Haastavina aikoina kunnan investointien merkitys yrittäjille kasvaa, todettiin Vimpelin hankintainfossa

Vimpelin hankintainfossa kunnan investoinneista kertoivat Jarno Pulkkinen ja Sam Leijonanmieli.
Vimpelin hankintainfossa kunnan investoinneista kertoivat Jarno Pulkkinen ja Sam Leijonanmieli.
Vimpelin hankintainfossa kunnan investoinneista kertoivat Jarno Pulkkinen ja Sam Leijonanmieli.
Vimpelin hankintainfossa kunnan investoinneista kertoivat Jarno Pulkkinen ja Sam Leijonanmieli.
VIMPELIN kunnan hankintainfossa keskiviikkona 8. helmikuuta todettiin, että tänä aikana, kun inflaatio ja korkokustannukset ovat nousussa ja ennustettavuus on vaikeaa, kunnan investointien arvo ja merkitys kasvaa paikallisille yrittäjille.

–Vilpitön tahtotila on, että mahdollisimman monet investoinneista voitaisiin toteuttaa paikallisten yrittäjien voimin ja raha voisi jäädä meidän pitäjään, tiivisti kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli.

Tekninen johtaja Jarno Pulkkinen kertoi, että Vimpeli investoi kuluvan vuoden aikaa 1,7 miljoonalla eurolla, josta vesi-, viemäri- ja tieinvestointien osa on 510 000, materiaalihankintojen 140 000 sekä kiinteistöjen kunnostuksen ja korjauksen 735 000 euroa. Lisäksi rahaa on varattu suunnitteluun ja kaavoitukseen.

–Kiinteistöjen osalta on tulossa muun muassa entisen osuuskaupan julkisivusaneeraus, kattojen ja rännien uusimista sekä energiaratkaisujen, kuten ilma- ja maalämpöpumppujen hankintaa sekä pintaremontteja sisätiloihin kouluilla, palvelukodeissa ja terveyskeskuksessa.

–Alle 60 000 euron hankinnoissa tehdään 3–6 toimijalle tarjouskysely, Hilmassa kilpailutetaan sen yli menevät investoinnit. Jos haluaa olla mukana kilpailutuksissa, tekniseen toimeen kannattaa laittaa sähköpostia.

Yrittäjät toivoivat lisää tiedotusta tulossa olevista investoinneista, sillä ne voivat mennä ohitse tiedon puutteen vuoksi. Pulkkinen kertoi, että teknisessä lautakunnassa on mietitty investointikalenterin toteutusta, jossa listattaisiin kuukausittain tai vuosineljänneksittäin, mitä ollaan hankkimassa. Se tulisi julkisesti näkyville, joten yrittäjät voisivat siitä seurata, milloin on tulossa juuri itseä koskettavia hankintoja.

Tilaisuudessa todettiin, että koska kunnan ja teknisen toimen henkilöstössä on ollut vaihtuvuutta, kannattaa yrittäjien olla itse aktiivisia ja olla yhteyksissä kuntaan päin liittyen niin investointeihin kuin muuhunkin kunnan kehittämiseen.

Yrittäjien näkemystä kaivataan

OSANA valmisteilla olevaa kiinteistöstrategiaa laaditaan keskusta-alueen havainnekuva pitkän aikavälin kehittämisen työkaluksi.

–Siihen toivotaan myös kuntalaisten ja yrittäjien näkemystä. Moni on toivonut viihtyisää torialuetta, jossa olisi esiintymislava ja valmiita myyntikojuja? Se voisi olla esimerkiksi Kauniston talon tai pesäpallopatsaan läheisyydessä, kertoi Leijonanmieli.

Jari Lakaniemi kysyi Saarikentän kehittämisestä. Seuraava isompi kunnan investointi on kaavailtu vuodelle 2026: 300 000 euroa katsomorakenteiden uusimiseen. Ensi kesälle on varattu 20 000 euroa, jolla aiotaan lisätä numeroituja penkkejä ja korjata teräsrakenteita. Keskustelussa nousi esille inva-luiskan leventämisen tarve sekä sen kattaminen. Myös VIP-aitio kaipaisi päivittämistä.

–Tähän kannattaisi miettiä Leader-rahaa. Kunta on varannut projektien kuntaosuuksiin 80 000 euroa sekä 30 000 euroa kylien kehittämisrahaa. Jos on innokkaita tekijöitä, rahasta se ei jää nyt kiinni, Leijonanmieli totesi.

Tilaisuudessa puhututtivat myös Vimpelin ja lähialueen majoituskapasiteetin pienuus, joka hankaloittaa isompien tapahtumien järjestämistä sekä tieasiat: heikkokuntoisillekaan teille ei ole tulossa rahaa.

Talous vakaammalla pohjalla

LEIJONANMIELI kertoi kunnan kuulumisten osiossa, että Inspiran tekemän kuntatalouden painelaskelman pohjalta investointilistaa pystyttiin hieman täydentämään.

–Meillä on odotettavissa 0,5 miljoonaa euroa ylijäämää viime vuodelta. Veroeuroja kertyi paljon, kiitos siitä yrityksille – koitetaan käyttää ne järkevästi. Isot yritykset tekivät ennätyksellisiä tuloksia. Toki on varauduttava tulevaan, mahdollinen taantuma tai lama vaikuttaisi nopeasti meidän rakennusalapainotteisiin yrityksiimme.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.