Uusimmat kesäblogit:

Muistisairaus ei kuulu luonnolliseen vanhuuteen 

Katja Kujalan luennolla saatiin aikaa hyvää keskustelua liikunnan ja levon sopivasta suhteesta.
Katja Kujalan luennolla saatiin aikaa hyvää keskustelua liikunnan ja levon sopivasta suhteesta.

ETELÄ-POHJANMAAN Muistiyhdistyksen torstainen luento Alajärven Nuorisoseuralla houkutteli salin täydeltä omasta aivoterveydestään kiinnostuneita kuulijoita. Ensimmäisenä pureuduttiin vanhuuteen liittyviin uskomuksiin, kuten muistin heikkenemiseen. 

–Terve muisti toimii iästä huolimatta, sanoo Katja Kujala

Omaa aivoterveyttään voi tukea terveellisillä elämäntavoilla, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa.  

–On hyvä asia tarkistaa omat ruokailutottumukset, voisiko niille tehdä jotain. Ikä tuo mukanaan myös lisääntyvän proteiinin tarpeen, mikä usein unohdetaan. Terveellisen ruokavalion lisäksi tarvitsemme reipasta liikkumista vähintään 2,5 tuntia viikossa, tai vaihtoehtoisesti kuormittavaa liikuntaa 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihasvoimaharjoittelu on tärkeää! On hyvä muistaa, että sitä varten ei aina tarvitse lähteä salille, vaan sitä voi tehdä vaikkapa ihan kotona. Tuolijumppa on oikein hyvää harjoitusta. 

–Keski-iän jälkeen meillä alkaa lihaskato, ellemme pistä sille vastaan! Jotteivat lihakset katoaisi, niitä pitää käyttää, hän muistuttaa. 

AIVOJEN hyvinvoinnin ylläpitämiseksi voi tehdä paljon pieniä arjen tekoja. 

–Sanaristikot, käsityöt, kulttuuriharrastukset, sosiaaliset suhteet, tukevat aivojen hyvinvointia. Aivot rakastavat opetella uusia asioita! WHO:n vuonna 2019 julkaisemassa raportissa (kattaa yli 900 tutkimusjulkaisua ja yli 3000 yksittäistä tutkimusta) todettiin, että taiteen avulla voidaan paitsi ennaltaehkäistä, myös hoitaa sairauksia. Taidehan ei tarkoita sitä, että sitä pitäisi välttämättä lähteä kotoa kokemaan. Vaan musiikki, kirjat, valokuvat, tanssi ja sen sellaiset ovat kaikki taidetta ja tukevat aivojen hyvinvointia, kertoo Kujala. 

–Aivot rakastavat aivojumppaa. Niille kannattaa antaa tehtäväksi opetella uusia taitoja ja tehtäviä. Hyvää aivojumppaa on esimerkiksi hampaita pestessä vaihtaa harja toiseen käteen! Ristikot, käsityöt, kielten opettelu harjoittavat aivoja myös. 

Hän muistuttaa, että myös palautumisesta on tärkeä pitää huolta, kaikissa elämänvaiheissa. Vaikka sosiaaliset kohtaamiset tukevatkin aivoterveyttä, on hyvä osata kellahtaa myös sinne sohvan pohjalle. 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.