Uhkakuvat jäivät toteutumatta, usko talouden elpymiseen lisääntyy

Virpi Toppinen ja Markku Pelkonen kertoivat, että Alajärven Osuuspankin asiakkaat ovat varautuneet tulevaan hyvin, eivätkä inflaatio ja korkojen nousu ole vielä aiheuttaneet hälytysmerkkejä raha-asioiden hoidossa.
Virpi Toppinen ja Markku Pelkonen kertoivat, että Alajärven Osuuspankin asiakkaat ovat varautuneet tulevaan hyvin, eivätkä inflaatio ja korkojen nousu ole vielä aiheuttaneet hälytysmerkkejä raha-asioiden hoidossa.
TALOUDESSA on valoa näkyvissä, todetaan Alajärven Osuuspankista. Pankki teki viime vuonna hyvän tuloksen, liikevoitto oli 1,87 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisestä vuodesta 24 prosenttia.

–Viime vuosi oli hyvä, vaikka marras-joulukuussa kuhina hiljeni sodan vaikutusten, inflaation ja korkotason palautumisen vuoksi. Ihmiset olivat varovaisia, sillä mediassa maalattiin talvelle isoja uhkakuvia. Nyt nähdään, etteivät ne ole toteutuneet, ja markkinoilla on odotettavissa selvää piristymistä, kertoo toimitusjohtaja Markku Pelkonen.

Suomessa käytäneen hänen mukaansa lievän taantuman puolella, mutta se ei näyttäisi olevan syvä eikä pitkäaikainen.

–Paljon riippuu tietysti kotitalouksien käyttäytymisestä.

Alajärven Osuuspankin asiakasliiketoiminta, rahoituskanta, asiakasvarat ja talletuskanta kasvoivat joitakin prosentteja. Pankin omistaja-asiakasmäärä kasvoi noin sadalla ja oli 8 586.

–Suurin selittävä tekijä liikevoiton kasvulle on korkojen nousu nollakorkotasolta normaalimmalle tasolle. Jatkossa koron hinnan nousu näkyy myös meidän kuluissamme.

Talouden heilahteluihin on varauduttu

Inflaation ja erityisesti sähkön hinnan nousun vaikutus kuluttajien kukkaroihin ei ole pankissa näkynyt hälyttävällä tavalla.

–Asiakkaamme ovat hoitaneet talouttaan fiksusti ja luottotappiovaraukset ovat pienet. Tarvittaessa asiakkaiden kanssa käydään talouskeskusteluja, joissa kokonaisuudet käydään läpi ja mietitään, mitä kannattaisi tehdä. Korkoturvia hankittiin etenkin viime keväänä. Lainamuutoksia tehtiin noin viisi per päivä, mutta määrä ei juurikaan muuttunut aiemmasta. 40 prosenttia asiakkaistamme on toimialueen ulkopuolella ja osalla heistä sähkön hinnan nousu on ollut ehkä tuntuvaakin.

Myös yritysten näkymät ovat valoisammat ja ratkaisuja uskalletaan jälleen tehdä.

Nollakorkoihin ei paluuta

PELKONEN uskoo, että keskuspankit tulevat vielä tekemään joitakin ohjauskoron nostoja inflaatiota hillitäkseen.

–Isoja nostoja ei kuitenkaan varmaan enää tehdä, ellei mitään yllättävää maailmalla tapahdu.

Hän arvelee korkotason asettuvan kolmen, neljän prosentin tienoille.

–Pankit tavoittelevat kahden prosentin inflaatiotasoa, mutta nyt ollaan korkeammissa lukemissa. Nollakorkoon ei ehkä enää koskaan palata.

Yhteisöllinen rooli laajentuu, sponsorituki tuplataan

ALAJÄRVEN Osuuspankki palautti viime vuonna omistaja-asiakkailleen noin 1,5 miljoonaa euroa bonuksina ja tuotto-osuuksien korkoina.

–Tänä vuonna maksamme ylimääräisen 30 prosentin korotuksen OP-bonuksiin. Haluamme auttaa asiakkaitamme, esimerkiksi lapsiperheitä haastavassa ajassa: bonuksen voi käyttää pankin asiakasmaksuihin tai vakuutuksiin.

OP panostaa vastuullisuuteen ja haluaa myös kasvattaa yhteisöllistä rooliaan. Asiakaspalautteen perusteella nuorten työllistäminen, harrastustoiminnan tukeminen ja taloustaitojen vahvistaminen on koettu alueella tärkeiksi kärjiksi. Ysiluokkalaisille onkin pidetty taloustaitokoulutusta ja paikallisille urheiluseuroille jaettiin viime vuonna 50 000 euroa sponsoritukia. Määrä on tarkoitus tuplata lähiaikoina.

OP Alajärvi on toista vuotta mukana Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa ja hakee helmikuun ajan yhteistyökumppaneikseen yhdistyksiä, jotka työllistävät kesän aikana 15–17-vuotiaita nuoria. OP maksaa 400 euron kesätyöpalkan 20 nuorelle, jotka työllistyvät yhdistysten kautta. Viime vuonna töitä oli tarjolla muun muassa jäätelön myyjinä ja museo-oppaina.

–Tästä tuli hyvää palautetta ja toivottiin, että tätä jatketaan.

–Ensimmäiset yhdistykset ovat jo ilmoittautuneet mukaan, kertoi asiakasneuvoja Virpi Toppinen.

Nuoria rekrytään kesätöihin maaliskuun puolivälin jälkeen.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.