Arjen sankari vie koululaisia kalaan ja on aina valmis auttamaan

Lähes vuoden ajan Tiistoloita on ilahduttanut Niku-koira. –Se on mukava vekkuli ja tuo iloa sekä elämää taloon, Jorma Tiistola toteaa.
MOLEMMAT kädet aina valmiina apuun, kuvailee alajärveläinen Maija-Leena ”Maikku” Tiistola puolisoaan Jormaa.

–Siitä ovat saaneet ilonsa naapurit, tuttavat ja vähän vieraammatkin. Sosiaalisena ja huumorintajuisena Jorma verkostoituu helposti.

–On varmaankin sekä luonteesta johtuvaa että opittua, että tykkää olla ihmisten kanssa ja auttaa, Jorma Tiistola pohtii.

Eläkeläisen aika kuluu pitkälti hirvenmetsästyksen, kalastuksen ja niihin liittyvän yhdistystoiminnan merkeissä.

–Järvi-Pohjanmaan Onkijoiden porukalla viemme tenavia kalaan, esimerkiksi Hoiskon koulu oli hiljattain pilkillä Alajärvellä ja Myllykankaan koulun väki Karvalan rannassa. Karvalassa pidettiin makkarakekkerit. Sattui komea päiväkin ja lapset saivat kaloja. Kaikki osallistuivat innolla. Kesäisin järjestämme onkitapahtumia. Niissä kuvioissa saa tosi mukavia kavereita. Näin kevättalvella hurautetaan usein yhdessä merelle pilkkimään.

Uusi rooli Tiistolalla on kaupungin tarkastuslautakunnan jäsenenä. Se on tarjonnut ikkunan kuntapolitiikkaan ja viranhaltijoiden toimintaan.

VIIME kesänä Tiistolat tutustuivat lähialueella asuviin ukrainalaisiin. Maikku oli tavannut SPR:n keskiviikkopiirissä Alajärvellä asuvan ukrainalaisnaisen, joka muistui mieleen, kun kesällä piti istuttaa mansikantaimia. Asia järjestyi venäjän kielen tulkkina toimivan naapurin avustuksella ja tutustuminen käynnistyi siinä touhutessa. Myös puhelimen käännössovelluksesta on ollut paljon apua. Syntyi ystävyyssuhteita ja yhteyksiä, joista on iloa molemmin puolin.

–Yhdessä laitettiin tässä paikkoja kuntoon. Maikku tykkäsi, kun tytöt tulivat auttamaan kukkapuskien kanssa. Jouduin vähän toppuutellakin, ettei tämä mikään keskitysleiri ole, ei koko ajan tarvi tehdä töitä. Mukana ollut moldovalaispariskunta totesi, että viheliäinen talo, ei ehdi töihin ollenkaan, kun ensin pitää syödä, Jorma Tiistola nauraa.

Tiistolan mukaan ukrainalaiset ovat mukavaa, pyyteetöntä ja yritteliästä väkeä.

–Nyt olen vienyt kaloja heille, jos olen saanut isompaa ahventa, että saavat paistaa. Lehtimäeltä yksi kaveri soittelee välillä, jos verkoista tulee kovasti kalaa, että hae ja vie sinne. Eivät ole ainakaan vielä sanoneet, etteivät ota.

MONITAITOINEN Tiistola on hoitanut monet rakennus- ja remonttiurakat matkan varrella. Hän työskenteli pitkään konepuuseppänä ja myöhemmin kiersi ympäri Suomea kokoamassa alajärveläisiä hirsirakennuksia. Myös muurauksen perusteet ovat hallussa ja takkoja on koottu lukematon määrä.

Vaimo antaa kehut vastuuntuntoisuudesta arkiasioiden hoitajana.

–Häneltä käyvät yhtä lailla polttopuiden teko, leipominen kuin ruuanlaittokin. Omaishoitajan roolissa pikkutehtävät hoituvat siinä sivumennen. Tältä arjen sankarilta eivät lopu keinot haasteellisemmassakaan tilanteessa.

Iän myötä vauhti on hieman hidastunut.

–Puusepän työ altisti kemikaaleille ja vanhetessa tulee kaikenlaista kremppaa. Maikun kanssa on yritetty toisiamme pönkätä: kun toinen lähtee piipaalla, niin toinen jää kotiin, toteaa Jorma Tiistola.

Mukavia kesämuistoja. Mökkiä maalaamassa Alajärvellä asuva Oksana Konovalova Ukrainasta sekä Victoria Rusu Moldovasta. Kuva: M-L Tiistola.
 
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.