Kemera-tuki yksityisille metsänomistajille 

Tapio Kosken työmaalla energiapuuta on kerätty jo kosolti, kertymää lähes 600 kiintokuutiometriä. Kuvassa Tapio Koski, Matti Pietilä, Hannu Pietilä ja Jouni Mäkipelto.
Tapio Kosken työmaalla energiapuuta on kerätty jo kosolti, kertymää lähes 600 kiintokuutiometriä. Kuvassa Tapio Koski, Matti Pietilä, Hannu Pietilä ja Jouni Mäkipelto.
Tapio Kosken työmaalla energiapuuta on kerätty jo kosolti, kertymää lähes 600 kiintokuutiometriä. Kuvassa Tapio Koski, Matti Pietilä, Hannu Pietilä ja Jouni Mäkipelto.
Tapio Kosken työmaalla energiapuuta on kerätty jo kosolti, kertymää lähes 600 kiintokuutiometriä. Kuvassa Tapio Koski, Matti Pietilä, Hannu Pietilä ja Jouni Mäkipelto.

LEHTI teki pikavierailun Tapio Kosken metsätyömaalle, josta otettiin energiapuuta Kemera-tuen avulla. Kemera-tuki on tarkoitettu yksityisille metsänomistajille. Tuo määritelmä, kenelle tuo tuki on tarkoitettu, löytyy kattavasti Metsäkeskuksen palvelusivustolta. 

Tuki kattaa töitä, jotka liittyvät metsänhoidollisiin toimenpiteisiin kuin myös metsäautoteiden rakentamiseen sekä perusparantamiseen. Tässä tapauksessa tehtiin metsänhoidollista työtä. Suunnitelma tuen saamiseksi on laadittava riittävällä asiantuntemuksella, joka on lisäksi osoitettava tuen myöntäjälle. 

On selvää, että kaikille kohteille ei tukea voida myöntää tiettyjen rajoitusten vuoksi. Tuen myöntämisen edellytys on, että tukea hakevalla alueella on metsälaki voimassa. Näinhän ei ole esimerkiksi luonnonsuojelualueilla, eli pääsääntöisesti suojeltuihin kohteisiin tukea ei myönnetä. Metsälain mukaisesti Suomi on jaettu maantieteellisesti alueittain kolmeen osaan: eteläiseen, keskeiseen ja pohjoiseen osaan. 

Taimikon varhaishoitoon tarkoitettu Kemera-tuki tarkoittaa taimikon perkausta ja harvennusta sekä taimikon yllä kasvavan verhopuuston poistoa ja harvennusta. Tukea saa 160 euroa hehtaarille. Nuoren metsän hoito tarkoittaa varttuneen taimikon hoitoa tai nuoren metsän kunnostusta.  

Tukea voidaan myöntää työn yhteydessä kaadetun pienpuun keräämiseen. Pienpuu on pienirunkoista puuta, joka hyödynnetään pääasiassa energiantuotannossa. Nuoren metsän hoidon tuki on 230 euroa hehtaarilta. Jos taas nuoren metsän hoidon yhteydessä kerätään pienpuuta, on tuki 430 euroa hehtaarilta ennen 1.6.2022 saapuneisiin rahoitushakemuksiin ja 450 euroa hehtaarilta 1.6.2022 lähtien saapuneisiin rahoitushakemuksiin. 

Näinä kalliin energian aikoina pienpuun kerääminen ja jalostaminen energian tuotantoon on varteenotettava vaihtoehto, jota metsänomistajan kannattaa harkita. Kemera-tuen saamiseksi kaikki suunnitelmat kannattaa teettää ammattilaisella, jotta hanke toteutuu varmasti. Sähköinen hakemusten toimittaminen myös nopeuttaa asioiden hoitumista.  

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.