”Tärkeätä, että maaseudulla voi opetella taiteen tekemistä”

Jamie Ranta on löytänyt oman käsialansa maalata maisemia ja puita. Kuva: Päivi Ranta.
Jamie Ranta on löytänyt oman käsialansa maalata maisemia ja puita. Kuva: Päivi Ranta.
Jamie Ranta on löytänyt oman käsialansa maalata maisemia ja puita. Kuva: Päivi Ranta.
Jamie Ranta on löytänyt oman käsialansa maalata maisemia ja puita. Kuva: Päivi Ranta.
KUVATAITEILIJA Jamie Ranta opettaa kesäkuun lopulla Lappajärven Onnintuvalla Lappajärven 52. kuvataideleirillä. Toinen opettaja on aiemmilta leireiltä tuttu kuvataiteilija Elina Försti.

Alavudella asuva Jamie Ranta on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta ja suorittanut taidehistorian ja -kasvatuksen opintoja avoimessa yliopistossa. Ranta maalaa maisemia tai puita.

–Oma tapa maalata ja nähdä maisema on tullut kokeilemalla ja paljon maalaamalla. Katson aina latoja ja riihiä toiveikkaasti, ja vaikka olen tehnyt synkkiäkin maisemia, niissä on aina toiveikkuus taustalla ja rauhallinen kaiken hyväksyminen, sanoo Ranta.

Kuvataiteilijan lapsuudenkoti oli Kauhajoella Alpo Koivumäen ITE-taideympäristön vieressä.

–Taide oli ehkä sen takia osa normaalia arkea. Olin lapsesta asti kova piirtämään. Ja tottunut katsomaan eri vinkkelistä elämää.

Jo lapsena Ranta kertoo sanoneensa, että hänestä tulee taiteilija tietämättä edes oikein mitä se tarkoitti. Lukion ammatinvalinnanohjauksessa asia nousi jälleen esiin, ja vei opiskelemaan Kankaanpäähän.

Kansalaisopisto tuo taidetta maaseudulle

TAITEEN tekemistä on viime aikoina rajoittanut kansalaisopiston opetustyö, jota Ranta on tehnyt Lapualla, Kurikassa ja Seinäjoella.

–Taidekurssit tuovat sisältöä ja onnistumisen kokemuksia ihmisten elämään. Porukassa tehdessä voi katsoa, miten toinen kurssilainen on ratkaisut jonkun asian. Kansalaisopistot mahdollistavat taiteen opiskelun maaseudulla ja tuovat harrastamismahdollisuudet lähemmäs ihmisiä.

Taiteilijoiden töitä välittäviä gallerioita ei juuri ole maaseudulla. Ranta kertoo, että esimerkiksi hänen töitään löytyy tällä hetkellä keväisin toimivasta Taidemaalariliiton teosvälityksestä. Fyysisesti töitä on Seinäjoen taiteilijaseuran Parsi-taidelainaamossa ja Lapuan taiteilijaseuran Taidelainaamo Avarassa.

Moniaistisuus kuvataideleirin teemana Lappajärvellä

TULEVANA kesänä Lappajärven kuvataideleirillä on tarkoitus hyödyntää näköaistin lisäksi myös muita aisteja lähtökohtana kuvan tekemiselle. Silmät kiinni koskettaen ja kuunnellen pyritään kokemaan erilaisten materiaalien tuntu ja siirtämään kokemus kuvan tekemiseen. Aisteja avaamalla laajennetaan kokemista lähtökohtana työskentelylle.

–Kohteena oleviin materiaaleihin tutustutaan moniaistisesti, koskettaen ja tuntien kohteena olevan materiaalin lämmön tai kylmyyden, tuoksut, kosketuksen tai äänet, pohdiskelee leirillä opettava Jamie Ranta.

Maalaamista rannalla

TAIDELEIRI järjestetään Nykälän Onnintuvalla, jonka ympäristö on monimuotoinen. Rannassa voi kuunnella järven loiskintaa, katsella puita ja tunnustella kivien muotoja. Onnintuvan lähellä olevalla Taavintuvalla on perinteinen pohjalaistalon pihapiiri vanhoine hirsirakennuksineen ja puineen eli alueella on hyvät mahdollisuudet maalata maisemia.

–Toivotaan, että sää sallii tulevana kesänä ulkona maalaamisen. Sen lisäksi työskennellään Onnintuvan kummassakin päässä. Yläkertaankin sopii pari leiriläistä, sanoo toinen opettaja Elina Försti.

Järvilakeuden kansalaisopisto järjestää kuvataideleirin yhteistyössä Lappajärven kunnan kanssa. Opistolta kerrotaan, että leiripaikoista on varattu jo puolet. Leirille hyväksytään kaksikymmentä osanottajaa. Leirille ilmoittaudutaan opiston kotisivun kautta.

–Moni palaa leirille vuodesta toiseen. Leiriläiset arvostavat mahdollisuutta työskennellä yhdessä ja tavata samanmielistä seuraa. Oppimista tapahtuu myös muilta kurssilaisilta, Försti kertoo.

Aino Alppinen

Onnintuvan maisema on huhtikuun alussa vielä luminen, mutta kesäkuussa taloa ympäröi vihreä nurmikko ja rantaa nuolevat laineet. Leiriläiset pääsevät harjoittelemaan moniaistista havaitsemista.
 
Aiheesta lisää
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2022/06/07/lappajarven-51-kuvataideleiri-kesakuussa-nykalassa/

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2021/06/23/50-valtakunnallinen-kuvataideleiri-lappajarvella-heinakuussa/
 
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.