Uusimmat kesäblogit:

Alajärvi suuntaa vaikeasti ennustettaviin aikoihin luottavaisin mielin

319572315_820057849057840_1827870839487517150_n
Alajärven kaupunginvaltuustolle esitettävässä talousarvioluonnoksessa viivan alle on jäämässä 3,9 miljoonan ylijäämä.

KAUPUNGINHALLITUS kokousti maanantaina viiden ja puolen tunnin ajan ja sai valtuustolle esitettäväksi talousarvion ensi vuodelle.

Talousjohtaja Tapani Kotanen totesi, että tulevan arvioiminen on ollut tavallista haastavampaa, koska valtion rahoitusjärjestelmä kuntien ja hyvinvointialueiden välillä on lähivuosille auki. Kaupungin osalta toimintatuotot putoavat palveluntuotannon siirtyessä hyvinvointialueelle noin 29 miljoonaa euroa eli kaksi kolmasosaa. Kulut laskevat noin puolella, näin on myös henkilöstökulujen laita, kun reilusta tuhannesta työntekijästä kaupungin palvelukseen jää noin 550 henkilöä.

Kun kuluvalle vuodelle talousarvioon kirjattiin 2,8 miljoonan euron ylijäämä, toteutuma lienee nykyisen arvion perusteella 1,5 miljoonaa. Ensi vuodelle ylijäämää odotetaan 3,9 ja taloussuunnitelmavuosillekin 2,2 ja 1,7 miljoonaa euroa.  

–Hyvältä näyttää vielä, toivottavasti saadaan pysymään nämä summat, Kotanen sanoi.

–Lähtökohta talouden suunnitteluun on hyvä, koska kaupungin lainakanta on alhainen. Liikevaihto putoaa puoleen, joten jatkossa ei voida enää investoida edes puolta siitä mitä aiemmin, muistutti valtuuston puheenjohtaja Antti Joensuu.

–Taseessa on yli 12 miljoonan puskuri, jos talous toteutuu tämän mukaan, mutta valtio tulee todennäköisesti siirtämään kuntien rahoitusta hyvinvointialueiden rahoitusvajeen tasaamiseen. Kuntien tulee siihen varautua siihen.

Hallituksen puheenjohtaja Sari Palmu kertoi, että ensi vuonna keskitytään investoinneissa pitkälti infraan sekä rakennusten peruskorjauksiin.

–Paavolan koulun rakentaminen alkaa näkyä jonkinlaisina summina. Aika näyttää, miten paljon pystytään ensi vuonna tekemään, mutta suunnittelua ainakin.

Saukonkylän viemäröinti herätti hallituksessa eniten keskustelua. Tekninen lautakunta esitti viemäröintihanketta ensi vuodelle, mutta Palmu arveli, ettei se ehkä toteudu, vaikka valtuusto vihreää valoa näyttäisikin.

–Laillisuus täytyy huomioida. Laissa on tiukat asetukset pohjavesialueille, mutta avustuksia ei tunnuta lain toteuttamiselle saatavan, kaupunki ja asukkaat jäävät maksajiksi. Kaikki voimat valjastetaan ensi vuonna, että saataisiin ulkopuolelta rahaa ja löydettäisiin myös asukkaiden mielestä hyvä vaihtoehto. Toivottavasti rakennuskustannuksetkin tulisivat alaspäin vuodelle 2024. Sama haaste on Menkijärven pohjavesialueella.

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen totesi, että hyvinvointialueen tuloa odotettaessa kaupungin   organisaatiota on uudistettu, virtaviivaistettu, ja ylätason hallintoa kavennettu eläköitymisten myötä.

–Säästöjä on suunnattu elinvoimalautakuntaan.

Palmu totesi, että seuraavassa valtuustossa valittava elinvoimalautakunta kantaa laajaa tehtävänkuvaa ja valtavaa vastuuta yrityselämän kehittämisessä, mutta myös hyvinvoinnin rakentamisessa.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.