TAMMISUNNUNTAIN JUHLA KAUHAVALLA 29.1.2023 

Tammisunnuntain Maakunnallinen Muistojuhla 2023 Kauhavalla
Tammisunnuntain Maakunnallinen Muistojuhla 2023 Kauhavalla

Tammisunnuntain aikoihin 105 vuotta sitten aloitettiin Pohjanmaalla venäläisten sotilaiden aseistariisunta. Laihialla se alkoi ja jatkui sitten Ylistarossa, Lapualla ja lähinaapureissa. Vuoden 1918 sota alkoi vapaussotana ja kevään sotimisen lopputulema oli Suomen 1917 julistetun itsenäisyyden vakiintuminen.  

Jo ennen Pohjanmaan tapahtumia tilanne Suomessa oli kärjistynyt taisteluiksi Itä-Suomessa. Viipurissa 19.–20.1. ja 25.1.1918 sekä Sortavalassa 23.1.1918 suojeluskuntalaiset riisuivat aseista punakaartin ja sitä tukeneet venäläiset joukot. Hallitsemattomaksi muuttumassa ollut tilanne saatiin ratkaistuksi Pohjanmaalla ilman pitkiä taisteluvaiheita ja suuria tappioita tammisunnuntaista alkaen. 

Tapahtumien muistoksi on tammisunnuntaisin juhlia pidetty vuosittain laajasti Suomessa, niin tänäkin tammisunnuntaina juhlia on koko Suomessa. 

Tammisunnuntaina 29.1.2023 järjestetään Etelä-Pohjanmaalla koronatauon jälkeen taas maakunnallinen Tammisunnuntain juhla. Kaksi kertaa se jouduttiin peruuttamaan pandemian vuoksi. Juhla järjestetään ajankohtana, jolloin Venäjän raakalaismainen tuhoamissota Ukrainassa on päivittäin nähtävissämme tiedotusvälineissä. Se muistuttaa meitä siitä, mikä maamme kohtalo olisi voinut olla, jos vapaussotaa ei olisi 1918 aloitettu ja käyty. Meillä on täysi syy muistojuhlan viettämiseen tänäkin vuonna. 

Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry järjestää juhlan yhdessä Kauhavan kaupungin ja seurakunnan sekä kaupungin alueella toimivien reserviläisjärjestöjen kanssa. Juhlan musiikkiosuudesta vastaa Laivaston soittokunta johtajanaan päällikkökapellimestari, musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola.  

Juhlapäivä alkaa sanajumalanpalveluksena Kauhavan kirkossa. Kirkkoherra Jyrki Jormakka saarnaa ja toimii liturgina ja kanttorina Heli Turpela. Itse juhla pidetään Kauhavan uuden koulukeskuksen liikuntasalissa, jossa ei tule tilanahtautta suurenkaan yleisömäärän tullessa juhlaan. 

Juhlapuheen tulee pitämään Kannuksen kaupunginjohtaja, FT Jussi Niinistö. Juhlassa myös luetaan kaksi vuotta sitten kaupungin lukiolaisille suunnatun ainekirjoituskilpailun voittajan Emilia Lampisen kirjoittama aine. Voittaneen aineen lukee kaupungin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Teikari. 

Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry, aikaisemmalta nimeltään Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry on järjestänyt maakunnallisia tammisunnuntain juhlia vuodesta 1994 alkaen. Sitäkin ennen pidettiin juhlia paikkakunnittain vuosina 1992 ja 1993. Vain kaksi kertaa juhla on jouduttu peruuttamaan eli nyt vuosina 2021 ja 2022 koronataudin takia. Ensimmäinen maakunnallinen juhla pidettiin Seinäjoella ja sen jälkeen eri puolilla maakuntaa. Kauhavalla juhla on ollut aikaisemmin vuonna 2010. Valtakunnallisena juhla on pidetty maakunnassa viisi kertaa. 

Järjestäjät toivottavat maakunnan väen tervetulleeksi juhlaan satapäisenä joukkona.  

Veli Suvanto, puheenjohtaja 

Vapaussotiemme Lakeuden Perinneyhdistys ry 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.