Hankintojen keskittäminen vie eurot paikallisilta yrittäjiltä?

Alajärven kaupunki, JPYP ja Alajärven Yrittäjät toteuttivat hankintainfon 2.2.2023.
Alajärven investoinneista kertoi tekninen johtaja Jouni Hänninen (seisomassa). Pöydän takana myös kuntatekniikan päällikkö Juuso Pikkukangas, tilapalvelupäällikkö Tuukka Antila ja elinvoimajohtaja Jaakko Aninko. Oikealla Maria Ahvenniemi.
HANKINTOJEN keskittyminen uuden hyvinvointialueen myötä maakuntakeskukseen ja erittäin suuriksi kokonaisuuksiksi voi viedä eurot monelta paikalliselta yrittäjältä.

Alajärven kaupunki ja Yrittäjät ovat jo pitkään kantaneet asiasta huolta ja torstaina Alvariinissa järjestetyssä hankintainfossa hyvinvointialueen luottamushenkilöitä haluttiin muistuttaa edelleen tästä.

–Aiemmin meidän alueella tehtiin hankintoja 60 miljoonalla eurolla, nyt hyvinvointialue käyttää ne rahat, totesi kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

–Alajärvi toteuttaa tänä vuonna 3,4 miljoonan euron kokonaisinvestoinnit, mikä on noin puolet viime vuosien investoinneista, kertoi tekninen johtaja Jouni Hänninen.

Suurimmat kohteet ovat yleiset alueet, peruskorjaukset ja vesi- ja viemärilaitos. Paavolan koulun kuntotutkimukseen sekä korjaussuunnitelmaan ja kustannusarvioon on varattu 150 000 euron määräraha.

PAIKALLISTEN tuotteiden ja yritysten suosiminen nousi keskustelun aiheeksi. Hankintarenkaat ja isot kilpailutukset nähtiin haasteena.

–Paikallinen tuote saa maksaa enemmänkin kuin 10 prosenttia enemmän kuin muualta ostettava, niin vielä kannattaa ostaa paikallista, totesi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu.

–Suorahankintaa ohi hankintarenkaan voi tehdä paikallisilta tuottajilta, yksiköillä on oikeus ja emännillä valta toimia parhaaksi katsomallaan tavalla. Vimpelistä voi ottaa mallia.

PAAVOLAN koulun uudisrakennusta ennakoiden toivottiin markkinavuoropuhelua jo suunnitteluvaiheessa. Nyt on käynnistymässä LVI-tason suunnittelu. Uusi koulu on tarkoitus tehdä puurakenteisena.

–Keskustelu mahdollisten toimittajien kanssa hyvissä ajoin voisi tuoda kustannussäästöjä, kun ei tulisi kalliita yllätyksiä suunnitelmien jo valmistuttua, totesi Tero Yli-Sikkilä Hoisko CLT:sta.

Myös valtatie 16:sta ja teollisuusalueen välille suunniteltava uusi tielinja herätti mielenkiintoa. Joissakin nykyisistä vaihtoehdoista on niin jyrkkiä mutkia, ettei niistä selviä täyspitkällä yhdistelmällä.

Kaavoituksen ohjausryhmä valitsee kokouksessaan parhaan eri vaihtoehdoista.

–Valtatien päästä liittymän kohta on melko selvä, mutta teollisuusalueen päässä on problematiikkaa. Paras olisi suunnata Finnlamellin kohdalta, Uurinmäen autokorjaamon vierestä kohti valtatietä, Hänninen valotti.

Maria Ahvenniemi JPYP:sta muistutti 14. helmikuuta pidettävästä, yrittäjille suunnatusta rahoitusaamiaisesta ja kertoi, että kevään aikana on tulossa koulutuksia useisiin eri teemoihin liittyen.

–Kannattaa seurata tapahtumakalenteriamme.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Mainos

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.