Uusi kuiva-nanopaino Lappajärvelle

Kuvituskuva (U.S. Army photo by Spc. Glenn M. Anderson, USAREUR Public Affairs / Released)
Kuvituskuva (U.S. Army photo by Spc. Glenn M. Anderson, USAREUR Public Affairs / Released)

Toimitus

Järviseudun Sanomat ovat tehneet pitkään yhteistyötä Botnia-Printin kanssa, painattamalla Järviseudun Sanomat Kokkolassa. Eri yrityskauppojen myötä Järviseudun Mediatalo Oy, on ostanut osuuden KP-Konsernin painotoiminnasta.

–Päätimme panostaa omaan rotaation, jotta saamme painettua lehtemme paikkakunnalla, jolloin hiilijalanjälki pienenee kuljetusetäisyyksien lyhennettyä, Järviseudun Sanomien päätoimittaja Hannu Takala sanoo.

–Kova oli vääntö, mutta saimme kaupan tehtyä ja lähes uudenveroinen painokone lähtee Lappajärvelle, toteaa Botnia-Printin toimitusjohtaja Hannu Salmi.

Järviseudun Sanomat on nykyään osoitteessa Maneesintie 16 ja on luonnollista, että uusi painokone sijoitetaan toimituksen läheisyyteen, vanhan osuuskaupan kiinteistöön. Laser-Nano-teknologiaa käyttävä painokone on niin kookas, että vanhan osuuskaupan varastolaiturin puoleinen katto joudutaan purkamaan auki, jotta kone voidaan laskea paikalle tuotujen hydraulisten rullien päälle. Kone tuodaan erikoiskuljetuksena Kortesjärven jalkapallokentälle 1.4.2023, josta lennätetään CH-47 kopterilla Lappajärvelle.

Päätoimittaja Takala on oikein tyytyväinen yrityskauppoihin

–Paljonhan siihen paloi rahaa, mutta tuo painokone tuli ikään kuin kaupanpäälle. Samassa rysäyksessä tuli heti painotöitäkin lisää. Snappertuna-Tidningen painetaan tästedes Lappajärvellä, lisäksi olemme luvanneet painattaa Kirkkonummelaisen Kyrkslätt Ungdoms, Skytt- och Jaktförenigenin bingolaput painossamme. Tulevana kesänä painossa on noiden lisäksi KutPon (Kallion Urheilevat Työläispojat) kerran kuukaudessa ilmestyvä jäsenlehti – Hiljaiset Kaaret. Nimi viittaa KutPon suosiossa oleviin heittolajeihin. Neuvotteluja on käyty myös erään suuren rengasvalmistajan mainoslehdestä -Kumiviestistä. Päätoimittaja Takala kertoo toimittajalle.

Tuona päivänä, painokoneen saapuessa Lappajärvelle lentoteitse paikalle tulee Saksan yleisradio Deutsche Rundfunk striimaamaan suoraa lähetystä paikalta. Alustavia neuvotteluja on myös käyty Egyptiläisen Sajadat Tayira (سجادة طائرة) televisioyhtiön kanssa.

–Tuleva sloganimme on iskevä: ” Kirjoita mitä kirjoitat, me painamme, vaikka lasiin.” Asia viittaa painokoneen korkeapaine neon-tritiumlaseriin, jolla jälki saadaan kaikkiin pintoihin. Painokoneen, etenkin tuon laserin tarvitsema energiamäärä on niin huikea, että tavallinen sähköverkko ei kykene siitä syöttämään kuin osan. Tuon takia osuuskaupan katolle asennetaan monikerrosaurinkopaneelit ja seiniin ruikutetaan elastinen monikidemassa, joka kerää myös energiaa auringosta ja kuun valosta. Sähkö varastoidaan vanhan osuuskaupan kellariin rakennettaviin akustoihin, joiden kapasiteetti on luokkaa 20 MAh. Kapasiteetti vastaa liki 250 tuhatta tavallista autonakkua. Olemme edelläkävijä tässäkin asiassa, Takala sanoo.

Ylimääräinen sähköenergia ohjataan kiinteistön valaistukseen ja lämmitykseen.

–Joudumme tummentamaan kaikki rakennuksen ikkunat valoa läpäisemättömällä pinnoitteella tuon laserin vuoksi. Ei varmaankaan olisi mukavaa käyskennellä iltakävelyllä suojalasit päässä Nissintiellä Lappajärvellä, Takala naurahtaa.

Toimitus jää seuraamaan painokoneen saapumista 1.4.2023 kello 21:00

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.