Uusimmat kesäblogit:

Asunnonostoilmoitus ei ole tuottanut täysosumaa, mutta sähköyliherkkyyteen vertaistukea kaipaavia on löytynyt useita

Anne Lauttamus viihtyy Ala-Sepässä, mutta etsii ostettavaksi taloa nykyisen ollessa romahdusvaarassa.
Anne Lauttamus viihtyy Ala-Sepässä, mutta etsii ostettavaksi taloa nykyisen ollessa romahdusvaarassa.
SÄHKÖYLIHERKKYYDESTÄ kärsivä Anne Lauttamus etsii ostettavaksi taloa entisen ollessa romahdusvaarassa. Vielä sopivaa kotia ei ole löytynyt.

–Olen laittanut 16 lehti-ilmoitusta kahteen eri lehteen ja saanut 12 vastausta, mutta useimmat tarjotuista kohteista ovat hyvinkin alkeellisia tai talot ovat olleet pitkään tyhjillään. En kuitenkaan etsi alkeellista asuntoa, vaan ihan tavallista, hyväkuntoista ja mukavuuksilla olevaa taloa, jossa pärjäisin reumani kanssa koko loppuelämäni.

–Kahta taloa kävin katsomassa – toinen oli säteilyoloiltaan täydellinen, mutta pesutilojen remontointiin olisi mennyt talon hintaan suhteutettuna liikaa rahaa. Toisessa myyjä ei sittenkään ollut myymässä.

Talon tulisi sijaita kohtuullisen ajomatkan päässä Lappajärvestä, etäällä tuulivoimasta, sähkölinjoista ja puhelinmastoista. Naapureihin saisi olla myös hajurakoa, vähintään 100 metriä – ei siksi, ettei Lauttamus tykkäisi ihmisistä, mutta näiden erilaiset sähkölaitteet aiheuttavat hänelle terveydellisiä ongelmia.

–Koska maailma on minulta suljettu, haluaisin edes kodissani elää turvallista ja melko normaalia elämää.

–Paras vaihtoehto olisi, jos talossa olisi erillisessä rakennuksessa sijaitseva öljylämmitys, jonka voisi myöhemmin muuttaa maalämmöksi. Puulämmitysmahdollisuus on plussaa.

Sähköinen lattialämmitys on myös ongelma.

–Muuten olen valmistautunut tekemään sähkösaneerauksen.

Talon olisi hyvä sijaita yhdessä kerroksessa ilman portaikkoja, jolloin hän saisi äitinsä kylään, ja pärjäisi kodissaan pidempään iän kertyessä.

Taloa Lauttamus etsii, koska nykyisen ”elintasosiipi” on romahtamassa. Edellinen asukas kaatoi sieltä kantavan seinän ja myös laajennusosan alla oleva laatta on haljennut, minkä vuoksi kylpyhuone on lähes käyttökelvoton. Lisäksi olohuoneen alla oleva sähkökäyttöinen öljylämmitin käynnistyessään ajaa Lauttamuksen aina ”siiven” puolelle – se on raudoitettu erikseen, joten siellä voi oleskella pelkäämättä tajun lähtemistä.

–Tässä Ala-Sepässä on ollut hyvä asua, vaikka tie onkin ihan vieressä. Jos talo ei olisi romahdusvaarassa, jäisin tähän kosteusvauriosta ja sisäilmaongelmista huolimatta. Lentoharjoitukset tuntuvat kyllä, mutta niitä ei ole onneksi kovin usein. Tästä Kortesjärven Purmojärven suuntaan olisi hyvää aluetta. Itäkylän puolella olosuhteet ovat sähkömittausten mukaan jo sitten ihan erilaiset.

KESÄLLÄ Järviseudun Sanomissa julkaistu lehtijuttu poiki Lauttamukselle paljon yhteydenottoja, mutta useimmat niistä koskeneet taloa, vaan vertaistuen tarvetta.

–Osa soitti jopa itkien ja kertoi tilanteestaan, taloudellinen toimeentulo on vaakalaudalla yliherkkyyksien vuoksi ja moni koki tulleensa painostetuksi oireisiinsa liittyvissä asioissa.

–Haaveeni olisi, että edes taloni pihamaalla voitaisiin pitää vertaistukitapaamistapaamisia. Tässä se ei onnistu. Kerran, kun vertaishenkilö oli tulossa kylään, lentosotaharjoitus vei minulta tajun pihalla ollessani.

Anne Lauttamuksen haastattelu sähköyliherkkyydestä julkaistiin Järviseudun Sanomissa 28/2022.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

Status tuli – mitäs nyt? 

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

Status tuli – mitäs nyt? 

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.