Karhuahon kaikuja: Kulkukauppiaita ja puhelinmyyjiä

Kuva: Eija Pippola.
Kuva: Eija Pippola.

”Työlki ellää, mut kaupall rikastuu”, lauloivat pirteät Kuunkuiskaajat ja niinhän se varmaan onkin. Kauppaa on tehty monella tapaa ja nykyisin tapoja tulee aina vain lisää. Ennen vanhaan kylillä kierteli kulkukauppiaita polkupyörillä, mopoilla, kävellen tai jopa autonkotteroilla ja myyskenteli kaikenlaisia käyttöesineitä ja vaatteita talonväelle. Kulkukauppiaisiin suhtauduttiin silloin mielestäni myönteisesti, olihan se vaihtelua arkeen ja samalla sai kätevästi hankittua mieluista tavaraa. Kulkukauppiaita ei 60-luvun jälkeen juurikaan enää näkynyt, liekö syynä autoistuminen, jolloin kaupoissa oli helppo piipahtaa ja kulkukauppiailta katosi asiakkaat.

Eräänlaisia kulkukauppiaita on kyllä nykyisinkin, mutta muoto on muuttunut ja myytävät tuotteet on erilaisia. Yhtenä esimerkkinä on vaikkapa asunnon viemäriputkien kuvaajat. Yrityksestä voidaan soittaa ja kertoa, että he tulevat tekemään viemärin kuvauksen veloituksetta ja jos aihetta on niin sitten viemärin puhdistuksen tietyllä hinnalla. Olen kuullut, että kuvauksen jälkeen asiakkaalle saatetaan näyttää kuvia muualla kuvatusta melkein tukossa olevasta viemäristä ja näin saadaan asiakas tilaamaan puhdistuksen.

Toisena esimerkkinä vaikkapa asunnon sähköjohtojen mittaus ja taas tietysti veloituksetta. Yrityksen kaverit mittailevat pistorasioista ilmeisesti jännitteitä ja mitä lie ja raportin mukaan johdot pitää ehdottomasti vaihtaa eli kiskoa suojaputkista ja vetää uudet johdot. Kuulostaako älyttömältä? No sitähän minäkin. Hieman asiallisempi on ilmastointikanavien puhdistusta kauppaava yritys eli nehän toki voisi puhdistaa joskaan omakotitaloille ei sellaista velvoitetta tietääkseni ole. Suosituksen mukaan kanavat on silti hyvä puhdistaa 10 vuoden välein.

Savupiippujen kuvaajia löytyy myös ja tietysti kuvaus ilmaiseksi ja tarvittaessa korjaus kovalla hinnalla. Kuvaus on mielestäni turha, sillä kerran vuodessa käyvä nuohooja kertoo kyllä jos piippu alkaa olla huoltoa vailla. Jotkut yritykset haluavat kartoittaa välipohjan eristeet ilmaiseksi ja tietysti raportin mukaan eristeet pitää vaihtaa tai ainakin lisätä reilusti. Vesikaton kunnostakin saa ilmaisen raportin eli kaveri menee ensin välikatolle ja kuvailee aluskatteet ja muut kriittiset kohdat ja sitten kiipeä vesikatolle mittomaan ja tietysti tuloksena on tuomio, että aluskate on kelvoton ja vesikatto pitää uusia mahdollisimman pian. Samaan joukkoon voi lisätä vielä ikkuna- ja ovimyyjät, käyttövesiputkien uusijat, aurinkopaneelimyyjät, parvekelasimyyjät jne. Lehtimyyjät ovat vielä oma lukunsa, joita en edes laske tähän joukkoon.

Kauppiaita siis riittää ja kaupankäynti on muuttunut hyvin aggressiiviseksi. Kaikki eivät tietenkään ole huijareita, mutta hinta ei välttämättä ole asiakkaalle edullisin. Ainakin kattoremonteissa on asialla ollut näkemäni mukaan ammattitaitoiset porukat, jotka purkavat vanhan katon ja asentaa uuden parissa kolmessa päivässä.

Heikki Salmela

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.