Kohdunkaulan syövän seulonnat alkavat Etelä-Pohjanmaalla toukokuussa 2023

Kohdunkaulan syöpien seulontatestit alkavat Etelä-Pohjanmaalla.
Kohdunkaulan syöpien seulontatestit alkavat Etelä-Pohjanmaalla.
Kohdunkaulan syöpien seulontatestit alkavat Etelä-Pohjanmaalla.
Kohdunkaulan syöpien seulontatestit alkavat Etelä-Pohjanmaalla.

Kohdunkaulan syövän lakisääteiset seulonnat ikäryhmittäin alkavat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella toukokuussa 2023. Seulontojen kumppanina toimii Mehiläinen. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Tänä vuonna Etelä-Pohjanmaalla kutsun seulontaan saa noin 9 000 naista.

–Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta syöväksi vuosien aikana ja sen vuoksi sitä voidaan ehkäistä seulonnalla. Kun mahdollisesti syöpään johtavat solumuutokset löydetään jo esiastevaiheessa, ne pystytään hoitamaan suhteellisen helpolla polikliinisella toimenpiteellä. Seulonnalla on saatu Suomessa vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä 80 prosentilla. Hyvinvointialueen tarjoama kohdunkaulan syövän seulontaan osallistuminen on erittäin helppo ja nopea tapa huolehtia omasta terveydestään, sanoo lähiylilääkäri Marja Sippola Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta.

Seulonnat etenevät alueittain. Kutsut lähetetään ensin Seinäjoen ja lähikuntien asukkaille, ja sen jälkeen muualle maakuntaan. Kaikki seulontaryhmään kuuluvat saavat kutsukirjeen postitse vuoden 2023 aikana. 

–Jos sinulla on tarvetta vaihtaa saamaasi aikaa tai näytteenottopaikkaa, niin voit tehdä sen kutsukirjeessä olevan ohjeistuksen mukaisesti. Voit käydä joko kutsussa ilmoitetussa näytteenottopaikassa tai vaihtaa ajan palveluntuottajan muihin ilmoitettuihin näytteenottopaikkoihin.

Poikkeuksena tästä on Kuusiokuntien alue, jossa seulonnat tehdään vielä vuonna 2023 aiemman käytännön mukaisesti. Vuoden 2024 alusta alkaen seulonnat tehdään yhteneväisesti koko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Näytteenottopaikat tiedotetaan sekä kutsukirjeessä että verkkosivuilla osoitteessa www.hyvaep.fi.

Aiheeseen liittyvää

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.