkuuta sparraamassa yrittäjiä.

VUORIKIIPEILIJÄ, joka hakkaa päätä seinään ja etenee hampaat irvessä, ei välttämättä pääse vuorelle. Hän ei kuuntele itseään, ei ymmärrä varoitussignaaleja ja riskejä eikä huolehdi perusasioista. Päättäväisyys on eri asia kuin tyhmällä tavalla eteenpäin meneminen: se voi koitua kohtaloksi. Sama pätee yrittäjyyteen. 

Rinnastuksen tekevä lappajärveläislähtöinen yrittäjä Antti Savola tietää molemmista; hän kiipesi huhtikuussa Nepalissa, Himalajan vuoristossa sijaitsevalle Island Peakille ja puhuu kesäkuun alussa JPYP:n Myynti & markkinointi -työpajoissa yrityksen kehittämisestä.

Vuorikiipeily on yksi elämän suurista seikkailuista

ITSENSÄ HAASTAMINEN on Savolalle tuttua. Viikonloppuna hän juoksi NUTS-polkujuoksukisassa 55 kilometrin matkan.

–Niin kauan kuin muistan, olen aina tykännyt seikkailemisesta ja olen huomannut, että kaikki itsensä haastamiseen liittyvät asiat liittyvät aina haluun seikkailla, on kyse sitten uudesta harrastuksesta, kilpaurheilusta, vaeltamisesta tai yritystoiminnasta, kertoo Savola. 

Aiemmin Savola on vaeltanut kansallispuistoissa ja erämaissa, kiivennyt tuntureilla ja käynyt muun muassa Uudessa-Seelannissa ja Islannin jäätiköillä, joiden upeus on jäänyt tunteiksi kehoon. Viimeinen sysäys vuorikiipeilyn kokeilemiselle oli 2017 tehty puolen vuoden maailmanympärimatka. 

–Silloin tuntui, että olen valmis elämän suurille seikkailuille. Sen jälkeen perustimme myös Novice Oy:n.

Tavallaan vuorikiipeilyyn valmistautuminen alkoi jo vuosia sitten, mutta lopulliset viimeistelyt käynnistyivät viime joulukuussa.

–Valmistautumiseen sisältyi paljon pitkiä juoksu- ja kävelytreenejä tuntureille sekä myös pitkäkestoisia koko kehon voimaharjoittelutreenejä. Mielikuvaharjoittelulla ja psyykkisellä valmistautumisella oli myös erittäin iso rooli. Korkeaan ilmanalaan ei voinut etukäteen harjoitella, vaan se tapahtui konkreettisesti Himalajalla. Vaikka tein valmistelut hyvin, kuuden kilometrin korkeudessa oleminen yllätti vaativuudellaan sekä armottomuudellaan.

–Matka oli raskas, painoni putosi lähes 10 kiloa, ja vaikka vuoristotaudin oireet olivat itselläni kohtuullisen lievät, olo oli ajoittain hauras ja väsynyt. Silti löytyi aina sen verran voimaa, että pystyi jatkamaan, jaksoi eteenpäin askeleen kerrallaan ja sitten kaksi vuorokautta. Tämä oli ehkä reissun tärkein anti: kun arjessa tuntuu, ettei enää jaksa yhtään, voi kiinnittää huomiota omaan mielentilaan; onko se eteenpäin vievä vai kuluttava. Jos ei jaksa kovin paljon, menee sitten yhden askeleen eteenpäin.

–Himalajan reissusta on edelleen hieman epätodellinen olo; tuliko se todella tehtyä? Oli ikimuistoinen kokemus katsella maailmaa lähes 6 200 metrin korkeudessa Nepalin vuoristossa. Nyt ymmärrän jollakin tasolla myös sen, miksi joillekin jää vuorikiipeilystä tunne, että täytyy päästä aina uudelleen jollekin vuoren huipulle.

Perheyritysten ketju jatkuu

SAVOLA on kolmannen polven yrittäjä. Suurin osa vanhempien suvuissa olevista yrityksistä on perheyrityksiä ja niin on myös Novice: mukana on vaimo Jenni Rannila-Savola sekä hallituksen jäsenenä veli Juho Savola. Erona puolestaan on, että Novice on puhtaasti asiantuntijayritys. 

–Iso etu asiakkaiden ymmärtämisessä ja palvelemisessa on se, että tuntee yritystoimintaa laajemmin. 

Mainos

Savolan asiantuntijuus on konsultoinnissa, joka liittyy alihankintasuhteisiin, osto- ja myyntiprosesseihin, logistiikkaketjujen hallintaan ja neuvotteluihin. 

–Näin työssäni aiemmin, että julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä olisi mahdollista kehittää. Tarjoan julkisen sektorin toimijoille apua hankintoihin ja investointeihin, jolloin verorahat käytetään mahdollisimman tehokkaasti kilpailuttamalla laadukkaasti ja löytämällä osaavat tekijät töihin. 

Yrityksillä on ollut kovat ajat, moni asia on muuttunut.

–Se, millaisia askeleita yrittäjän on otettava, riippuu hänen tavoitteestaan. Ne ovat erilaisia jos on kyse yksinyrittäjästä tai isosta kasvuyrityksestä. Tärkeintä on tietää, mihin pyrkii, sitoutua työhön ja myös sopeutua. Sopeutuminen on sitä, että jos huomaa hakkaavansa päätään seinään, voi hyväksyä virheensä ja korjata omaa toimintaansa. Apua on saatavilla. Sopeutuminen on myös tilanteen mukaan toimimista oikein.

Kasvun este, on yritys pieni tai suuri, on pitkän aikavälin suunnitelman puute tai ettei siinä pysytä.

–Tietyt talouden lainalaisuudet on tunnettava ja ymmärrettävä esimerkiksi tase, tuloslaskelma, kassavirtaennuste ja yrityksen arvon määritteleminen. Sieltä voisi tulla hoksauksia oman toiminnan kehittämiseen.

Sopivasti päättäväisyyttä

PALATAKSEMME alun vertaukseen vuorikiipeilijästä ja yrittäjästä Savola jatkaa, että päättäväisyyttä tarvitaan niin vuorikiipeilyssä, yrittämisessä kuin elämässä yleensäkin. 

– Päättäväisyyttä pitää olla ja ehkä vähän hulluuttakin, mutta ei tyhmä saa olla, koska se voi koitua kohtaloksi. Joskus voi edetä, vaikkei jaksa kovin hyvin, mutta jos nukutaan kaksi tuntia yössä ja tehdään 16 tuntia töitä, jätetään oma terveys tai perhe huomiotta, ne eivät ole kauaskantoisia päätöksiä.

TUNNEMME kaikki ihmisiä, jotka piiskaavat itseään eteenpäin työelämässä tai vapaa-ajalla, jotkut molemmissa. 

–Itsensä haastamisesta täytyy nauttia, siitä että selviää uusista asioista, kehittyy ja menee eteenpäin. Lisänautinto tulee siitä, että onnistuu esimerkiksi haastavassa projektissa ja voi auttaa asiakasta. Aina sen haastamisen ei tarvitse olla ultramaraton, laskuvarjohyppy tai alan vaihto, se voi olla arkinenkin asia kuten mennä kansalaisopiston kurssille oppimaan uutta. Yhtä lailla sellainen voi jännittää ja käy samanlaisia asioita läpi: uskallanko, onko muut paljon parempia, selviänkö tästä. 

Luitko jo nämä jutut?

https://www.jarviseudunsanomat.fi/en/arkisto/2023/05/29/kraatterinjarven-geopark-info-painotti-yrittajien-tarkeytta-hankkeessa/

https://www.jarviseudunsanomat.fi/en/arkisto/2023/05/29/sinnikkaasti-kohti-valkolakkia/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/en/arkisto/2023/05/28/100-vuotiaan-martta-abyn-nuoruusmuistot-elavat-vahvana-mielessa/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.