Kaikki ketut kuolivat evijärveläisellä turkistarhalla — Suomen eläinsuojelu ry:n mielestä viranomaiset laiminlöivät valvontaa pahasti

Viranomaisten vuonna 2020 evijärveläiseltä kettutarhalta tarkastuskäynnin yhteydessä ottama kuva. Kuva: Avi
Viranomaisten vuonna 2020 evijärveläiseltä kettutarhalta tarkastuskäynnin yhteydessä ottama kuva. Kuva: Avi
Viranomaisten vuonna 2020 evijärveläiseltä kettutarhalta tarkastuskäynnin yhteydessä ottama kuva. Kuva: Avi
Viranomaisten vuonna 2020 evijärveläiseltä kettutarhalta tarkastuskäynnin yhteydessä ottama kuva. Kuva: Avi
Suomen eläinsuojelu ry ja avi ovat eri mieltä siitä, kuinka vakava tilanne tarhalla oli vuonna 2020.

YLI tuhat kettua kuoli evijärveläisellä turkistarhalla vuosien 2020 ja 2021 välillä kurjissa oloissa. Suomen eläinsuojelu ry (SEY) ja aluehallintovirasto ovat eri mieltä siitä, kuinka vakava tilanne tarhalla oli vuonna 2020, jolloin sinne tehtiin tarkastuskäynti.

SEYSTÄ kerrotaan, että evijärveläistarhalla suoritettiin tammikuussa 2020 eläinsuojelutarkastus, jossa todettiin niin vakavia puutteita, että aluehallintoviraston läänineläinlääkärit olivat antaneet välittömästi toteutettavia määräyksiä eläinten olojen parantamiseksi.

Turkistarhalla oli ollut tuolloin 1 275 siitoskettua. Niillä oli SEYn mukaan todettu muun muassa vakavaa aliravitsemusta, merkittävä määrä silmätulehduksia ja puutteita vedensaannissa. Tarhalta oli löytynyt myös kuolleita kettuja.

SEYn mukaan tarhalla oli todettu epäkohtia jo aikaisemmilla tarkastuksilla ainakin vuodesta 2016 lähtien.

SEYN mielestä puutteet tarhalla olivat niin vakavia, että viranomaisten olisi pitänyt tehdä uusintatarkastus pikaisesti. Siellä käytiin kuitenkin uudestaan vasta 21 kuukautta myöhemmin, lokakuussa 2021. Siihen mennessä kaikki ketut olivat kuolleet.

SEYn mukaan ketut nääntyivät kuoliaaksi. Avin ympäristöterveydenhuollon yksikön päällikön, läänineläinlääkäri Matti Nybergin mukaan sitä on mahdoton sanoa varmasti, koska tilalla ei uusintakäynnin aikaan ollut enää poisvietäviä raatoja, vaan ainoastaan jäänteitä.

Nyberg sanoo Ylen haastattelussa (24.1.), etteivät tammikuussa 2020 havaitut ongelmat olleet niin vakavia kuin SEY väittää.

–Tarhalla ei ollut sellaisia ongelmia, jotka olisivat aiheuttaneet sellaisen tunteen eläinlääkäreillemme, että siellä pitää käydä pian uudestaan, Nyberg kertoi Ylelle.

Nybergin mukaan paikalla käyneet tarkastajat pitivät kettuja silmämääräisesti laihoina, mutta patologin lausunnon mukaan eläimet eivät sitä olleet.

Tämän takia tapausta ei uskottu avissa niin kiireelliseksi, että evijärveläistarhaa olisi pidetty silmällä korona-aikanakin. Nybergin mukaan avi sai covid-19-pandemian takia ruokavirastolta uudet ohjeet, joiden mukaan ylimääräisiä tarkastuksia piti välttää ja keskittyä vain kiireellisiin ja vakaviin tapauksiin.

–Tätä ei tulkittu jatkuvan seurannan vakavaksi tapaukseksi, Nyberg sanoi Ylelle.

Kantelut viranomaisten toiminnasta

SEY kanteli maa- ja metsätalousministeriölle viranomaisten toiminnasta tapauksessa. SEYn mukaan läänineläinlääkärin olisi pitänyt antaa havaittujen ongelmien korjaamiselle määräaika ja suorittaa pikaisesti uusintatarkastus tilanteen seuraamiseksi.

–Kun saimme tiedon tapahtumista, päätimme tehdä maa- ja metsätalousministeriölle kantelun läänineläinlääkäreiden toiminnasta. Mielestämme 21 kuukautta aikaisemmin, tammikuussa 2020 tehdyllä tarkastuksella todetut epäkohdat olivat niin vakavia, että uusintatarkastus olisi pitänyt tehdä kiireellisesti. Siksi pidimme 21 kuukauden viivettä uusintatarkastuksen tekemisessä erittäin räikeänä laiminlyöntinä. Odotimmekin ministeriön siirtävän asian poliisin tutkittavaksi, sanoo SEYn erityisasiantuntija Toni Lahtinen.

Maa- ja metsätalousministeriö antoi ratkaisunsa SEYn kanteluun joulukuussa 2022. Siinä todetaan, että vuonna 2020 tehdyllä tarkastuksella todetut eläinsuojelulainsäädännön vastaiset menettelyt olisivat antaneet aihetta suorittaa uusintatarkastus aiemmin, ja tästä syystä ministeriö antoi aluehallintovirastolle huomautuksen. Ministeriö kuitenkin katsoi, että kyse oli pikemminkin eläinlääkärien suorittaman uusintatarkastuksen kiireellisyyttä koskevan arvioinnin oikeellisuudesta kuin esimerkiksi valvonta-asiassa tehdyistä varsinaisista laiminlyönneistä.

–Ministeriön ratkaisu oli meille yllätys, sillä odotimme vahvempaa reaktiota, sanoo Lahtinen.

SEY kanteli myös poliisin toiminnasta tapauksessa.

Poliisiviranomaisen olisi sen mukaan pitänyt suorittaa asiassa esitutkinta, kun tarhalta löydettiin nälkiintyneitä ja sairaita eläimiä. SEYltä kerrotaan, että Pohjanmaan poliisilaitos oli saanut läänineläinlääkäriltä tiedoksi tammikuussa 2020 tehdyn tarkastuksen asiakirjat, mutta se oli reagoinut eläintenpidossa todettuihin epäkohtiin vain kirjaamalla siitä tiedon järjestelmään. Rikoksena tapausta ei alettu tutkia.

Vasta lokakuussa 2021 tehdyn tarkastuksen jälkeen poliisi käynnisti asiassa esitutkinnan nimikkeellä törkeä eläinsuojelurikos.

–Tammikuussa 2020 tehdyssä tarkastuksessa todetut vakavat epäkohdat olivat läänineläinlääkäreiden ja poliisin tiedossa, mutta kumpikaan viranomaisista ei puuttunut turkistarhan tilanteeseen kohtuullisessa ajassa, Lahtinen kiteyttää.

Valtakunnansyyttäjä käsittelee parhaillaan poliisin toimintaa koskevaa kantelua. SEYn mukaan ratkaisua on lupailtu keväälle.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.