Evijärveläinen Aimo Järvelä ehti tehdä loppuvuodesta vielä yhden sisäsoudun maailmanennätyksen

Arkistokuva Järvelästä.
Arkistokuva Järvelästä.
Arkistokuva Järvelästä.
Arkistokuva Järvelästä.
Järvelä rikkoi joulun alla kanadalaisen Dave Wattsin neljän minuutin soudun ennätyksen 16 metrillä.

IKÄMIESTEN sisäsoudussa kunnostautunut evijärveläinen Aimo Järvelä päätti vuoden 2022 vahvasti. Hän ehti joulun alla tehdä vielä yhden uuden maailmanennätyksen.

Se oli hänen neljäs maailmanennätyksensä yhden kalenterivuoden aikana. Maaliskuussa hän souti planeetan nopeimmat ajat 1 000 ja 6 000 metrillä sekä huhtikuussa puolimaratonilla 80-vuotiaiden kevyessä sarjassa.

Tuorein ennätyksistä syntyi neljän minuutin soudussa Evijärven kuntoilukeskuksella 21. joulukuuta. Siinä mitataan, kuinka pitkälle soutaja ehtii neljässä minuutissa. Järvelän tulos oli lopulta 1 065 metriä. Kanadalaisen Dave Wattsin aiempi ennätys vuodelta 2021, 1 049 metriä, rikkoutui selkeästi.

Aika ei tällä kertaa syntynyt kilpailussa, vaan Järvelä teki niin kutsutun maailmanennätyskokeen. Aimo Sironen kuntoilukeskukselta valvoi Järvelän suorituksen ja videoi sen.

Järvelä kertoo, että hänen on ollut vaikeaa löytää soutukilpailuja, joissa olisi sarja hänen ikäisilleen. Koska hän on kuitenkin jatkanut harjoittelua, hän päätti testata kuntoaan tällä tavoin.

–Pitkin syksyä ja alkutalvea oli kyllä monenlaisia soutukisoja, mutta niistä useista oli jätetty pois kahdeksankymppisten sarjat. En tiedä, mistä se johtuu — ehkä osanottajia on liian vähän. Myöskään tulevissa maailmanmestaruuskisoissa ei liioin ole 80-vuotiaiden sarjaa, hän sanoo. –Yhdessä Skotlannissa pidetyssä kisassa sarja olisi ollut, ja olin jo ilmoittautunut sinne, mutta kilpailu peruttiin, koska osanottajia oli kaiken kaikkiaan liian vähän.

Hänen ennätystään ei ole vielä virallistettu. Sisäsoudun maailmanennätyksiä kootaan soutulaitteita ja muita kuntoiluvälineitä valmistavan yhdysvaltalaisen Concept2-yrityksen nettisivuille. Järvelän tuore neljän minuutin soudun ennätys ei sieltä vielä maanantaina löytynyt, vaan se näyttää yhä olevan Wattsin nimissä.

Listalta selviää myös, ettei hänen keväinen 6 000 metrin aikansakaan ole enää maailman nopein.

Mainos

–Joka vuosi tulee uusia, kovakuntoisia kahdeksankymppisiä. Ennätykset on sellaisia, että ne aina rikotaan, Järvelä sanoo.

AINAKIN tulevissa SM-kisoissa Järvelä pääsee kilpailemaan omassa ikäluokassaan. Se on hänestä hyvä, vaikka hän pärjäisi tuloksillaan vielä oikein mainiosti kymmenen vuotta itseään nuorempien sarjassakin. Esimerkiksi Italian avoimissa mestaruuskisoissa hän olisi ollut seitsemänkymppisissä kolmen parhaan joukossa.

2 000 metrin suomenmestaruudet soudetaan 4. helmikuuta paikan päällä Helsingissä. 6 000 ja 500 metrin SM-matkat järjestetään virtuaalisina 18.3. ja ergomaraton hybridimuotoisena 22.4.

–Suunnitelmissa on osallistua, Järvelä sanoo. –Myös Pohjoismaiden mestaruuskisat olisivat tulossa helmikuussa, mutta en vielä tiedä, onko siellä sarjoja.

JÄRVELÄ kertoo myös, että häneltä puuttuisi vielä 10 000 metrin maailmanennätys.

–Se olisi vielä teoriassa mahdollista. Suomenennätyksen olen vetänyt harjoituksissa jo pari kertaa, joten jos oikein hyvä päivä osuu kohdalle, niin senkin voisi saada vielä tehtyä, hän pohtii.

Jos hän ryhtyy tavoittelemaan sitä, sekin on soudettava kokeen muodossa.

–Kymppiä ei enää soudeta virallisissa kilpailuissa, kuten SM-kisoissa, vaan se on korvattu kuuden kilometrin matkalla.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.