Evijärven kirkkoherra näkee seurakuntaliitoksessa enemmän hyvää kuin huonoa

Risto Mäen harteilta putoaa iso taakka, kun kiinteistöistä, työntekijöistä ja taloudesta huolehtiminen ei ole enää yksin papin vastuulla.
Risto Mäen harteilta putoaa iso taakka, kun kiinteistöistä, työntekijöistä ja taloudesta huolehtiminen ei ole enää yksin papin vastuulla.
Risto Mäen harteilta putoaa iso taakka, kun kiinteistöistä, työntekijöistä ja taloudesta huolehtiminen ei ole enää yksin papin vastuulla.
Risto Mäen harteilta putoaa iso taakka, kun kiinteistöistä, työntekijöistä ja taloudesta huolehtiminen ei ole enää yksin papin vastuulla.
Risto Mäen mielestä seurakuntaliitos ei erityisen merkittävästi vaikuta kirkossakävijöiden arkeen.

EVIJÄRVEN kirkossa oli perjantaina uuden seurakunnan yhteinen messu.

Sen toimittivat Evijärven kirkkoherra Risto Mäen lisäksi naapurikaupungin papit Jyrki Jormakka, Tuomas Meurman ja Aki Paavola. Musiikkia kuultiin evijärveläiseltä Kämmenellä-kuorolta ja Kauhavan kirkkokuorolta. Seurakuntalaisia oli paikalla hieman tavallista enemmän, noin 65, sillä osa oli Kauhavalta.

KUN tuomiokapitulista patistettiin evijärveläisiä liittymään osaksi suurempaa seurakuntaa, taustalla painoivat taloudelliset syyt. Työntekijöille ja luottamushenkilöille tehtiin aiheesta kysely vuonna 2021, ja heistä enemmistö näki sen tarpeellisena. 

Koska kuolleisuus on korkea ja syntyvyys alhainen, kirkollisveronmaksajia on yhä vähemmän. Jo kolmen–neljän vuoden päästä Evijärven olisi ollut todella hankalaa selvitä omin voimin, kirkkoherra Risto Mäki kertoo.   

–Usein ajatellaan, että (taloustilanne) johtuu kirkosta eroamisesta, mutta kun katsoin viime syksynä tilastoja, liittyjiä taisi olla yksi enemmän kuin eronneita. Molempia oli alle kymmenen, Mäki toteaa.

HÄNEN mielestään seurakuntaliitos ei erityisen merkittävästi vaikuta kirkossakävijöiden arkeen. Evijärvellä on jatkossakin yksi pappi, kirkkoa ei pureta, hautajaiset, vihkiäiset ja kasteet onnistuvat ja tilaisuuksia järjestetään, hän lupaa.

Tavallisen seurakuntalaisen näkökulmasta suurin muutos lienee se, että jatkossa paikkakunnalla ei enää ole omaa kirkkoherranvirastoa.

–Hautajaiset, vihkimiset, kasteet ja kaikki muut toimitukset sovitaan Kauhavan kirkkoherranviraston kautta. Eli puhelinta voi käyttää, mutta jos haluaa fyysistä palvelua, täytyy mennä Kauhavalle, hän kertoo.

Nämä toimitukset ja muut tilaisuudet hoitaa pääasiassa Evijärven kirkkopiirin oma kappalainen — kirkkoherran virka muuttuu liitoksen myötä kappalaisen viraksi — mutta työntekijät liikkuvat jonkin verran piirien välillä.

–Jos kappalainen tai kanttori on esimerkiksi lomalla tai rippikoulussa, muista kirkkopiireistä tulee henkilö auttamaan.

TYÖNTEKIJÖIDEN kannalta olennaisin muutos on Mäen mukaan se, että talous- ja henkilöstöhallinto siirtyy Kauhavalle.

Kirkkoherran omilta harteilta putoaa iso taakka, kun hänen ei enää tarvitse vastata yksinään kiinteistöistä, taloudesta ja henkilöstöstä, vaan niistä otetaan koppi Kauhavalla.

–Kun on pitänyt vastata vähän kaikesta, se on ollut haasteellista. Varsinaista papin perustyötä on ollut vähän vähemmän kuin hallintoa.

Hän kertoo kuitenkin myös, että itse kunkin työtaakka tulee kasvamaan.

–Työntekijästä riippuen pitää varmasti jonkun verran käydä muissa kirkkopiireissä töissä. Itse esimerkiksi olen sopinut Evijärven ulkopuolelle jo neljät hautajaiset. Aika paljon on myös erilaista tiimityöskentelyä ja tiimipalavereita: esimerkiksi diakoniatyöntekijät ja nuorisotyönohjaajat kokoustavat yhdessä.

Hyvänä puolena Mäki näkee sen, että siinä missä tähän asti Evijärven pienessä seurakunnassa on ollut vain yksi työntekijä tehtävää kohti, jatkossa he voivat saada vertaistukea toisilta, jotka tekevät samaa työtä.  

Lisätöistä ei kuitenkaan makseta korvausta.

–Meillä on kuukausipalkka, ja sen mukaan mennään.

KAIKEN KAIKKIAAN Mäki näkee seurakuntaliitoksessa enemmän hyviä kuin huonoja puolia.

–Toiminta pysyy aika samanlaisena, mutta saadaan paljon tukea Kauhavan suunnasta, hän kiteyttää.

Hänen haaveenaan on, että nyt Evijärvelle saataisiin oma seurakuntatalo tai muu kokoontumispaikka.

–Meillä ei oikeastaan ole muuta kuin tämä kirkko, hän toteaa. –Voi kuitenkin mennä aikaa, että siihen päästään, koska tarpeita on kaikissa kirkkopiireissä. Isoja, kalliita rakennuksia täytyy pitää yllä koko ajan, ja välillä pitää tehdä isompaakin remonttia.

Pappi vaihtunee keväällä

KAUHAVALAINEN Risto Mäki valittiin Evijärven vt. kirkkoherraksi alun perin tammi-joulukuuksi 2022. Hän kuitenkin jatkaa tehtävässään näillä näkymin tulevan huhtikuun loppuun asti. Siihen mennessä uusi kappalainen on toivon mukaan saatu valituksi.

Sen jälkeen Mäki jää viimein eläkkeelle. Hän oli jo ehtinyt jäädä pois työelämästä, kun tuomiokapitulista pyydettiin häntä vielä vuodeksi Evijärvelle.

–Siinä vaiheessa tuomiokapitulissa oli varmaan jo aika vahva ajatus, että ollaan liittymässä, ja näin ollen kirkkoherran virkaa ei laitettu auki.

Hän kertoo tutustuneensa vuoden aikana moneen evijärveläiseen ja oppineensa paljon. Nyt hän toivoo, että paikkakunnalla suhtauduttaisiin tulevaisuuteen positiivisesti.

–Tuntuu hyvältä nyt, kun on vahvemmat hartiat. Tästä jatketaan perinteiseen tyyliin, mutta samalla katsotaan tulevaisuutta valoisasti. Kyllä täällä pystytään hoitamaan asiat, ja seurakuntalaiset saavat sen palvelun, mitä he tarvitsevat.

Messussa esiintyivät evijärveläinen Kämmenellä-kuoro ja Kauhavan kirkkokuoro.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.