Uusille yrittäjille on tarjolla palveluita ja sparrausta

JPYP ja TE-toimisto tarjoavat aloittaville yrittäjille tukea ja palveluita. Kuvassa Pirkko Ylätalo, Ismo Kuhalampi ja Vuokko Kraatari.
Pirkko Ylätalo, Ismo Kuhalampi ja Vuokko Kraatari toivovat, että hyviä yritystoimintaideoita ei jäisi kokeilematta tuen puutteen vuoksi. JPYP ja TE-toimisto tarjoavat erilaisia palveluita ja tukia aloitteleville yrittäjille.
JÄRVI-POHJANMAAN Yrityspalvelu Oy ja TE-toimisto tarjoavat maksuttomia palveluita uusille yrittäjille ja niille, jotka haluavat muuttaa osa-aikaisen yritystoimintansa päätoimiseksi.

–Tavoite on, etteivät hyvät yritysideat menisi ohi, sanoo yritysneuvoja Vuokko Kraatari JPYP:stä.

–Jos jollakulla on ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä, kannattaa ottaa yhteyttä ja tehdä liiketoimintasuunnitelmaa – se ei tarkoita sitä, että olisi pakko alkaa yrittäjäksi. Maksutonta asiantuntijapalvelua kannattaa ehdottomasti käyttää ja jatkaa siitä sitten vaikka yrittäjävalmennukseen.

Aikana, jolloin työpaikkoja on hyvin tarjolla, yrittäjäksi lähdetään korkeammalla kynnyksellä, tietää myös yritysneuvoja Pirkko Ylätalo. Kuitenkin palveluiden jatkuminen yrittäjien eläköityessä edellyttää omistajanvaihdoksia – tietyillä aloilla toimijoiden vähentyminen heikentää asiakkaiden mahdollisuuksia saada palvelua, joten uusia yrittäjiä tarvitaan jatkuvasti.

JPYP tarjoaa neuvontapalvelua ja sparrausta, jonka asiakkaille kustantavat osakaskunnat ja -yritykset.

 –JPYP:llä on toimipisteet jokaisessa alueen kunnassa, joten asiakastapaamiset voidaan sopia hyvin joustavasti. Meille voi jättää kotisivun kautta yhteydenottopyynnön, jolloin soitamme lähiaikoina takaisin. Jo puhelun aikana voi selvitä monta mieltä askarruttavaa asiaa, toteaa Kraatari.

JPYP:n sivulla on erilaisia sähköisiä apuvälineitä, esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Lähiaikoina käyttöön saadaan uusi Yritys Tulkki -ohjelmisto, josta löytyy hyödyllistä aineistoa sekä aloittelevien että jo toimivien yritysten käyttöön esimerkiksi erilaisia laskelma-, sopimus. ja asiakirjapohjia. Sivustolta löytyy myös Vapaat toimitilat -palvelu, jossa on tarjolla myös alueen vuokrattavia ja myynnissä olevia asuntoja.

JPYP tarjoaa uusille yrittäjille Ideasta yritykseksi -koulutuksia maaliskuussa sekä elokuussa Ideasta bisnestä -iltaa heille, joiden liiketoimintasuunnitelmat ovat hyvin alkuvaiheessa.

TE-TOIMISTO ostaa Valmennusmajakalta yrittäjyysvalmennusta, jossa yrittäjäksi haluavat pääsevät jalostamaan liikeideaansa ja saavat perustiedot yritystoiminnan tuloksellisesta käynnistämisestä. Valmennusta toteutetaan monimuotokoulutuksena, jossa on lähipäiviä Seinäjoella, webinaareja päiväsaikaan, omatoimista ohjattua työskentelyä sekä henkilökohtaista ohjausta. Kevään valmennuksen haku on avoinna 9. huhtikuuta saakka ja se toteutetaan 24.4.–24.5.

–Valmennus täyttää Starttirahan edellytyksenä olevan yrittäjäkoulutusvaatimuksen, kertoo Ismo Kuhalampi.

Mainos

Starttirahaa on mahdollista saada aloittavan yrittäjän toimeentuloa täydentämään yritystoiminnan alkuvaiheessa ja kannustamaan jatkamaan yrittämistä. Sitä voi saada enintään 12 kuukauden ajan.

–Tuki on peruspäivärahan suuruinen ja se on haettava ennen yritystoiminnan aloittamista. Osakeyhtiössä tuki voidaan maksaa useammalle päätoimiselle osakkaalle, toiminimessä vain yhdelle. Tuen myöntää TE-toimisto. 

–Starttirahaa voi hakea, jos on työtön työhakija tai siirtyy kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Yrittäjille on tarjolla muitakin tukia, esimerkiksi palkkatuki työntekijän palkkaamiseen sekä investointitukea, jonka määrä on noussut alueellamme 35 prosenttiin, Kuhalampi toteaa.

MILLAISIA yrityksiä alueella sitten tarvittaisiin? Kuhalampi toivoisi erityisesti erikoisliikkeitä, jotka toisivat eloa katukuvaan ja yrityselämään.

–Sellaiseen voisi yhdistää jotain muutakin toimintaa ja palvelua, että toiminta olisi taloudellisesti kannattavaa, Ylätalo jatkaa.

Järviseudulla on hyvä yrittää, sillä yrittäjähenki on hyvä, apua ja tukea on saatavissa, kuvailevat Kraatari ja Ylätalo.

Hybridiyrittäjyys puhututtaa paljon.

–Etenkin moni nuori suunnittelee sivutoimista yrittäjyyttä palkkatyön ohella, kertoo Ylätalo.

–Yhä useampi kokeilee yritystoimintaa palkkatyön ohella erityisesti palvelu- ja asiantuntija-aloilla. Luulen, että asiantuntija-aloilla erityisesti määrä tulee kasvamaan, kun uusilla aloilla erilaiset palvelut vaativat asiantuntijuutta, Kraatari toteaa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.