Perinteinen maalaustaide on monella tapaa ajankohtaista juuri nyt

Pentti Y. Peltokangas palaa myyntinäyttelynsä merkeissä tietyllä tavalla juurilleen.
Pentti Y. Peltokangas palaa myyntinäyttelynsä merkeissä tietyllä tavalla juurilleen.
Pentti Y. Peltokangas palaa myyntinäyttelynsä merkeissä tietyllä tavalla juurilleen.
Pentti Y. Peltokangas palaa myyntinäyttelynsä merkeissä tietyllä tavalla juurilleen.
TAITEILIJA Pentti Y. Peltokangas toi teoksiaan esille Vimpelin Kuntalaan, entiseen Osuuspankin tilaan. Myyntinäyttelyn otsikkona voisi olla vaikkapa Keväistä valoa.

Näyttely avautuu 8. maaliskuuta ja on esillä ainakin kahden viikon ajan kello 10 alkaen.

–Olemme paikalla neljään, viiteen asti iltapäivällä. Jos kiinnostusta riittää, voimme pitää näyttelyä tässä pidempäänkin.

Katoavan maiseman ikuistajaksi luonnehdittu Peltokangas maalaa usein pohjalaistaloja ja pihapiirejä, jotka ovat monille tuttuja ja rakkaita miljöitä. Teokset huokuvat rauhaa.

–Samantapaista rakennuskantaa on Ruotsissakin. Ollessamme Teneriffalla eräs ruotsalaisnainen katsoi siellä maalaamaani taulua ja totesi innoissaan, että tuosta minä aina menin potkukelkalla!

Useimmiten talot ja pihat ovat ihan mielikuvituksen luomuksia, mutta esillä olevissa tauluissa on kuitenkin ikuistettuna esimerkiksi Männikön talo Koskelasta.

Peltokankaan väripaletti on sinihämyinen ja talviaiheet ovat hänen sydäntään lähellä. Kuitenkin useissa esillä olevissa teoksissa on nähtävissä kevään valoa, aurinkoa, kuutamoa ja taivaan ruskotusta.

–Juuri nyt on samanlainen vanhan ajan talvikin, kun näissä maalauksissani.

Peltokangas maalaa myös muotokuvia ja asetelmia. Esimerkiksi Alajärven kaupunginhallituksen huoneessa on hänen Raimo Vistbackasta maalaamansa muotokuva. Vimpelin näyttelyssä on mukana maalaus fyysikko Albert Einsteinista.

Peltokankaan väripaletti on sinihämyinen ja talviaiheet ovat hänen sydäntään lähellä.

Paluu kotikentälle

ALAJÄRVEN Hoiskossa asuvalle ja maalaavalle Peltokankaalle Vimpeli on tuttu ja tärkeä paikka.

–Kävin syntymässä Pokelassa, äitini on omaa sukua Kataja.

–Minä olen Koskelasta kotoisin, toteaa vaimo Maire. –Asuimme Vimpelissä useita vuosia naimisiin menomme jälkeen 1970- ja 80-lukujen taitteessa, joten voi pesäpallotermillä sanoa, että olemme molemmat kotikentällämme, hän naurahtaa.

–Vimpelin keskusta tuntuu vireämmältä kuin Alajärvellä. Jo kun olimme katsomassa tilaa ensimmäistä kertaa, tuli väkeä kyselemään ja kannustamaan. Siitä tuli hyvä mieli. Nyt näyttelyn pystyttäminen on herättänyt huomiota ja keskusteluja.

Peltokankaat toivovat, että vimpeliläiset ja lähialueen asukkaat pistäytyisivät näyttelyyn katselemaan tauluja ja vaihtamaan kuulumisia.

–Olen monessa paikassa huomannut, että nuoretkin tykkäävät tällaisesta aihepiiristä, Pentti Peltokangas toteaa.

–Nykytrendeissä on käyty läpi canvastaulut ja halvat ostarimaalaukset ja vähitellen näkyy merkkejä siitä, kuinka perinteisemmät maalaukset kehyksineen, yhdistettynä hyvinkin pelkistettyyn tyyliin, antavat sisustukseen lämpimän ja kodikkaan vaikutelman, Maire Peltokangas jatkaa.

Inspiraatiota ilmassa

VIIME VUOSINA Peltokankaan maalaustahti on ollut verkkaisempaa ja näyttelyitä harvakseltaan. Inspiraatiota on kuitenkin ilmassa.

–Kun tuo iso patteri alkaa lämmittää, kutsuu taas työhuone, hän toteaa aurinkoon viitaten.

Albert Einstainin muotokuva on näyttelyssä esimerkkinä muotokuvista.

Muistatko tämän:

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.