Poistotekstiilin keräys alkaa tammikuussa

Kuva: Ekorosk.
Kuva: Ekorosk.
Kuva: Ekorosk.
Kuva: Ekorosk.
Ekorosk alkaa keräämään kotitalouksien poistotekstiiliä erillisiin astioihin hyötykäyttöasemilla tammikuussa. Poistotekstiilit kerätään, jonka jälkeen ne kiertävät raaka-aineena uusiin tuotteisiin.

Tekstiilinkeräys käynnistyy koko maassa, jotta tekstiilien kierrättäminen raaka-aineena lisääntyisi. Ekorosk ottaa poistotekstiilejä vastaan kaikilla hyötykäyttöasemilla erillisiin astioihin. Tekstiilit viedään sitten Ekoroskin jätekeskukseen Pietarsaareen, missä ne käydään läpi ja lajitellaan ennen kuin ne kuljetetaan eteenpäin kierrätettäväksi raaka-aineena.

Poistotekstiilien keräykseen otetaan vastaan nimenomaan käytöstä poistetut tekstiilit.

–Käyttökelpoiset tekstiilit on ensisijaisesti ohjattava uudelleenkäyttöön, siis hyväntekeväisyyteen tai kirpputorille, huomauttaa Ekoroskin tiedottaja Pia Grankvist.

Poistotekstiilin keräyksessä on tarkoitus löytää käyttökelvottomille tekstiileille keinoja kiertää raaka-aineena kuidun muodossa. Keräykseen kelpuutettaville tekstiileille on sen takia asetettu tiukat lajitteluohjeet. Tällä hetkellä poistotekstiilin keräyksen kautta kierrätetty kuitu käytetään eristeenä, huonekalujen täytteenä ja terassilautoihin. 

Mainos

Keräykseen saa tuoda kuivia ja puhtaita poistotekstiilejä kuten vaatteita ja kodintekstiilejä, joita ei voi enää käyttää, esimerkiksi takkeja, housuja, hameita, paitoja, lakanoita, pyyhkeitä ja pöytäliinoja.

Keräykseen ei saa tuoda mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, nahkavaatteita, sadevaatteita, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä. Myöskään kosteita ja homeisia tekstiilejä, jotka sisältävät tuhoeläimiä tai jotka haisevat vahvasti ei saa tuoda keräykseen.

Nahkavaatteet, sadevaatteet, kengät, laukut ja vyöt tulee laittaa kaatopaikkakonttiin. Kun taas matot, alusvaatteet, sukat, sukkahousut, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet laitetaan energiajätekonttiin hyötykäyttöasemalla. Energiajätekonttiin laitetaan myös kosteat ja homeiset tekstiilit, jotka sisältävät tuhoeläimiä tai jotka haisevat vahvasti.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.