Pilkkipäivät pitenevät – Nappaako ahven?

Aurinkoiset kevätpäivät houkuttelevat pilkkijöitä jäälle. Kuva: T. Karhunen.
Aurinkoiset kevätpäivät houkuttelevat pilkkijöitä jäälle. Kuva: T. Karhunen.
Aurinkoiset kevätpäivät houkuttelevat pilkkijöitä jäälle. Kuva: T. Karhunen.
Aurinkoiset kevätpäivät houkuttelevat pilkkijöitä jäälle. Kuva: T. Karhunen.
KEVÄÄN tulon myötä ulkona olo on mukavaa ja pilkkiminen on yksi parhaista ulkoilumuodoista. Lappajärven jäällä näkyy kevättä kohden enenemässä määrin pilkkijöitä.

Jäät ovat nyt jokseenkin paksut ja liikkuminen siellä onnistuu myös paikoitellen kulkuneuvoilla. Jokavuotiset railot ovat myös halkaisseet jään, joten varovaisuus pitää muistaa jäällä liikkuessa.

Lappajärven pilkkijöistä suurimmalle osalle toivottu kohdekala on ahven. Ahven onkin Suomen yleisin kala ja myös kansalliskala. Kotijärvessämme ahvenkanta on jokseenkin hyvä ja niitä löytyy lähes järven jokaiselta alueelta. Pilkkijöitä Lappajärvellä käy maakuntarajojemme yli ja järvemme on tunnettu pilkkikohde myös Suomen mittakaavassa. Ahvenen kalastuspaine on Lappajärvessä kohtalainen, koska niiden kalastaminen ei keskity pelkästään pilkkikauteen. Ahvenia kuitenkin riittää ja useamman kilon saaliiseen mahdollisuudet ovat joka reissulla. Niin kuin muussakin kalastuksessa, ahvenkin pyynnissä, toiveissa ovat mahdollisimman suuret yksilöt. Niiden saaminen on myös mahdollista, mutta ei aina välttämättä niin helppoa. Pienempiä kaloja käytännössä löytää mistä vain, kunhan kairaa reiän.

Suuremmat ahvenen löytävät todennäköisimmin selkien matalikoilta, karikoilta tai syvänteiden reunoista. Usein syvyyden nopeat muutokset kertovat kartasta parhaat ahvenpaikat. Keväällä ahven nousee kudulle melko matalaan veteen. Tästä syystä lopputalvesta kaloja voi saada hyvinkin matalasta vedestä, esimerkiksi kivikoilta, hiekkarannoilta tai kaislikoiden vierestä.

Pilkkiminen on jokamiehenoikeus, joten lupia siihen ei tarvita. Onkiminen ja pilkkiminen on kielletty joissakin vesistöissä (mm. vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueet). Rajoitukset voi tarkistaa osoitteesta kalastusrajoitus.fi.  (Toim.huom.)

Pilkkiminen on myös edullinen harrastus ja alkuun pääsee jokseenkin pienellä panostuksella välineisiin. Ahven on ruokakalana erinomainen ja yleisesti arvostettu. Kalan koon mukaan, optimi ruoanlaittotapa vaihtelee, mutta noin yleisesti ahventa voi käyttää lähes kaikkeen. Suosituimmat tavat valmistaa ahventa ovat paistaminen (kokonaisena tai fileenä), savustaminen tai ahvenkeiton teko. Kala- ja patakukkokalana ahventa suositaan myös.

Vaikka kevät on miellyttävintä aikaa pilkkiä, on paras mahdollisuus saada suuri saalis alku- ja keskitalvella, jolloin kalat ovat vielä parveutuneina syönnökselle ennen kutukauden alkua. Sama pätee myös parhaaseen ottikeliin. Aurinkoinen ilma ei monesti vedä vertoja pilviselle ja ehkä hiukan sateiselle sekä matalapaineiselle ilmalle.

Riippumatta siitä onko saalis suuri vai pieni tai ovatko kalat isoja vai eivät, on pilkkiminen hyvä ulkoilumuoto ja erittäin mukavaa, niin yksin kuin seurueessa. Jäällä mieli lepää ja posket saavat rusketusta. Saalista saadessa, kannattaa se käyttää ravinnoksi ahvenen hyvän maun ja kalan tunnettujen terveysvaikutusten vuoksi.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.