Vapaaehtoistyö antaa paljon myös itselle: ”Onni tulee pitkälti tekemisen kautta” 

_DSC0161 (2)
_DSC0161 (2)

AKTIIVINEN elämäntapa pitää mielen virkeänä. Tätä mieltä ovat lappajärveläiset Elsa Rajala, 82, sekä Toivo Rajala, 85. Heitä katsellessa ei epäile yhtään, etteikö se olisi totta.  

–Kun aamulla istahdan keittiön pöydän äärelle, otan ensimmäisenä kalenterin esille ja tarkistan päivän menot. Päivissä on mukavasti puuhaa, kun on menoja ja käy kaksi kertaa viikossa jumpassa ja kerran viikossa vesijumpalla. Toki on meillä vapaa-aikaakin, vakuuttaa Elsa. 

Ajatuksen tasolla on lähes mahdotonta pysytellä mukana siinä, mitä kaikkea tämä pariskunta on ehtinyt ideoida ja toteuttaa. Heille vapaaehtoistyö on elämäntapa. Periaatteena on myös, että kun muut kylällä jotain järjestävät, siihen osallistutaan. 

–Kerran huomasin lehdessä ilmoituksen bingosta. Toivon kanssa paikan päällä sitten huomasimme, että tapahtuma olikin lapsille järjestetty. No, osallistuimme bingoon kuitenkin ja saimme Toivon kanssa oikein isot tikkukaramellit palkinnoksi, nauraa Elsa.  

RAJALAN pariskunta kuuluu Aijjoos-toiminnan vapaaehtoisten rinkiin. Aijjoos järjestää ympäri vuoden erilaista toimintaa ikäihmisille.  

Kesäpäiviin, kun toiminta on tauolla, halusi Elsa kehitellä jotain toimintaa tyhjiötä paikkaamaan. Syntyi Tavataan torilla -tapahtumat, joissa kokoonnutaan kunnan kulmilla kahvin ja musiikin äärelle.  

Monenlaisia muitakin Elsan ideoimia tapahtumia on toiminnan puitteissa järjestetty 15 vuoden aikana. Usein Toivo on tapahtumissa aina mukana säestämässä. Mestaripelimannilla on muistissa monet kappaleet, joita on käyty soittelemassa Sveitsiä myöten.  

–Soittimia löytyy monenlaisia, musiikki on aina ollut itselle tärkeä osa elämää. Antoivat minulle myös Kammansoiton suomenmestari -tittelin. Silloin kun olin pikkupoika, ei soittimia juuri ollut. Äidin täikampa oli ensimmäinen soitin, jota opin soittamaan, Toivo mainitsee. 

–Toivon kanssa meitä yhdistää samanlainen luonne, saamme voimaa ihmisten kohtaamisista. Kotona olostakin nauttii enemmän, kun välillä lähtee johonkin. Olin kerran psykologi Pirkko Lahden luennolla ja minulle jäi mieleen, kun hän sanoi, että ihminen tarvitsee tekemistä, toivoa ja rakkautta. Ja se on aivan totta. Minun onneni tulee paljon tekemisen kautta, sanoo Elsa.  

Elsa on valittu Lappajärvellä vuoden 2022 kunnon kuntalaiseksi. Valinta tuli yllätyksenä ja huomionosoitus lämmittää Rajalan pariskunnan mieliä. 

–Arvostan Elsan tekemistä todella. Hän tekee niin paljon! Aina jos joku tarvitsee jossain apua, Elsa lähtee, kertoo Toivo. 

TÄLLÄ hetkellä työn alla on hyvän mielen pikkujoulu Taavintuvalla 15. joulukuuta kello 18. Tapahtumalla halutaan kerätä rahaa Ukrainaan.  

–Siellä tarvitaan tällä hetkellä varsinkin villasukkia ja lapasia. Jos niitä löytyy ylimääräisiä, niin otamme niitä tapahtumassa kiitollisena vastaan. Voit myös tukea ostamalla torttukahvit viidellä eurolla. Kaikki saatu tuotto toimitetaan Ukrainaan, kertoo Elsa. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.