Villa Väinölän tapahtumaviikolla monipuolinen ohjelma – ukrainalaistaiteilija tuo terveisiä sodan etulinjasta

Villa Väinölä talvisena(1)
Villa Väinölä talvisena(1)

Villa Väinölässä vietetään tapahtumaviikkoa 9–16. joulukuuta. Tapahtumat käynnistyvät perjantaina kello 17 ukrainalaistaiteilija Maryna Semenkovan performanssiesityksellä Zero Line – performanssitaidetta rajalta. ”Zero Line” on jatkoa hänen Munchenissa toteuttamalleen ”Red Utopia” projektille, jossa käsiteltiin Neuvostoliiton syntyhetkiä ja sitä kuinka vaarallista on rakentaa valtio utopioiden pohjalle.

Maryna Semenkova on sodan alettua elänyt taiteilijaresidensseissä eri puolilla Eurooppaa ja Alajärvi on hänen neljäs kohteensa. Ranskassa Maryna ystävystyi Alinaan, ukrainalaisäitiin, jonka poika oli lähtenyt vapaaehtoisena rintamalle. Elokuussa, Marynan jo jatkaessa Saksaan, Alina lähetti viestin: ”Minulla ei ole enää poikaa”. Alinan poika oli taistellut sodan eturintamassa, niin lähellä että olivat voineet kuulla vihollisen juttelua. Tämä oli sotilaille nollalinja, zero line.

Suomi ja Ukraina ovat etulinjan maita. Sadan vuoden takainen Suomi onnistui hyödyntämään hetken auki olleen ikkunan itsenäisyyteen, kun taas Ukraina joutui odottamaan aina vuoden 1991 Neuvostoliiton romahdukseen asti. Suomen lippu kuvastaa sinisiä järviämme ja lumisia talviamme, Ukrainan lippu viljavia peltoja sinitaivaan alla. Molempien maiden lähihistoriassa myös punaiset liput ovat liehuneet, mutta punaisen utopian värit ovat tasaisen varmasti karisseet pois.

Maryna Semenkova pohtii ”Zero Line” -performanssiesityksessään Suomen ja Ukrainan lähihistorian yhteisiä piirteitä Euroopan itäisellä laidalla hyödyntäen lippujen tematiikkaa sekä videotaidetta. Esitystä varten Maryna neuloo kuukauden päivät Suomen ja Ukrainan lippuja saattaen neulontatyön valmiiksi Suomen itsenäisyyspäivänä. Performanssi on vuorovaikutteinen ja yleisö voi osallistua siihen halutessaan. Esityksen jälkeen on aikaa keskusteluille.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

TIISTAINA 13. joulukuuta kello 13–19 vietetään Villa Väinölän joulumyyjäisiä. Taidelainaamo AVARASTA voi hankkia taidetta kotiin tai lahjaksi lahjakortilla. Myyjäisissä on esillä uusittu valikoima.

Villa Väinölän museokaupasta kivoja lahjoja taiteen ystäville. Taidenostoina on Sirpa Katajan posliinitöitä ja akvarelleja sekä Eeva Huotarin ihastuttavaa kissagrafiikkaa. Tarjolla myös Alvar Aalto- ja arkkitehtuuriaiheisia muistipelejä. Glögitarjoilu kello 15–19.

Taidelainaamosta saa piristystä ja vaihtelua omaan kotiin lähialueen taiteilijoiden teosten muodossa.

PERJANTAINA 16. joulukuuta kello 18–20 tarjolla on improvisaatioteatteria ja musiikkia. Eerik Kantokosken kipparoima teatteriryhmä ”Naama Edellä Asfalttiin” tarjoilee improa ja musiikkia yhdessä paketissa. Luvassa on ikimuistoiset iltamat, jossa esitetään hulvattomia ja lyhyitä improvisoituja teatterinumeroita yhteistyössä yleisön kanssa sekä tunnettuja iskelmiä ja poplauluja Lempeä Asfaltti -bändin säestämänä. Lipun hinta on 15 euroa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.