Kirjailija Pälvi Rantala vieraili Luoma-ahon kylätalolla 

Kirjailija Pälvi Rantalalle Luoma-aho on tuttu kylä.
Kirjailija Pälvi Rantalalle Luoma-aho on tuttu kylä.
Kirjailija Pälvi Rantalalle Luoma-aho on tuttu kylä.
Kirjailija Pälvi Rantalalle Luoma-aho on tuttu kylä.

LUOMA-AHON kylätalolle osallistui 17. tammikuuta noin 50 henkilöä kuuntelemaan Pälvi Rantalan kirjailijavierailua. Rantala viettää lomiaan usein Luoma-aholla, koska molemmat vanhemmat ovat sieltä kotoisin ja heillä on kesäpaikka siellä. Tilaisuus alkoi Rantalan itsensä tekemällä ja esittämällä aiheeseen sopivalla laululla. 

Pälvi kertoi kirjailijan työstä, kirjan kirjoittamisprosessista ja tutustutti osallistujat Valvojat -kirjan sisältöön. Filosofian tohtoriksi kouluttautunut Rantala on itse myös valvoja. Hän tarkastelee kirjassaan unettomuutta yksityisenä ja ruumiillisena kokemuksena, mutta myös kulttuurisena ja sosiaalisena ilmiönä.  

–Perinteisesti unettomuudesta on kirjoitettu lääketieteen puolella. Tässä kirjassa ei ole hoito-ohjeita unettomuuden hoitoon liittyen. Sen sijaan teos tutustuttaa lukijan erilaisiin valvojiin; eri aikoina, erilaisissa kulttuureissa eläneisiin ihmisiin, jotka jostakin syystä tai toisesta, tahtoen tai tahtomattaan valvovat öisin, sanoo Rantala. 

 –Yllättävin huomio taustatutkimuksien yhteydessä oli valvomiseen liittyvä hengellisyys. Luostareissa herätään valvomaan ja rukoilemaan keskellä yötä, omasta tahdosta.  

VALVOJAT-kirjassa Rantala tuo esille valvomisen kauheuden ja kauneuden.  

–Tärkein oivallus kuulijalle oli, että valvojan on syytä hyväksyä ominaisuutensa ja pyrkiä sovittamaan muu elämä tilanteen hallitsemiseksi. Osallistujien kesken heräsi myös vilkasta keskustelua siitä, pitäisikö valvojille järjestää jotain yhteistä tekemistä, kertoo Hilkka Luoma-aho.  

Rantalan seuraavan päivän haastattelu Kulttuuriykkösen suorassa lähetyksessä on mahdollista kuunnella Yle Areenasta. Tilaisuus toteutettiin Alajärven kaupungin kulttuuriavustuksella. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.