Nyt tarkkana liikenteessä – metsäpeurat palaavat kesälaitumille

Metsäpeura
Metsäpeura kuvattuna aikaisin keväällä. Kuva: Eija Pippola.
Metsäpeura
Metsäpeura kuvattuna aikaisin keväällä. Kuva: Eija Pippola.
Suomenselän metsäpeurat ovat aloittaneet vaellukset talvilaitumilta kohti kesälaitumia. Vaellusreitin tieosuuksilla liikennekolaririski kasvaa.

Valtaosa Suomenselän metsäpeuroista on talvehtinut Kauhavan alueella. Kesälaidunalueet sijaitsevat Suomenselän alueella, jonne metsäpeurat ovat siirtymässä. Keskeisin vaellusreitti kulkee Kauhavalta koilliseen, Lappajärven pohjoispuolelta kohti Suomenselän suoalueita.

Suomen riistakeskuksen antaman tiedotteen mukaan tieliikenteen suurimmat kolaririskipaikat ovat tällä hetkellä kantatie 68, Alajärvi-Vimpeli-Lappajärvi-Evijärvi välinen tieosuus sekä valtatie 13 välillä Kyyjärvi-Perho-Veteli. Käytännössä koko Suomenselän metsäpeurakanta, noin 2 000 eläintä ylittää valtatien seuraavan parin viikon aikana.

Metsäpeurat vaeltavat pieninä laumoina. Ensimmäisen eläimen nähdessä kannattaa varautua useamman eläimen tienylitykseen. Metsäpeurojen vaellusreitit ovat vakiintuneita, joten niihin törmäämisen riski on korkea alueilla, joilla niitä on nähty aiempina vuosina. Tarkkaavaisuuden lisääminen sekä ajonopeuden alentaminen pienentävät kolaririskiä. Mikäli kolari tapahtuu, on aina soitettava hätäkeskukseen ja merkittävä kolaripaikka hyvin.

Metsäpeurojen kevätvaellus ajoittuu lyhyelle ajalle ja tyypillisesti vuorokauden valoisaan aikaan. Valtaosa metsäpeuroista vaeltaa Suomenselän suoalueille, mutta kauimmaiset vaeltavat aina Pohjois-Pohjanmaalle Oulujärven luoteispuolelle.

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.