YEL-uudistus pohdituttaa edelleen pienyrittäjiä 

vesa2
Vesa Alanko-luopa muistuttaa, että YEL-uudistus ei tapahdu hetkessä.

YRITTÄJÄN eläkelakiin tulevat muutokset ovat astuneet voimaan heti vuodenvaihteen jälkeen. Uudistuksen tarkoituksena on turvata ja yhdenmukaistaa yrittäjien eläketurvaa, sekä muita sosiaalisia etuuksia. 

–Eniten muutokset koskettavat yksinyrittäjiä ja yritystaipaleen alkuvaiheessa olevia. Uudistus itsessään on hyvää tarkoittava, vaikka varmasti joillekin tulee korotuksia maksuihin. Onneksi tähän tuli loppuvaiheessa vielä muutoksia, jotka mahdollistavat yrittäjän kuulemisen realistisista työtuloista. Eläkeyhtiö ei siis automaattisesti määrittele yrittäjien maksuja, vaan on velvoitettu katsomaan niitä yhteistyössä yrittäjän kanssa. Neuvottelumahdollisuus siis on olemassa, muistuttaa Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Vesa Alanko-luopa.  

–Mikään ei siis muutu hetkessä, vaan nyt eläkeyhtiöt alkavat kartoittamaan yrittäjien tuloja ja tähänkin on olemassa siirtymäaika, hän jatkaa. 

Alanko-Luopa kehottaa jokaista yrittäjää arvioimaan, mikä on itselle ajantasainen työtulo. Työtulon tulee olla sama, joka maksettaisiin samasta työstä toiselle työntekijälle. Eläkeyhtiö tekee työtulosta kokonaisarvion, jossa otetaan huomioon myös muita seikkoja, esimerkiksi työpanoksen määrä. Tästä muodostuu YEL-maksun määrä. 

–Usein aloitetaan maksamalla yrittäjän eläkevakuutusta minimimäärä ja sen jälkeen asiaan ei ole muistettu kiinnittää huomiota. On hyvä muistaa, että YELiä maksetaan itseä varten, hän muistuttaa. 

YRITTÄJIÄ on huolestuttanut muun muassa se, mikä on omaisten asema kuolemantapauksessa. Jäävätkö maksetut rahat tuolloin vakuutusyhtiölle? 

-YEL-vakuutukseen sisältyy niin sanottu perhe-eläke yrittäjän kuoleman varalta. Paras asiantuntijuus tästä on vakuutusyhtiöillä, vastaa Alanko-luopa. 

InKauneuden yrittäjä ja Lappajärven Yrittäjien puheenjohtaja Inka Herrala on sitä mieltä, että uutisointi asiasta on ollut provosoivaa. 

–Tarkoitus ei ole suinpäin nostaa yrittäjien YEL-maksuja, vaan edelleenkin yrittäjät voivat perustellusti vaikuttaa omiin maksuihinsa. Tavoitteena on taata yrittäjille asianmukainen sosiaaliturva ja sopivat eläkkeet. Mielestäni uudistus on hyvä ja tarpeellinen. Ehkä kokeiluun olisi voinut ottaa myös sen, että jos yrittäjällä on osoittaa riittävät sijoitukset eläkettä ajatellen ja vakuutukset sairaslomien varalle, niin he saisivat jatkossakin halutessaan maksaa pienempää YELiä, hän pohtii. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.